Bilecik Tso'dan 'Karşılıksız Çek" Uyarısı - Son Dakika
Ekonomi

Bilecik Tso'dan 'Karşılıksız Çek" Uyarısı

Bilecik Tso\'dan \'Karşılıksız Çek" Uyarısı

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Uzun, kentteki karşılıksız çekte sorun büyüdüğünü belirterek işletmelere uyarıda bulundu.

17.09.2015 17:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Uzun, kentteki karşılıksız çekte sorun büyüdüğünü belirterek işletmelere uyarıda bulundu.

Uzun, Bilecik TSO binasında yaptığı açıklamada, ülke genelinde ve Bilecik'te karşılıksız çıkan çek miktarlarının oranlarındaki artışın yanı sıra, yazılan çeklerin karşılıksız işlemi yapıldıktan sonra da ödenmeme oranlarında önemli bir artış olduğu gözlemlenmekte olduğunu söyledi. Bu konuda tüm işletmelerin çekli işlemlerde daha temkinli ve dikkatli olmaları gerektiğini belirten Fevzi Uzun, "Bilecik'te yazılan çekler hem miktarsal, hem yüzdesel olarak arttı. Ocak - Ağustos 2015 döneminde, Bilecik'te karşılıksız işlemi yapılan çek sayısında bir artış olduğu gözlenmektedir. Bu dönemde ilimizde parasal tutarı 14,9 milyon TL olan 968 adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Ağustos ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı Türkiye genelinden ve geçen sene aynı dönemden daha yüksek bir şekilde adet olarak yüzde 4,5 ve tutar olarak yüzde 4,4 olarak gerçekleşti. İlimizde bu oranlar geçen sene Ağustos ayında adet olarak yüzde 1,9 ve tutar olarak yüzde 1,8 olarak gerçekleşmişti. Ocak - Ağustos 2015 döneminde, ilimizde ibrazında ödenen toplam 28 bin 353 adet çek olup, bu çeklerin toplam tutarı 434,6 milyon TL'dir. Bu dönemde ilimizde karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı adet olarak yüzde 3,3 ve tutar olarak yüzde 3,3 olarak gerçekleşmiş olup, bu oranlar adet olarak Türkiye geneli ile aynı iken, tutar olarak Türkiye genelinden düşüktür" dedi.

TÜRKİYE GENELİ DURUM

Türkiye genelinde karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranının hem adet, hem de tutar olarak arttığı ifade eden Uzun, açıklamasını şöyle sürdürdü;

"Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin yayınlamış olduğu Ağustos ayı istatistiklerine göre Türkiye genelinde bankalara ibraz edilen çek tutarı 2015 yılının ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarak 429 milyar TL olurken, bu dönemde, ibraz edilen çek adedi de yüzde 4 artarak 15 milyon oldu. Ağustos ayında, karşılıksız işlemi yapılan çek adedinin en fazla olduğu 5 il, sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa olurken, tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu iller de sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Kocaeli oldu. Ağustos ayında, tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 11,1 ile Bitlis, yüzde 11,1 ile Bingöl, yüzde 10,6 ile Van, yüzde 9,3 ile Hakkari ve yüzde 8,4 ile Mardin olurken tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Çankırı, Sinop ve Karabük oldu." - BİLECİK

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bilecik Tso'dan 'Karşılıksız Çek' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement