Bilirkişi Raporu : Çığ Uyarısı Dikkate Alınmadı, İşçiler Zorla Gönderildi - Son Dakika
Güncel

Bilirkişi Raporu : Çığ Uyarısı Dikkate Alınmadı, İşçiler Zorla Gönderildi

Bilirkişi Raporu : Çığ Uyarısı Dikkate Alınmadı, İşçiler Zorla Gönderildi

Trabzon'da HES inşaatı şantiyesinde 5 işçinin öldüğü çığ felaketi ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

23.06.2015 12:18  Güncelleme: 12:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon'un Çaykara İlçesi'nde Balkodu-2 Hidroelektrik Santralı (HES) inşaatı şantiyesinde 5 işçinin hayatını kaybettiği çığ felaketi ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı. Meteorolojinin bölgedeki olumsuz hava şartları ve çığ düşme uyarılarına rağmen HES şantiyesinin tahliye edilmediğine dikkat çekilen raporda, olayda hayatını kaybeden işçilerin de arızalanan jeneratörü tamir etmek için inşaat alanına zorla gönderildikleri belirtildi.

5 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Karaçam Mahallesi, Kavlatan mevkiindeki HES şantiyesinde geçen 10 Ocak tarihinde meydana gelen çığ felaketinde işçilerden Nusret Er, Özgür Can Özyürek, Muhammet Işıklı, Lokman Çelik ve Erhan Arslan'ın kar kütlesi altında kalarak hayatlarını kaybetmesinin ardından Çaykara Cumhuriyet Savcılığı'nca başlatılan soruşturma devam ediyor.

Soruşturma kapsamında savcılık talebiyle olayı inceleyen Maden Mühendisi ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları Muzaffer Köndel ve Cevdet Bebek ile Avukat Necla Anlağan'dan oluşan bilirkişi heyeti, olayla ilgili hazırladıkları raporu tamamladı.

METEOROLOJİ UYARISI ÖNEMSENMEDİ

Bilirkişi raporuna göre, HES inşaatında şirket adına emir verme yetkisi bulunan Hasan K.' nın hava şartlarının ağırlaşmasına karşın önceden önlem almadığı ve aldırmadığı, Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün kötü hava şartları ve bölgede çığ düşme uyarılarına rağmen şantiyeyi tahliye etmediği vurgulandı.

Çalışanların şantiye şefi olarak bildiği ancak öyle bir görevi olmadığı anlaşılan iş makinesi sorumlusu Abdülhamit A.'nın da olay günü arızalanan jeneratörün onarımı için işçileri çığ tehlikesi nedeniyle karşı çıkmalarına rağmen, 'Tüm sorumluluk bende. Gidin onarın' diyerek zorla gönderdiği ifadelerine yer verildi. Şirket sorumlusu Hasan K. ile iş makinesi sorumlusu Abdülhamit A.'nın asli kusurlu olduklarına işaret edilen rapor, 'Bilinçli taksirli iş kazası' değerlendirmesi ile Çaykara Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi. Raporda kusurlu bulunan 2 kişi, olaydan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

5 İŞÇİ GÜÇLÜKLE ÇIKARTILDI

10 Ocak'da Kavlatan Mevkii'ndeki Balkodu – 2 HES İnşaatı'nda tünel önünde meydana gelen olayda 5 işçi çığ altında kaldı. Nusret Er'in cesedi olaydan hemen sonra işçi arkadaşları tarafından bulunurken, çığ altında kalan Özgür Can Özyürek, Muhammet Işıklı, Lokman Çelik ve Erhan Arslan'ın cesetleri ise AFAD ekiplerinin 14 Ocak'a kadar sürdürdüğü çalışmalarla kar kütlesi altından çıkarılabildi.

Olaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yüklenici firma yetkilisi Hilmi Kamil G. tutuklanırken, şirket yetkilisi Hasan K. ile Abdülhamit A. da 'Adli kontrol' koşuluyla serbest bırakıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bilirkişi Raporu : Çığ Uyarısı Dikkate Alınmadı, İşçiler Zorla Gönderildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı
    23:23 Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı

    Bingöl'ün Merkeze bağlı Yelesen köyünde doğa yürüyüşü yapan 4 kişi, tırmandıkları kayalık alandan inemeyince 112 Acil Çağrı Merkezinden yardım istedi. AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, bölgeye sevk edilerek yaptıkları çalışma sonucu 4 kişiyi bulunduğu yerden kurtardı.

  • İzmir Karaburun'da Yunanistan unsurları tarafından geri itilen lastik bottaki 1'i çocuk 37 düzensiz göçmen kurtarıldı
    23:14 İzmir Karaburun'da Yunanistan unsurları tarafından geri itilen lastik bottaki 1'i çocuk 37 düzensiz göçmen kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri, Yunanistan unsurlarınca geri itilen lastik bottaki 1'i çocuk 37 düzensiz göçmeni kurtardı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.


Advertisement