Bilici:Baskı, İşkence, İnfaz ve Ölümler Arttı - Son Dakika
Güncel

Bilici:Baskı, İşkence, İnfaz ve Ölümler Arttı

Bilici:Baskı, İşkence, İnfaz ve Ölümler Arttı

İHD Diyarbakır Şubesi ve TİHV Diyarbakır Temsilciliği, Silopi'de yaptıkları incelemelerin ardından hazırladıkları raporu açıkladı.

12.08.2015 17:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İHD Diyarbakır Şubesi ve TİHV Diyarbakır Temsilciliği, Silopi'de yaptıkları incelemelerin ardından hazırladıkları raporu açıkladı. Olaylara ilişkin konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, baskı, işkence, infaz ve ölümlerin arttığına dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği heyetlerinin Şırnak'ın Silopi İlçesinde meydana gelen olaylara ilişkin yapmış olduğu inceleme çalışmalarına ilişkin hazırlanan rapor açıklandı. Rapor, İHD Diyarbakır Şube binasında düzenlenen basın toplantısı ile açıklanırken, toplantıda İHD ve TİHV temsilcileri hazır bulundu. Rapordan önce konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, çatışmalı süreçle birlikte baskıların arttığına dikkat çekerek, "Baskılar, gözaltılar, tutuklamalar, cenazelerin verilmemesi, 6 yaralı YPG'linin sınır dışı edilmesi ve barbar bir örgüte teslim etmesi gibi tutumlarla devlet kudretini göstermeye çalıştı" dedi.

'Devlet 90'ı yıllara özenmemeli'

Söz konusu uygulamaların 90'lı yılları aratmadığını belirten Bilici, şu çağrıyı yaptı: "90'lı yılları aratmaya uygulamalara başladılar, infazlara, işkencelere başladılar. Bunlar tamamen devletin kudretiyle gelişti. İHD'ye yönelik baskılar arttı yöneticiler gözaltına alındı. Devlet 90'lı yıllardan bu güne aklımızın alamadığı hayal edemediğimiz birçok kötü muamele insanlığa karşı suç işkence infaz adam öldürme her türlü eylemi yapmıştır ama sonuç alamamıştır. Devletin kudretini çok gösterdiler ama sonuç katliam gözyaşı ve ölümdür. Devlet bir an önce bu tutumundan vazgeçmeli ve 90'lı yıllara özenmemeli. Derhal diyalog ve müzakereler başlamalı. Tekrar Sayın Öcalan'la görüşüp masaya oturmalı ve demokratik çözümler geliştirilmeli. Her iki tarafından tahkim edilmiş ateşkes yapıp operasyonlara ve çatışmalara son verilmeli."

Silopi Raporu: Siviller hedef alındı

Bilici'nin ardından İHD Bölge Temsilcisi A.Selam İnceören Silopi'de yaşanan olaylara ilişkin hazırladıkları raporu okudu. İnceören heyetin olaya ilişkin çıkardığı sonuç ve önerileri ise şöyle sıraladı: "1 - Heyetimiz sivilleri hedef alan ve yaşam hakkı ihlali başta olmak üzere ağır insan hakları ihlaline neden olan saldırıları kınamaktadır. Olayların bütün boyutları ile açığa çıkartılması amacıyla etkin bir soruşturma başlatılmasını talep etmektedir. 2- Özellikle yargısız infaz iddialarına ilişkin olarak Silopi Devlet Hastanesinin güvenlik kamera kayıtlarının bir an önce soruşturma dosyasına alınmalıdır. 3- İşkence mağdurlarının beyanında adı geçen "Sultan" lakaplı emniyet mensubu başta olmak üzere, olaylar sırasında sivil yurttaşlara yönelik silahlı saldırı ve işkence-kötü muamele uygulamalarında bulunan güvenlik güçlerine mensup kişilerin tespiti ile haklarında soruşturma başlatılmalı ve soruşturma süreci boyunca görevlerinden el çektirilmelidir. İşkence vakalarının yaşandığı Silopi İlçe Emniyet Müdürlüğündeki tüm güvenlik kamera kayıtları soruşturma dosyasına alınmalıdır. 4- Şırnak Valiliği tarafından bir zarar tespit komisyonu oluşturularak, olaylar sırasında yurttaşların yaşadığı maddi mağduriyet karşılanmalıdır. 5- Olası olayların önlenmesi için Yerel Mülki Birimler, ilçedeki siyasi parti, Sivil Toplum örgütleri ve kanaat önderleri ile diyalog süreci geliştirmelidir. 6- Heyetimiz, Silopi İlçesi Başak Mahallesindeki hendeklerin herhangi bir çatışma ve hak ihlali gerçekleştirilmeksizin diyalog yöntemi ile kapatılabileceği ancak, yetkililerin bu yola başvurmaksızın operasyonel bir eyleme girişmiş olması başta ölüm ve yaralanmalar olmak üzere ağır insan hakları ihlallerine neden olmuştur. Heyetimiz, benzeri operasyonların yeni hak ihlallerine olacağı endişesi içerisindedir. 7- Heyetimiz genel olarak çatışmalı süreç ile birlikte yaşam hakkı başta olmak üzere artan hak ihlallerine dikkat çeker; geçici hükümeti güvenlik politikalarından bir an önce vazgeçmeye ve yeniden çatışmazsızlığın sağlanıp, taraflara diyalog ve müzakereye dönülmesi çağrısında bulunmaktadır."

İşkence gören yurttaşlar tekrar gözaltına alınıyor

Daha sonra konuşan TİHV Diyarbakır Temsilciliği çalışanı Murat Aba, Silopi'de gözaltına alınan ve işkence gören bir yurttaşı darp raporu alması için Diyarbakır'a çağırdıkları, ancak dün sabah kaldığı otelde polisler tarafından gözaltına alındığını söyledi. Aba, gözaqltına alınan ve işkence gören diğer yurttaşlar hakkında da yakalama kararı çıkarıldığını kaydetti.

'Diyalog olmazsa, yeni bir sivil katliam olabilir'

Ardından konuşan İHD MYK Üyesi Vetha Aydın, yaşanan olaylar karşısında emniyetin tutumunun çok sert olduğunu ve sivil toplum örgütleri başta olmak üzere kimseyle görüşülmediğini söyledi. Aydın, "Eğer oradaki sivil toplum örgütleri ile görüşülmez ve bu şekilde şiddetle durdurulmaya çalışılırsa yeni bir sivil katliam yaşanabilir. Sorunun diyalog ile çözülebileceğine inanıyoruz. Onun için Vali, emniyet ve Kaymakam'ın bir an önce sivil toplum örgütleri ile görüşüp öyle hareket etmelidir" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Bilici:Baskı, İşkence, İnfaz ve Ölümler Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement