Beyin Tümörünü Yok Etmek İçin Genetik Değişime Uğratılmış Kök Hücre Kullanıldı - Son Dakika
Güncel

Beyin Tümörünü Yok Etmek İçin Genetik Değişime Uğratılmış Kök Hücre Kullanıldı

Amerikalı bilim adamları, kök hücreleri beyin tümörlerini yok edecek ölüm makinelerine dönüştürmeyi başardı.

27.10.2014 12:31  Güncelleme: 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerikalı bilim adamları, kök hücreleri beyin tümörlerini yok edecek ölüm makinelerine dönüştürmeyi başardı.

Massachusetts Hastanesi ve Harvard Kök Hücre Enstitüsü araştırmacıları, laboratuvarda fareler üzerinde yapılan deneylerde kök hücreleri, normal hücrelere ve kendilerine zarar vermeden sadece beyin tümörlerini öldüren toksinler salgılamaları için genetik değişime uğrattı. Böylece kök hücrelerin kendi ürettikleri ve kanserli hücreleri yok eden toksinlere karşı direnç geliştirmesi sağlandı.

Daha sonra bir jelle kaplanan kök hücreler, ameliyatla alınan beyin tümörünün bulunduğu yere yerleştirildi. Kök hücrelerin, salgıladıkları toksinle tümör boşluğundaki kanserli hücreleri yok ettikleri, sağlıklı hücrelere zarar vermedikleri gözlendi.

Harvard Tıp Fakültesi Moleküler Nöroterapi Bölümü Başkanı Dr. Halid Şah, "Kanser öldüren toksinler, daha önce çeşitli kan kanserlerinin tedavisinde kullanılmış ve başarılı sonuç vermişti. Ömürleri son derece kısa olan bu toksinler, beyin kanserinde olduğu gibi katı ve ulaşılması güç tümörlerde kullanılamıyordu. Ancak genetik değişime uğratılmış kök hücreler, bu durumu değiştirdi. Yaptığımız moleküler analizler, toksinlerin beyindeki kanser hücrelerini de yok ettiğini gösterdi. Artık kanseri yok eden toksin salgılayabilen ama bu toksine karşı dirençli kök hücrelerimiz var" dedi.

Araştırma, bilim dünyasında kanser tedavisinin "geleceği" olarak büyük heyecan yarattı. Katı tümörlere saldıran kök hücreler, "hasta içine yerleştirilmiş minik eczaneler" olarak niteleniyor.

Bir sonraki aşamada insanlar üzerinden denenmesi beklenen yöntem, "Stem Cells" dergisinde yayımlandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Beyin Tümörünü Yok Etmek İçin Genetik Değişime Uğratılmış Kök Hücre Kullanıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement