Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'nde - Son Dakika
Yerel

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'nde

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İç Güvenlik Paketi'ne ilişkin, "CHP'yi anladık, HDP'yi anladık.

22.02.2015 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İç Güvenlik Paketi'ne ilişkin, "CHP'yi anladık, HDP'yi anladık. Peki MHP, hangi akılla sen bu pakete karşı çıkıyorsun? Sokakların terörize edilmemesi noktasında Sayın Bahçeli'nin hassasiyetini biliyoruz. İyi de hangi akla hizmet ediyorsunuz da bu pakete karşı çıkıyorsunuz? Bunu anlamak mümkün değil" dedi.

İzmit ilçesindeki restoranda düzenlenen AK Parti İl Başkanlığı 74. Danışma Meclisi'nde konuşan Işık, toplumun huzura kavuşturulması, demokrasinin teminat altına alınması açısından İç Güvenlik Paketi'ni son derece önemsediklerini söyledi.

"Toplumda bilgi kirliliği oluşturularak sanki İç Güvenlik Paketi, ülkemiz, milletimiz, demokrasimiz için son derece tehlikeli ve sakıncalı gibi sunulmaya çalışılıyor" diyen Işık, Mecliste her türlü meşru ve meşru olmayan engelleme girişimine başvuran muhalefet partilerinin söylediklerinin aksine, paketin ülkenin barışını, huzurunu, kardeşliğini ve demokrasinin daha da güçlenmesini esas aldığını, son derece gerekli olduğunu anlattı.

Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ey muhalefet, gelin, neye itirazınız varsa oturalım, konuşalım. Tekrar gözden geçirelim. Bize göre bu paket iyi bir paket ama sizin varsa gördüğünüz bir yanlışı, eksiği, kusuru, gelin... Meclisin çalışma usulü var. Bu usul içinde masaya yatıralım ve değerlendirelim ama yok, 'biz bu paketi geçirmeyeceğiz. Ne yapacağız? AK Parti milletvekillerini tahrik edeceğiz. AK Parti milletvekillerine hakaret edeceğiz. AK Parti milletvekillerini tehdit edeceğiz hatta çok ağır sözler söyleyeceğiz. Onlar da kalkacaklar, Mecliste kavga çıkacak ve bu paket geçmeyecek.' AK Parti, milletten aldığı yetkiyi, kimsenin tehdidiyle kullanmaktan çekinmez. Ülkemiz, milletimiz, demokrasimizin geleceği için atmamız gereken adımları atarız, almamız gereken tedbirleri alırız."

Paketin iç güvenlik birimi jandarma ve sahil güvenlik birimlerinin faaliyetlerini büyük oranda İçişleri Bakanlığına bağladığına dikkati çeken Işık, jandarmanın iç güvenlikten sorumlu İçişleri Bakanlığına bağlanmasının son derece gecikmiş karar olduğunu vurguladı.

Işık, sahil güvenlik ile ilgili birimlerde İçişleri Bakanlığı'nca denetiminin arttırılmasının, özellikle demokrasi açısından ileri bir adım olduğunu aktardı.

"Bu paket totaliter değil, demokrasi için gerekli"

İç Güvenlik Paketi'nin evlerde veya iş yerlerinde ifade alma imkanı sağladığını belirten Işık, bazı şüphelilerin 'illa karakola, mahkemeye gel' uygulaması yerine evinde veya iş yerinde ifade almanın önünün açıldığını aktardı.

Suçüstüyle sınırlı kalmak kaydıyla cinsel sapıklık, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu imali ve ticareti, fuhuş ve hırsızlık gibi suçlardan mülkü idare amirinin izniyle 24 saat, şiddete dayalı toplu suçlarda ise 48 saat gözaltı yetkisi verildiğine işaret eden Işık, "Şimdi bunun neyi sakıncalı?" diye sordu.

Paketin sadece Türkiye'ye özgü, birilerinin iddia ettiği gibi otoriter rejime giden düzenleme olmadığını vurgulayan Işık, " Fransa, İtalya, Danimarka ve Bulgaristan'da 24 saat gözaltı yetkisi var. Almanya'da 36 saat, Avusturya, Belçika, Polonya, Estonya ve İrlanda'da 48 saat, İspanya ve Macaristan'da 72 saat doğrudan gözaltı yetkisi var. Bu ülkeler totaliter rejime gitmiyor ama Türkiye'de böyle düzenleme yapılınca 'totaliterliğe gidiş var' deniyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Toplumda sağduyu sahibi hiç kimse bu düzenlemeye karşı çıkar mı?" şeklinde konuştu.

Işık, molotofkokteyliyle sokağa çıkarak, iş yerine atanlar için iyi niyetli olduklarının söylenemeyeceğini kaydederek, düzenlemeyle molotofkokteylini silah kapmasına alacaklarını anlattı.

Yargıtayın bu konuyla alakalı örnek kararı bulunduğuna dikkati çeken Işık, kararda "Eğer birisi elinde molotofkokteyliyle bir insana saldırıyorsa aynı tabancayla kurşun sıkmış gibi muamele görür diyor" ifadesini kullandı.

Bu karara aklı başında kimsenin itiraz edemeyeceğini dile getiren Işık, demokrasi için toplumun güvenliğinin teminat altına alınması gerektiğini söyledi.

"Ana muhalefet genel başkanı mısın, yoksa teröristin avukatı mısın?"

Işık, "Yüzüne maske takıyor, bez sarıyor. Sokakları ateşe veriyor. Kobani olaylarında yaşadık, 30-40 insanın canı gidiyor" diyerek, cezayı artırdıklarında da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzüne maske takanların biber gazından korunmak istediklerini söylediğini belirtti.

Işık, Kılıçdaroğlu'nu eleştirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sen, CHP'nin genel başkanı mısın, yoksa bu molotofçuların, bu yüzünü kapatan teröristlerin avukatı mısın? Ondan sonra bir olay oldu mu, 'nerede bu hükümet, nerede bu devlet?' diyor. Önce ne olduğuna karar ver. ya bu ülkenin huzurundan, sükunundan sorumlu, bu noktada ülkenin politikasına katkı vermek durumundaki ana muhalefet genel başkanı mısın, yoksa teröristin avukatı mısın? Bu noktada bir karar vermeni bekliyoruz.

Bir yasa tasarısı düşünün, CHP, MHP ve HDP, aynı saftalar, iş birliği yapıyorlar. Bir koalisyon kurmuşlar. Sayın Başbakanımız, çok güzel ifade etti. 'Bu koalisyon molotof koalisyonudur' dedi. CHP'yi anlarız. Onlar, AK Parti'nin yaptığı her şeye kafadan karşı çıkıyor. Allah şifalar versin, ciddi bir hastalıktır. HDP'yi anlıyoruz. HDP, 'sokakları gerektiğinde terörize edersem ancak başarılı olabilirim' anlayışında. Seçimlerde insanları tehdit edecekler. 'HDP'ye oy vermezseniz şöyle yaparız, böyle yaparız' diyecekler. Ondan sonra da 'demokrasiyi savunuyoruz' diyecekler. Demokrasinin en temel şartı, millet iradesine saygıdır. HDP'nin bugüne kadar milletin iradesine saygı gösterdiğini gördünüz mü?"

"Bu paket, çözüm sürecinin garantisidir"

Işık, çözüm sürecinin garanti altına alınması için İç Güvenlik Paketi'nin mutlaka Meclisten geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Çözüm sürecini, kardeş kavgasının bitmesini istemeyen pek çok iç ve dış mihrak bulunduğuna dikkati çeken Işık, konuşmasını şöyle tamamladı:

"İstiyorlar ki 'istediğimiz anda biz bu çözüm sürecini sabote edebilelim' ama yeni düzenlemeyle buna izin verilmeyecek. Bu İç Güvenlik Paketi, çözüm sürecini de teminat altına alan pakettir. İç Güvenlik Paketi, Türkiye'de huzurun, barışın ve kardeşliğin teminat altına alınmasına yöneliktir. "CHP'yi anladık, HDP'yi anladık. Peki MHP, hangi akılla sen bu pakete karşı çıkıyorsun? Sokakların terörize edilmemesi noktasında Sayın Bahçeli'nin hassasiyetini biliyoruz. İyi de hangi akla hizmet ediyorsunuz da bu pakete karşı çıkıyorsunuz? Bunu anlamak mümkün değil.

Polis aracı durdurdu, 'aç bagajını' diyemiyor. İlla savcıdan arama yetkisi gerekiyor. Yani 'terörist efendi, sen bekle, ben gideyim, savcıdan izin kağıdı alıp geleyim' de seni sonra arayayım. Türkiye'nin etrafına bakın. Kaç ülkede çok ciddi terör sıkıntısı var? Kaç ülkede iç savaş, çatışma, büyük kargaşa var? Böyle bir ortamda bu İç Güvenlik Paketi'ne karşı çıkmak insaf ehlinin yapacağı iş değildir."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement