Beyoğlu'nda 12 Eylül Protestosu - Son Dakika
Güncel

Beyoğlu'nda 12 Eylül Protestosu

Beyoğlu\'nda 12 Eylül Protestosu

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye bir grup, 78'liler Girişimi öncülüğünde, 34 yıl önce gerçekleştirilen "12 Eylül Askeri Darbesi'ni protesto amacıyla Tünel'den Galatasaray Meydanı'na yürüdü.

12.09.2014 21:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye bir grup, 78'liler Girişimi öncülüğünde, 34 yıl önce gerçekleştirilen "12 Eylül Askeri Darbesi'ni protesto amacıyla Tünel'den Galatasaray Meydanı'na yürüdü. Yapılan basın açıklamasının ardından grup üyeleri bir saatlik oturma eylemi yaptı.

78'liler Girişimi öncülüğünde saat 18.00 sıralarında Tünel Meydanı'nda toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye yaklaşık 200 kişi, '12 Eylül Askeri Darbesi'ni protesto amacıyla ellerinde pankart ve dövizlerle yürüyüşe geçti. Grup üyelerinin çeşitli sloganlar atarak gerçekleştirdiği yürüyüş, polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı Galatasaray Meydanı'nda sona erdi.

Grup üyeleri burada 12 Eylül Askeri Darbesinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından 78'liler Girişimi üyesi Yunus Bircan, grup adına ortak basın açıklamasını okudu. Bircan, 12 Eylül rejiminin darbe anayasasıyla sürdüğünü iddia ederek şunları söyledi:

'Değiştirilemez maddeler' üst başlığı altında, tekçi ideoloji, tekçi vatandaşlık ve tekçi devlet tanımıyla sürüyor. Toplumsal/siyasi yaşamı kontrol etme yasallığıyla donatılmış Milli Güvenlik Kurulu ile sürüyor. Cumhurbaşkanı'nın aşırı yetkileriyle sürüyor. Yasama-Yürütme-Yargı düzenlemesiyle sürüyor. Siyasi partiler kanunu ve baraj sistemiyle sürüyor. Güce, özel olarak devlete ve devlet gücüne atfettiği merkezi değerler sistemiyle sürüyor. Toplumda içselleşmiş bir kimlik olarak sürüyor. 12 Eylül ürünü temel kurumlar tasfiye edilmedi. AKP hükümeti döneminde de temel bir değişiklik olmadı. Balyoz, Sarıkız, Ay Işığı gibi darbe olamayan darbelere gösterilen ilginin binde biri 12 Eylül davasına gösterilmedi. Meclis Darbeleri araştırma Komisyonu, 28 Şubat soruşturması için 103 kişi dinlerken, 12 Eylül gibi devasa bir dava için sadece 29 kişiyi dinledi. Bunların da çoğu darbe işbirlikçisi burjuva politikacılar oldu.

Sonuç olarak, AKP döneminde de 12 Eylül, temel kurumlarıyla sürüyor. Askeri vesayetin AKP üzerindeki kontrolünün kalkması, toplum ve halk üzerindeki kontrolünün kalkması anlamına gelmiyor. Sivil siyasetin vesayeti ardından, 12 Eylül rejiminin AKP tarafından kullanılması anlamına geliyor.

Yapılan basın açıklamasının ardından grup üyeleri bir saatlik oturma eylemi yaptı.

(-MD) - Grup

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Beyoğlu'nda 12 Eylül Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement