Bin 650 Nüfuslu Köyden Avrupa'ya Kirazı İhracatı - Son Dakika
Ekonomi

Bin 650 Nüfuslu Köyden Avrupa'ya Kirazı İhracatı

Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı bin 650 nüfuslu Darboğaz köyünde yetiştirilen, iriliği, aroması, rengi ve kalitesi nedeniyle rağbet gören kirazların yüzde 95'i Avrupa ülkelerine satılıyor.

04.07.2016 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BETÜL ABBAK - Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı bin 650 nüfuslu Darboğaz köyünde yetiştirilen, iriliği, aroması, rengi ve kalitesi nedeniyle rağbet gören kirazların yüzde 95'i Avrupa ülkelerine satılıyor.

Darboğaz kirazı, yaklaşık 3 bin dekar alanda yetiştiriliyor. Son turfanda yetiştirilen kirazlar, temmuz ayı sonuna kadar hasat ediliyor. Bu yıl yaklaşık 4 bin 500 ton kiraz üretiminden 35 milyon lira civarında gelir bekleniyor.

Ulukışla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muzaffer Geyisoğlu, AA muhabirine, bölgede gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının yüksek olmasının ürün kalitesini artırdığını söyledi.

İlçe genelindeki köylerde de kiraz üretimi yapıldığını ancak Darboğaz köyünün başı çektiğini anlatan Geyisoğlu, "Halk arasında Napolyon diye adlandırılan, Ziraat-900 adlı çeşidi üretiyoruz. İlçemizde 17 bin 500 dekar alanda kiraz üretimi yapılmaktadır. Kirazın toplam üretim miktarı 15 bin ton civarındadır. Yaklaşık 3 bin tonu ise Darboğaz köyümüzde üretilmektedir. Bunun yüzde 95'i Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. Bu yıl yaklaşık 4 bin 500 ton kiraz beklentimiz var." diye konuştu.

-"Çin'e ihracatımız başlayacak"

Geyisoğlu, kirazın tane iriliğinde elde edilebilecek en büyük oranın 32 kalibre olduğuna dikkati çekerek, "Üretimimizin büyük çoğunluğu 28-32 kalibre aralığındadır. Bu nedenle yurt dışında çok büyük rağbet görüyor. Aroma, lezzet, renk ve dayanıklılık bakımından diğer bölgelere göre avantajlı. Almanya, Polonya, İsviçre, Avusturya ve diğer Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. İkinci pazar olarak da Rusya ve Arap ülkelerinde rağbet görüyor." dedi.

Muzaffer Geyisoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2015 yılında Çin Tarım Bakanlığı ile yaptığı ihracat sözleşmesi kapsamında da, Çin'e ilk aşamada 400 ton ihracat yapacaklarını belirtti.

Muhtar Durmuş Güven ise bu sene kiraz alım merkezi noktası kurduklarını, köylülerin burada ihracatçı firmalara satış yaptıklarını ifade etti.

Güven, bu yıl sezonun iyi geçtiğini ve verimde artış beklediklerini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bin 650 Nüfuslu Köyden Avrupa'ya Kirazı İhracatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement