Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Açıklaması

16 Ocak Basın Onur Günü kutlamalarına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “küresel güçler bölgemize demokrasiyi çok görmeseydi, bugün bölgemiz bir ateş çemberi, bir yangın yeri olmayacaktı” ifadelerini kullandı.

16.01.2015 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

16 Ocak Basın Onur Günü kutlamalarına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "küresel güçler bölgemize demokrasiyi çok görmeseydi, bugün bölgemiz bir ateş çemberi, bir yangın yeri olmayacaktı" ifadelerini kullandı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 16 Ocak 1923 tarihinde Kocaeli'de basın mensupları ile buluşmasının yıldönümü düzenlenen tören ile kutlandı. 92 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk'ün basın mensupları ile bir araya geldiği mekan olan Osmanlı Devleti'nin İstanbul dışındaki tek sarayı Kasr-ı Hümayun'da yapılan kutlama törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Füsun Alver, Genel Kurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ, ilçe belediye başkanları, çeşitli illerden Gazeteciler Cemiyeti Başkanları ve çok sayıda gazeteci ile davetliler katıldı. Törenin başlangıcında zeybek ekibi yer alırken, Atatürk'e benzerliği ile dikkat çeken Göksel Kaya'nın Mustafa Kemal'i, Kocaeli'nin tecrübeli gazetecilerinin de o dönem toplantıya katılan gazetecileri oynadığı bir canlandırma gerçekleştirildi. Mustafa Kemal Atatürk tarafından o dönem yapılan toplantıyı anlatan canlandırma izleyenlerin büyün beğenisini topladı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol, "Bugün üzerine bastığımız bu toprak, tüm heybetiyle gözümüzün önünde duran bu saray Türkiye'nin rotasının çizildiği bu önemli güne şahit olmuştur. Bunun için gururluyuz. Bunun için başımız dik, bunun için 16 Ocak 1923'ün ve bu toprakların kıymetini bilerek Atamıza, şehitlerimize ve bu şanlı bayrak için, bu vatan için gazi olmuş binlerce askerimize minnet ve şükran duyarak bu toplantıyı yapıyoruz. 16 Ocak 1923 tarihinde Mustafa Kemal İzmit'e gelmiş ve hayatının ilk ve tek basın toplantısını yapıp "Milletin, memleketin tek gerçek temsilcisi bu meclistir" demiştir. 16 Ocak 1923'de Türkiye'nin kaderi yazılmıştır. Şehit kanlarıyla ıslatılmış bu toprakların sonsuza dek bağımsız kalacağı 92 yıl önce bugün, burada belirlenmiştir" dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, "92 yıl önce bugün, Cumhuriyet'in kuruluşunun açıklandığı tarihi gündür. Kocaeli'nde Türkiye coğrafyasının 81 ilinden, bu bölgede yaşayan insanların kardeşlik duyguları içinde, dili, dini, rengi, ırkı, mezhebi ne olursa olsun bir arada yaşayacağı Cumhuriyet'in kuruluşunun, ilan edilişinin kararının alındığı gündür bugün. Kocaeli için ne kadar önemliyse, Türkiye için de o kadar önemli bir gündür bugün. 16 Ocak 1923'de ulusal kurtuluş mücadelemizin Başkomutanı, Yüce Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk burada gazetecilerle, aydınlarla buluşarak Cumhuriyet'in kurulacağını ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti devletinin sonsuza kadar yaşayacağını ve onun güvencesinin de Türkiye'de yaşayan halkımız olduğunu ilan etti" şeklinde konuştu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "16 Ocak Basın Onur Günümüz kutlu olsun. Kurtuluş Savaşı'nın henüz sonuçlandığı o buhranlı günlerde devletimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün yeni kurulacak devletin temellerini attığı bu toplantı Türk Basını açısından da çok önemli bir başlangıç ve önemli bir başarıdır. Çünkü kongrelerde milli mücadeleye dair kararlar alınmıştır. İzmit basın toplantısında ise Türkiye'nin yeni rotası çiziliyordu. 92 yıl önce bugün, burada Türkiye'nin yeni profili çizilmişti. Bu nedenle özgür basın çok ama çok önemlidir" diye konuştu.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "92 yıl önce bugün, Türkiye Cumhuriyetinin ve buna dayalı bütün değerlerinin oluşturulduğu rejimin adının cumhuriyet olduğunu, egemenliğin kaynağının millet olduğunu vurgulayan ve bunu kararlaştıran tarihi toplantıya tanıklık yapan bu tarihi mekanda, hem bu toplantıyı ve o toplantı çerçevesindeki değerleri anmak ve anlamak hem de basın kavramı üzerinde gerek Kocaeli gerekse Türkiye'nin bu noktadaki tüm değerli temsilcilerini bir araya getirmek noktasındaki bu özel güne Kocaeli olarak ev sahipliği yapmanın büyük bir mutluluğunu duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise, "Kocaeli tarihin her döneminde çok önemli bir yerleşim merkeziydi. Kocaeli'nin en önemli özelliklerinden biri ise saltanatın kaldırıldığı ve yeni devletin şeklinin belirleneceği dönemde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ve basın mensuplarına yaptığı ev sahipliğidir. Aslında şunu çok iyi biliyoruz; Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir genç Osmanlı subayıyken dahi cumhuriyet fikrine inanıyordu. Bunu yakın arkadaşlarıyla Milli Mücadele'den önce de konuştuğunu biliyoruz. Millet iradesine dayanan yeni bir düzenin kurulması gerektiğini yakın arkadaşlarına ifade ettiğini biliyoruz. Ama ilk defa ülkenin rotasının cumhuriyet olacağı, artık yeni devletin rejiminin cumhuriyet olacağı fikrini açıkça İzmit'te, bu Osmanlı'nın İstanbul dışındaki tek sarayı olan Av Köşkü'nde gazetecilerle paylaştı. Bu noktada gerek Milli Mücadele'de İzmit'in aldığı rol açısından, gerekse cumhuriyet fikrinin bu denli açık şekilde gazetecilerle paylaşılması noktasında İzmit'in bizim Kurtuluş Savaşımıza ve kuruluş sürecimize verdiği bu önemli katkı dolayısıyla Gaziantep gibi, Kahramanmaraş gibi, Erzurum, Sivas gibi önemli ve seçkin iller arasında anılması gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin günümüzde yaşadığı sorunlara da değinen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "Şu anda bölgemizde yaşanan sıkıntıların temelinde yatan millet iradesine güvenmemektir. Mustafa Kemal'in büyüklüğü de buradadır. 92 yıl önce bunu resmen ilan ettiği zaman demokrasi fikrine, cumhuriyet fikrine inanan çok az insan vardı. O dönemde bir Müslüman ülkenin cumhuriyet ile idare edilecek olması nedeniyle insanlar dudak büküyordu. Ama bugün Türkiye bölgesinde demokratik cumhuriyetiyle parlayan bir yıldız haline geldi. Elbette sorunlarımız var. Aşmamız gereken meseleler var. Ama her şeyden önemlisi millet olarak bu meseleleri aşacak gücümüz ve irademiz var. Bugün Türkiye'nin bütün bölgemize ve özellikle İslam dünyasına bir model olarak sunulması çok önemlidir. Bölgemizdeki 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesinin yerleşmesi açısından gerçekten Türkiye çok önemli bir örnektir. İstiyoruz ki, Türkiye'de hakim olan milli irade bütün bölgede hakim olsun. Her devlette o devletin halkının iradesiyle seçilen yönetimler olsun. Ne dikdatörlükler olsun, ne de teokratik yapılar olsun. O bölgede halkın hür iradesiyle seçilen yönetimler iş başında olsun ve yönetimleri belirleyen unsur da sandık olsun. Sandıkta milletin oyuyla gelenler iktidarı devralsın, ülkesini yönetsin. Başarılı olurlarsa, halk tekrar oy verirse yoluna devam etsin ama milletin gönlünü ve oyunu almayan da hemen iktidardan çekilsin. İnanın küresel güçler bölgemize demokrasiyi çok görmeseydi, bugün bölgemiz bir ateş çemberi, bir yangın yeri olmayacaktı. Demokrasi Suriye'ye lüks görülmeseydi, Libya'ya ve pek çok ülkeye lüks görülmeseydi bugün belki bölgemizde Gazi'nin gerçekten her birimize vizyon olan sözü 'Yurtta sulh, cihanda sulh' belki çoktan gerçekleşmiş olacaktı. Bu açıdan Türkiye'nin Demokratik Cumhuriyet kavramına vereceği katkı sadece kendi insanının mutluluğu açısından değil, bölgemizin ve dünyanın barışı açısından da son derece önemlidir" ifadelerini kullandı.

Basın ve iktidar ilişkilerinden de bahseden Bakan Işık, "Demokrasilerde basın elbette dördüncü kuvvettir. Basın-iktidar ilişkilerinin çok daha saydam ve çok daha iyi bir zeminde gelişmesi çok önemli. Basının sorumlu davranması, saydamlığı ve şeffaflığı mutlaka çok önemli. İnanıyorum ki önümüzdeki süreçte çok daha güzel günler göreceğiz. Birlik ve beraberliğimizi bozmadığımız sürece inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti dünyanın yıldız ülkelerinden biri olacaktır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti tarafından gazeteciler arasında çeşitli dallarda düzenlenen 'Habercilik Yarışması'nın ödül törenine geçildi. Ödüllerin verilmesinin ardından söz alan Genel Kurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ, "92 yıl evvel Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk burada gazetecilerle beraber oldu ve önündeki yol haritasını onlara anlattı. Bu açıdan gerçekten 16 ve 17 Ocak günlerinde burada yapılan bu basın toplantısı cumhuriyetimizin temel taşlarından birini oluşturdu" ifadelerini kullandı. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement