Bilecik Tso'dan "Dış Ticaret" Bilgilendirme Semineri - Son Dakika
Yerel

Bilecik Tso'dan "Dış Ticaret" Bilgilendirme Semineri

Vali Nayir: "Tecrübe insanların ortak mirası. Bugün gelinen noktada otomotiv ve uçak sanayisinde tekerleğin icadını herkes yeni baştan yapmış olsaydı, bugün ki duruma gelmemiz mümkün olmayacaktı"

24.04.2014 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ile Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) iş birliğinde "Dış ticaret" bilgilendirme semineri düzenlendi.

Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, TSO Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde, günlük ihtiyaçların karşılanması, kişisel ve toplumsal refahının artırılması, istihdam gibi değişik gayeleri gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan en önemli hususun üretim olduğunu kaydetti.

Üretim denildiğinde, tarım, sanayi ve hizmetleri hatırlamanın mümkün olacağını belirten Nayir, şöyle konuştu:

"Bu tür çalışma ve faaliyet içerisinde kapıyı açan hedef olan iki ayrı piyasamız var. Bunlardan birisi iç piyasamız, diğeri de dış piyasamız. Artık globalleşen dünyada mesafeler azaldı, dünyada daha küçüldü. Dolayısıyla pazarlarda birbirine yakınlaştı. Rekabete uyum konusu da bizler için önemli bir durum haline gelmeye başladı. İhracat bu dış piyasanın mekanizmalarını oluşturan bir yapı. Üretim piyasanın en önemli parçalarından birini de ihracat oluşturmaya başladı. Her konuda olduğu gibi bu konuda da eğitimin büyüklüğü önemi var. Olayın bir kısmında üretim diğer kısmında piyasa olarak ihracat, diğer bir kısmında da eğitim olunca bugün ki çalışmamızın, bugün ki seminerimizin dış ticaret bilgilendirme seminerini kıymeti, önemi daha da iyi ortaya çıkmış oluyor. Tecrübe insanların ortak mirası. Eğer bugün gelinen noktada otomotiv ve uçak sanayisinde tekerleğin icadını herkes yeni baştan yapmış olsaydı, bugün ki duruma gelmemiz mümkün olmayacaktı. Onun için buradaki bilgi paylaşımları bugüne kadar uygulanan sistemleri, geliştirilen yöntemleri birebir yeniden tecrübe etmek mümkün. Uygulamak yerine aynen onların tecrübesini alıp paylaşmaya yönelik, insanlığın ortak mirası olan tecrübeden istifade etmemiz gerekiyor."

TSO Başkanı Fevzi Uzun da Bilecik'in, gelişmeye devam eden ve bununla birlikte hızlı bir büyümenin esiğinde olan bir kent, imalat ve altyapı olarak da önemli bir ihracat potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

TÜİK verilerine göre, Bilecik'te 2013'te ihracatçı firma sayısı 22 iken, 2014 Ocak ayında bu sayının 27'ye yükseldiğini ve sanayi sektörünün ihracattaki payının yüzde 54, bunu yüzde 44 ile madencilik sektörünün takip ettiğini bildiren Uzun, şunları ifade etti:

"İhracat rakamlarımız TÜİK verilerinde ve Tim verilerinde oldukça düşük çıkmaktadır. Elektik ve doğalgaz tüketimlerimiz diğer illerle karşılaştırıldığında bu rakamları yansıtmadığı açıkça görülmektedir. Kurumsal firmaların üretim yerlerinin ilimiz, merkez adreslerinin de farklı olması ilimiz ihracat rakamlarının düşük çıkmasına neden olmaktadır. Sahip olduğumuz kaynaklar, mevcut imkanlar ve teşvikler sanayi de Bilecik'i üst sıralara taşıyacaktır. Ekonomik büyüme dış ticareti etkilediği gibi dış ticarette ekonomik büyümeyi etkilemektedir. Oda olarak ilimiz ihracatının artırılması bu dönemde en büyük hedeflerimizden biridir. Çünkü ülkemizi 2023 hedeflerine ulaşmasında sanayicilerimizin çok etkin bir rolü olacaktır. Bu bilgilendirme, bölgemizdeki ihracat bilincinin artırılması ve dış ticaret ile ilgili firma çalışanlarımızın dış ticaret konusundaki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlayacaktır."

Seminerde, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Meral Gündüz, "Vizyon iş dünyası için ticari bilgiye erişim", Bilecik TSO Meclis Başkanı Ali Ercan, "İhracatçılarından tecrübe paylaşımları", Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hakan Murat Önder, "İhracat mevzuatı, dahilde ve hariçte işleme rejimleri", Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Hürol Karlı, "İhracatta sağlanan devlet yardımları" ve Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Nilüfer Yılmaz, "Ülke masaları ve Pazar Araştırması- Almanya pazarına ihraç imkanları" konularında bilgi verdi. - Bilecik

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bilecik Tso'dan 'Dış Ticaret' Bilgilendirme Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement