Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyanın en iddialı otomotiv test merkezlerinden birinin Bursa'da kurulacağını belirterek, "Otomotiv test merkezinde, pek çok testi yerli imkanlarla yapacağız ve bu sayede bugüne kadar yurt dışına ödediğimiz milyonlarca dolarlık bütçeyi, yurt içinde bırakmış olacağız" dedi.

28.04.2015 16:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyanın en iddialı otomotiv test merkezlerinden birinin Bursa'da kurulacağını belirterek, "Otomotiv test merkezinde, pek çok testi yerli imkanlarla yapacağız ve bu sayede bugüne kadar yurt dışına ödediğimiz milyonlarca dolarlık bütçeyi, yurt içinde bırakmış olacağız" dedi.

Işık, bakanlıkta düzenlenen, yerli dizel motor üretimi toplantısında, Türk mühendislerin 1950'li yıllarda Devrim otomobili için motor ürettiğini hatırlattı. Türkiye'nin motor tecrübesinin eskiye dayandığını belirten Işık, ihtiyaçları yerli karşılamak ve dünyayla rekabet edecek teknoloji düzeyine ulaşmak için 55 yıl sonra tekrar bu konunun konuşulduğunu söyledi.

Hükümet olarak sadece motor mükemmeliyet merkezine değil yerli otomobil üretilmesiyle ilgili yoğun çalışmaların da sürdüğünü dile getiren Işık, savunma sanayisinde de dışa bağımlılığı azaltacak pek çok projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.

Işık, yerli ve yenilikçi üretim noktasında katma değeri yüksek, Türkiye'nin refah toplumu olma hedefine uygun şekilde teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgili çalışmaları sürdüreceklerini belirterek, "Dünyanın en iddialı otomotiv test merkezlerinden birini Bursa'da kuruyoruz. Şu anda acele kamulaştırma işlemleri devam ediyor, bu süreç kısa zamanda sonuçlanacak ve önümüzdeki birkaç ay içinde otomotiv test merkezinin inşaatına başlamış olacağız. Otomotiv test merkezinde, pek çok testi yerli imkanlarla yapacağız ve bu sayede bugüne kadar yurt dışına ödediğimiz milyonlarca dolarlık bütçeyi, yurt içinde bırakmış olacağız" diye konuştu.

"Otomotiv sektörü, cari fazla veriyor"

Işık, eşdeğer parça uygulamasının, 1 Haziran 2015 itibarıyla hayata geçeceğini bildirdi. Uygulamayla tüketicinin daha uygun fiyata otomotiv yedek parçasına ulaşmasını ve yerli yan sanayiyi desteklemeyi hedeflediklerini vurgulayan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi 2015-2018 dönemiyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz, bu yılın sonuna kadar bitirmiş oluruz. Otomotiv sektörü, Türkiye için son derece önemli ve ihracatta 1 numara olan sektörümüz. Şu anda otomotiv sektörü üretiminde dünyada 17. sıradayız. AB'de otobüs üretiminde birinciyiz, hafif ticari ve ağır ticari araç üretiminde ikinciyiz, otomobil üretiminde yedinciyiz ve toplam üretimde de 6. sıradayız. 2014 yılı ihracatımız, 18 milyar dolar, ithalatımız ise 15,7 milyar dolar yani otomotiv sektörü, cari fazla veren sektörümüz. 2015 yılında otomotiv sektöründe ciddi üretim ve ihracat artışlar var, ocak-mart döneminde toplam pazarda yüzde 50, ihracatta yüzde 23, üretimde ise yüzde 31'lik artış sağladık. Dolayısıyla otomotiv sektöründe toplam satışları 900 binin üzerinde bir rakamla kapatacağımıza inanıyoruz."

Işık, halen Türkiye'de 135 bin 297 dizel motor ihtiyacı bulunduğunu ve bu ihtiyacın 50 bin 188'nin yerli imkanlarla karşılandığını ifade etti. Türkiye'de 11 traktör üreticisinin faaliyet gösterdiğini belirten Işık, bunlardan üçünün aynı zamanda dizel motor da ürettiğini kaydetti.

Sektör temsilcilerinin katıldığı toplantı, basına kapalı devam etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz
    17:35 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Siirt'in Kurtalan ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez gibi farklı etnik gruplara ayrım yapmadıklarını ve birlikte olduklarını belirtti. Yılmaz, terörün sona erdiği ve huzur ortamının egemen olduğu bir ortamda özel sektör yatırımlarının da bölgeye gelmeye başladığını söyledi. Ayrıca, çocuklara iyi eğitim verdiklerini ve mezhep, etnik ve dini ayrımcılığa karşı olduklarını vurguladı.

  • Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor
    17:31 Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor

    Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu ve Eskişehir Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı Ali Sefa Şen, yerel seçimler sonrası kemer sıkma politikalarında artış yaşanmasını beklediklerini söyledi. Şen, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, seçimlerden sonra fiyat artışları olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

  • Türkiye, Milli Uzay Programı ile Ay'a uzay aracı göndermeyi hedefliyor
    17:26 Türkiye, Milli Uzay Programı ile Ay'a uzay aracı göndermeyi hedefliyor

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, savunma sanayisindekine benzer bir ekosistemi uzay alanında da kuracaklarını belirterek, "Hedefimiz milli hibrit roket motorla birlikte çalıştıracağımız yerli uzay aracını 380 bin kilometre ötedeki Ay'a eriştirmek.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar
    17:25 Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın seçim malzemesi olarak kullanıldığı iddialarına yanıt verdi. Bakan Kacır, milli projelere ve işlere sahip çıkılmadığı için rahatsızlık duyulduğunu belirtti.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Türkiye'de istihdam artışı ve ekonomik büyüme devam ediyor
    17:24 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Türkiye'de istihdam artışı ve ekonomik büyüme devam ediyor

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "2005 yılında sanayi istihdamı 4 milyon 140 bin kişi iken, 2023 yılında 6 milyon 711 bin kişi olarak gerçekleşmiş, ülkemizin sanayi alanındaki hamlelerinin işgücü istatistiklerine önemli bir yansıması olmuştur.

  • Posof'ta doğalgaz sevinci
    17:18 Posof'ta doğalgaz sevinci

    Ardahan'ın Posof ilçesinde yıllardır özlemi çekilen doğalgaz çalışmalarında sona gelindi. İlk kanal açma töreninde konuşan firma yöneticileri açılışın 2023 Ekim ayında planlandığını ancak yoğun kış şartlarından dolayı çalışmaların bugün tamamlandığını belirtti. İlk gazın açılış töreni Posof otogarında yapıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı törende büyük sevinç vardı.


Advertisement