Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'de - Son Dakika
Politika

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'de

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli\'de

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Artık yaptığımız tüm düzenlemelerde bu yerinden yönetimi esas alan, yerel yönetimlerin gücünü artıran ama devletin de gözetim ve denetim, düzenleme ve regüle etme görevini güçlendiren bir yapıyla hareket ediyoruz" dedi.

12.04.2014 13:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Artık yaptığımız tüm düzenlemelerde bu yerinden yönetimi esas alan, yerel yönetimlerin gücünü artıran ama devletin de gözetim ve denetim, düzenleme ve regüle etme görevini güçlendiren bir yapıyla hareket ediyoruz" dedi.

Işık, Kocaeli Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen "AK Parti Kocaeli İl Başkanlığı Yerel Yönetimler Değerlendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, demokrasinin en önemli tartışma alanlarından birinin, yerelleşme ve yerel yönetimlerin yetkileri olduğunu söyledi.

Demokrasi tarihinde bu konularda inanılmaz tartışmalar yaşandığını vurgulayan Işık, özellikle Osmanlı döneminde merkeziyetçilik ve adem-i merkeziyetçilik çalışmalarının, siyasi ve felsefi tartışmalar içinde çok önemli bir yer tuttuğunu anlattı.

Otoriter rejimlerin, yerel yönetimleri ve yerelleşmeyi çok fazla istemediğini belirten Işık, "Demokratik ve demokrasi anlayışı güçlü yönetimlerde ise yerinden yönetim daha ön planda çıkar. Merkezi yönetim daha çok planlama, düzenleme, denetleme, regüle etme görevlerini üstlenir. Partimizin kuruluşunda ortaya koyduğumuz tüzük ve programda adem-i merkeziyetçiliği yani yerinden yönetimi savunan ve bütün kurumların buna göre yeniden şekillendirilmesi esasını benimseyen bir partiyiz ve bunu hayata geçirmek için de çok önemli adımları atmış bir partiyiz" ifadesini kullandı.

Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanlığı döneminde sevk ettikleri "kamu yönetimi", "personel" ve "yerel yönetimler" konularına ait reformlardan bazılarının veto edildiğini hatırlatan Işık, kimilerinin ise yasalaştırıldığını dile getirdi.

Yerel yönetimler reformunun, yerinden yönetim anlayışına göre önemli oranda değişiklerle yasalaştığına değinen Işık, şunları kaydetti:

"Önceden İl Genel Meclisleri vardı. Şu anda 30 büyükşehirde İl Genel Meclisi kalmadı. İl Genel Meclisinde de valinin inanılmaz yetkileri vardı. Mevcut durumda da valinin yetkileri büyük oranda Meclise geçti, devam eden İl Genel Meclislerinde. Artık yaptığımız tüm düzenlemelerde bu yerinden yönetimi esas alan, yerel yönetimlerin gücünü artıran ama devletin de gözetim ve denetim, düzenleme ve regüle etme görevini güçlendiren bir yapıyla hareket ediyoruz. Yani Kocaeli'nin Dilovası ilçesindeki herhangi bir vatandaşı ilgilendiren mahalli müşterek kararın Ankara'dan alınmasına gerek yok. O, Dilovası'ndaki Dilovası Belediye Meclisi üyelerinin alacağı kararla şekillenecek. Türkiye Büyük Millet Meclisinin Türkiye için önemi neyse belediye meclislerinin de o ilçe için o şehir için önemi odur."

Işık, belediye meclislerinin, yerel parlamentolar olduğuna dikkati çekerek, yerelde kanun hükmünde düzenlemeleri olduğunu bildirdi.

Kocaeli'deki 392 belediye meclis üyesinin 278'inin AK Parti listelerinden seçildiği bilgisini veren Işık, "Yani bütün belediye başkanlıklarını kazanmışız ama tüm belediyelerde de salt çoğunluktan fazla bir çoğunluğumuz var, belediye meclislerinde. Yani belediye meclisinde de 13-0" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement