Beyazıt Ramazan Sohbetleri" - Son Dakika
Kültür Sanat

Beyazıt Ramazan Sohbetleri"

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) müdürü, yazar Şerif Aydemir, Türkiye Diyanet Vakfınca düzenlenen Türkiye 35. Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında gerçekleştirilen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"ne konuk oldu.

26.06.2016 23:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) müdürü, yazar Şerif Aydemir, Türkiye Diyanet Vakfınca düzenlenen Türkiye 35. Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında gerçekleştirilen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"ne konuk oldu.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ndeki etkinlikte ramazan konulu bir konuşma yapan Aydemir, "Ramazan'ın kültür, sanat, edebiyat, tasavvuf gibi kavramlarla anılması, gerçekten onun ruhuna uygun düşüyor. Sohbetsiz, muhabbetsiz Ramazan olabilir mi?" dedi.

Aydemir, Hazreti Muhammed'in ramazan sohbetleri sırasında İslam'ı tebliğ etmeye başladığını belirterek, "Medine'de Ashabı Suffa böyle kuruldu. Şah-ı Nakşibendi hazretleri, 'bizim yolumuz sohbet yoludur' der. Osmanlı'da yaz, kış, sabah, akşam geniş avlulu evlerin, köşklerin, avluların, dergahların, tekkelerin kapıları, sabah akşam sohbetlere açılırdı. Bizim Harput'ta da 'Adam adamın sohbetinde yetişir', 'biz kulağımızdan şişmanlarız' gibi atasözlerimiz var. Hz. Mevlana bunu estetize ediyor. 'İnsan ağzından değil, kulağından beslenir' diyor." ifadelerini kullandı.

Aşık Sümmani'nin yazdığı "Adamın bağrını sözle ezerler, aheste aheste yola dizerler, elden ele kaptan kaba süzerler, yoğururlar sonra insan ederler." dörtlüğünü okuyan Aydemir, "Sümmani, bir adam başka birinin gölgesinde nasıl yetişir, bu dörtlüğünde onu anlatmaya çalışıyor. Netice olarak kültürsüz adamın külü yalandır diyelim. Buradan Aşık Veysel'e de bir rahmet okuyalım. Naçizane diyorum ki yaşadığımız yerin tarih ve coğrafyası, bizi rahat komamalı. Doğup büyüdüğümüz toprakların yüreğinize dokunan bir yeri olmalı." diye konuştu.

Şerif Aydemir, Türkiye'nin sahip olduğu değerlere işaret ederek, şunları kaydetti:

"Uğruna can verdiğimiz topraklar, bizi zari zari söyletmeli. Bizi aşık etmeli, bize şiir yazdırmalı, hikayeler anlattırmalı. Kemal Tahir, Amerikalı bir romancıya demişti ki 'Sizin topu topu 400 yıllık bir tarihiniz var. Sizden roman çıkmaz. Sizin dramınız yoktur. Halbuki biz Safiye Erol'un 'Ciğerdelen' isimli romanında da anlattığı gibi, dünyaları kazanmış ve dünyaları kaybetmiş bir milletin çocuklarıyız. Bizde acı mı biter, şenlik mi biter. Yaşadığımız coğrafyanın farkında olmalıyız. Çünkü bu toprakların altında onlarca medeniyet var."

Yoğun katılımın olduğu etkinliğin sonunda, Aydemir dinleyicilerin sorularını yanıtladı.

"Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nin yarınki konuğu Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu olacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Beyazıt Ramazan Sohbetleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement