Bilmeyene Kız Vermiyorlardı, Şimdi Plastik ve Cama Direniyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Bilmeyene Kız Vermiyorlardı, Şimdi Plastik ve Cama Direniyorlar

Bir zamanlar her hanenin çömlekçilikle uğraştığı İvrindi ilçesi Kayapa Mahallesi'nde şimdi 200 aileden sadece 7'si bu mesleği yürütüyor Eskiden bilmeyene kız bile verilmeyen, hemen her evde yapılan çömlekçilik, bugün plastik ve cam üretimine direniyor Mahalle Muhtarı Demirhan: "Türkiye'nin dört bir yanına ürünlerimiz gidiyor.

28.01.2015 13:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZAFER AKPINAR - Babadan oğula kalan mesleklerden olan çömlekçilikten uzun yıllardır gelir sağlayan İvrindi ilçesi Kayapa Mahallesi sakinlerinden bu işi yapanlar, parmakla sayılacak kadar azaldı.

Mahalle Muhtarı Osman Demirhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayapa civarında çıkan çömleğe uygun toprağın, uzun yıllar geçim kaynaklarının ham maddesi olduğunu söyledi.

Babadan oğula, ustadan çırağa kalan bir miras olan çömlekçiliğin giderek yok olduğunu vurgulayan Demirhan, 200 haneli mahallede bu işi yapanın 7 aileye kadar düştüğünü anlattı.

Eskiden köy olan Kayapa'da hemen her evde çömlekçilik yapıldığını, her konutun bir atölye olduğunu dile getiren Demirhan, şöyle devam etti:

"Bardak, testi, tava yapılıyor, Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyordu. Çoğu zaman ürün yetiştirilemediği oluyormuş. Zamanla plastik ve cam yaygınlaştı. Evlerde çömlekten yapılan ürünlerin yerini plastik ve cam olanları almaya başladı. Önceden çömlekçiliği bilmeyene kız vermiyorlardı. Yapan, ailesinin geçimini sağlayacağı garanti gözüyle bakılan kızı alıyordu. Şimdilerde ise sadece sipariş üzerine yapmaya başladık.

Çömlekte kullandığımız toprağı çok nadir bulabiliyoruz. Bu toprak da çömlekte yüksek kaliteyi sağlıyor. Önce ham maddesini çıkarıyoruz, sonra getirip tezgaha koyuyoruz, ıslatıyoruz, makinede çekiyoruz, taşını ayıklıyoruz, iyice süzüyoruz. Sonra tekrar tezgaha geliyor, elle yoğurulup hamur haline getiriliyor. Bu bizim yağlı toprak. Neredeyse 4 bin, 5 bin dereceye kadar dayanıyor. İstanbul, Eskişehir, Samsun, Bursa, Ankara gibi birçok ilden talepler alıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanına gidiyor. Sağlıklı ve lezzetli yemeği bilenler ilgi gösteriyor ama eski talep kalmadı. Tereyağlı yumurtayı, balığı çömlek tavasında yemeyen, ne demek istediğimizi anlayamaz."

Çömlekçilik bitti göç başladı

Çömlek ustası Ahmet Tosun ise 16 yaşında başladığı bu mesleğe 48 yılını verdiğini belirterek, işe başladıklarında plastik ve cam ürünlerinin bu kadar yaygın olmadığını dile getirdi.

Bir dönem su bardağının bile çömlekten yapıldığını anlatan Tosun, "Evde kullandığımız cam kavanozların yerine bu testiler kullanılırdı. Bizim dönemimizde bu sanatı yapmaya kız verilmezdi. Kayapa'nın tamamına yakını bu işi yapardı. Şimdi çok azaldık. Bu meslek bitince köyden göç yaşandı. Şu an baktığınızda köyümüzün nüfusundan fazla Kayapalı, çevre illerde yaşıyor" ifadesini kullandı.

Kayapa'dan alındığında ürünlerin çok ucuz olduğunu bildiren Tosun, 5 liraya bile güveç kabı bulunduğunu, 3 liraya tava sattıklarını sözlerine ekledi. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Bilmeyene Kız Vermiyorlardı, Şimdi Plastik ve Cama Direniyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement