Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) mahkemelerin talep ettiği inceleme yazılarını, eleman yetersizliği nedeniyle yanıtlayamadığı iddialarına ilişkin, "TÜBİTAK'ın adli bilirkişilik sorumluluğu yok. Yani TÜBİTAK'ın ne kanununda ne mevzuatında, 'bu adli bilirkişilik yapacak' diye bir sorumluluk TÜBİTAK'a yüklenmemiştir" dedi.

17.03.2015 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) mahkemelerin talep ettiği inceleme yazılarını, eleman yetersizliği nedeniyle yanıtlayamadığı iddialarına ilişkin, "TÜBİTAK'ın adli bilirkişilik sorumluluğu yok. Yani TÜBİTAK'ın ne kanununda ne mevzuatında, 'bu adli bilirkişilik yapacak' diye bir sorumluluk TÜBİTAK'a yüklenmemiştir" dedi.

Işık, "Intel Galileo-İcat Kiti Programı"nın tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İşsizlik verilerine ilişkin bir soru üzerine Işık, Türkiye'de son bir yılda nüfus artışının yaklaşık 1 milyon, aynı dönemde iş gücüne katılımın ise 1 milyon 890 bin olduğunu anımsatarak, iş gücüne katılanların 1 milyon 300 binine iş bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'de iş gücüne katılımın çok daha hızlı arttığını ifade eden Işık, Türkiye'nin katmadeğeri yüksek ürünlere ve güçlü olduğu alanlarda katma değeri artırmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Yeni başarı hikayesini burada yakalayacağız. Bunu başarabilmek için Türkiye'nin tamamında  5. bölge teşviğinden yararlanmasını istiyoruz. Bununla ilgili karar Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı, yakında yürürlüğe girecek" dedi.

Fikri Işık, işsizlik oranlarını makul seviyeye çekmeyi hedeflediklerini anlatarak, yakında istihdam paketini, imalat sanayisini güçlendirmeye yönelik programın içerisinde açıklayacaklarını söyledi.

4G çalışmalarına  yönelik soruya da Işık, fiber optik ağ çalışmalarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın sorumluluğunda olduğunu ve bu konuda yoğun çalışıldığını vurgulayarak, kendi bakanlığının teknoloji geliştirme ayağıyla ilgilendiğini aktardı.

"Doların değer kazanması bir yerde istikrara kavuşacak"

Kurdaki yükselişin sanayicileri nasıl etkilediğine ilişkin soruya ise Işık, dolar kurundaki artışın sadece Türkiye'deki sanayiciyi etkilemediğini belirterek, "Dolar şu anda avro ve diğer para birimlerine göre ciddi değer kazandı. Bu bütün dünyadaki sanayiciyi de Türkiye'deki sanayiciyi de etkiliyor. Bunlar Türkiye'nin kendi içinden kaynaklanan problemler değil. Birkaç ay içerisinde avrodaki değer kaybı neredeyse yüzde 30'ları geçti. Bu global bir problem. Bu problemle bu dalga boyunun mümkün olan en düşük seviyede tutulması için volatilitenin minimize edilmesi için gereken çalışmalar yapılıyor" diye konuştu.

Sanayici için istikrarın önemli olduğunu, Türkiye'de siyasi istikrarın sağlam ve devam ettiğini dile getiren Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Önümüzde seçim var ama kimse seçime yönelik endişe taşımıyor. İkincisi ekonomik istikrarda da Türkiye'nin makro dengeleri çok sağlam. Bu dengeler sağlam olduğu için kimse Türkiye'de kriz beklentisi içinde değil. Dolardaki yükselişin ekonomide kalıcı bir etki bırakmayacağına yönelik kanaatimiz güçlü. Türkiye'nin döviz cinsinden kamu borcu çok az. İkincisi hane halkının borcu döviz cinsinden değil. Daha önce hane halkının döviz cinsinden borçlanma imkanı vardı, yasayla değiştirerek bunu engelledik. Hane halkının borcunun döviz cinsinden olmaması ekonomide kalıcı hasar bırakmama noktasında önemli bir avantaj. Dövizin yükselmesi herkesi etkiler, bu oynaklık herkesi etkiler."

Türkiye'de döviz borcu olan şirketlerin gelirinin de döviz cinsinden olduğuna işaret eden Işık, volatilite çok yüksek olmadıkça, belirli yerde istikrar kazandıktan sonra döviz kurunun, sanayici ve Türk sanayicisi üzerinde etkisinin çok olacağını düşünmediğini belirtti.

Işık, "Sadece bizim başımızdaki problem değil bütün sanayicilerin, üreticilerin başındaki temel bir problem, avro/dolar paritesi bir yerde istikrara ulaşacak. Doların değer kazanması bir yerde istikrara kavuşacak. Fed de faiz artırımıyla kararını hafta içinde verecek. Bütün bunlardan sonra belki sükunet, istikrar oluşmuş olur" dedi.

"TÜBİTAK'ın adli bilirkişilik sorumluluğu yok"

Bakan Işık, bir gazetecinin, TÜBİTAK'ın mahkemelerin talep ettiği inceleme yazılarını, eleman yetersizliği nedeniyle yanıtlayamadığı iddialarına ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:

"TÜBİTAK'ın adli bilirkişilik sorumluluğu yok. Yani TÜBİTAK'ın ne kanununda ne mevzuatında, 'bu adli bilirkişilik yapacak' diye bir sorumluluk TÜBİTAK'a yüklenmemiştir. Sizler de çok iyi biliyorsunuz ki TÜBİTAK, özellikle bu Balyoz, Ergenekon, Böcek davaları gibi davalarda maalesef mahkemeler tarafından özellikle belirlenen bilirkişilerin verdiği raporlardan dolayı ciddi yıprandı, çok tartışıldı. Delil eklendi, şu oldu, bu oldu… Ben de Bakanlık görevini devraldığım zaman bu konularda gerçekten kamuoyunda TÜBİTAK'ın güvenilirliğine zarar verdiğini düşündüğümüz o paralel yapıyla ilgisi olduğunu düşündüğümüz 8 kişiyi...  Bunlar oraya bilerek gelmişler... Yani 8 kişi var ve tamamı bu yapıyla ilgili ve bilerek gelmişler. Başka kimseyi de barındırmamışlar. Onun için nasıl rapor isteniyorsa öyle rapor da yazılmış. Bu insanların iş hukuku çerçevesinde TÜBİTAK ile ilişiğini kestik."

Işık, orada yeni insanların istihdam edildiğini, fakat bu insanların böyle tek bir sorumluluğu olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Sadece gelecek, mahkemeler tarafından görevlendirilen veya verilen işlere bakacaklar diye bir sorumluluk yok. Bunlar proje personeli. Kendi projeleri var. Bu projelerde çalışacak ama aynı zamanda da bu konularda mahkemelerin istedikleri desteği sağlayacak. Takdir edersiniz ki her mahkemeden gelen her Harddisk'i istenen zamanda bu insanların yetiştirme şansı da yok. Bazı mahkemeler de şöyle bir şey yapıyorlar, hem gönderiyor hem de diyor ki 'sen bunu 1 ay içinde sonuçlandırmadın'. Sanki sorumluymuş ve sorumluluğunu yerine getirmemiş gibi  mahkeme, uyarı yazısı gönderiyor. Orada çalışan insanlarda bir endişe de oluşabiliyor, 'Sorumluluğum olmadığı halde, bir cezai yaptırımla karşı karşıya kalabilirim' endişesi oluşuyor."

TÜBİTAK'ın, "bu konuyu adli bilirkişilere siz gönderebilirsiniz ve adli bilirkişiler bu konuda değerlendirme yapabilir. Bizim bunu sizin istediğiniz sürede cevap vererek yetiştirme şansımız yok" diyebileceğini aktaran Işık, şunları kaydetti:

"Yazının içeriği budur. Bu da yanlış değildir ama buna rağmen şu ana kadar TÜBİTAK, özellikle pek çok mahkemenin bu konudaki taleplerine imkanları ölçüsünde cevap verdi. O gayretin de içerisindeyiz. Ona yönelik belki eleman takviyesini de süreç içerisinde yapıyoruz. Yapmak da durumundayız ama bir de şunu takdir etmenizi beklerim, bu işlerde alınan elemanın, bugün alındı yarın rapor verecek düzeyde bir bilgi birikimine ulaşmasını da bekleyemeyiz. Bunların yetişmesi için belirli bir süre gerekiyor. O sürede, bir boyacı küpüne daldırıp çıkaramıyorsunuz. Mutlaka bir eğitim süreci gerekiyor, mutlaka bir tecrübeyi kazanması gerekiyor. TÜBİTAK'ın o mahkemeye gönderdiği yazı bu söylediğim konularla ilgili. Bizim açımızdan anormal bir yazı değil."

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bilişim projelerinin başına ilahiyat formasyonlu birinin geldiğine yönelik soruya Işık, temel mantık kuralı olarak eksik bilginin yanlış sayıldığını belirterek, "Bir cümlelik bilgiyle cevap verirsem yanlış cevap veririm. Acaba bu arkadaşın başka formasyonu var mı? Başka birikimi, deneyimi var mı? Sadece kişi ilahiyatçı diye çarmıha germek insafla bağdaşmaz. Onu oraya atayan yöneticinin mutlaka belli şeyleri aradığını düşünmemiz gerekiyor" diye yanıtladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement