Bin 700 Yıllık Kilisede Kitap Şenliği - Son Dakika
Güncel

Bin 700 Yıllık Kilisede Kitap Şenliği

Bin 700 Yıllık Kilisede Kitap Şenliği

"Geleceğin kaşiflerine Kalk gidelim" adıyla kitaplaştıran program sunucusu Esra Alkan, ilki Düzce'de yapılan kitap tanıtımının ikincisini Mardin'de yaptı.

08.05.2011 19:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir dönem TRT 1 Televizyonu'nda "Kalk Gidelim" adıyla yayınlanan programın çekildiği kentlerde yaşayan çocukların anlatımlarını, "Geleceğin kaşiflerine Kalk gidelim" adıyla kitaplaştıran program sunucusu Esra Alkan, ilki Düzce'de yapılan kitap tanıtımının ikincisini Mardin'de yaptı. Savur İlçesi'ne bağlı Dereiçi Köyü'ndeki bin 700 yıllık kilisede yapılan tanıtım programına aralarında yazarların da bulunduğu 50 sanatçı ile Türkiye'nin farklı kentlerinden 50 çocuk katıldı. "Kalk gidelim Mardin Kitap Şenliği" adıyla düzenlenen etkinliğin ev sahipliğini ise Mardin Eğitim Vakfı (MAREV) Başkanı İbrahim Biter yaptı.

Müslüman ve Süryani dinleri ile Süryani mezheplerinden Protestan, Katolik ve Ortodoksların ibadethanelerinin buluştuğu nokta olan Dereiçi Köyü'ndeki program, halk oyunları gösterisi ile başladı. Sunuculuğunu tiyatro sanatçısı Betül Arım'ın yaptığı programda ilk konuşmayı yapan Esra Alkan etkinlik ve Mardin kitabı hakkında bilgiler vererek, "Program kapsamında gezilen illerde kitap şenliği düzenliyoruz. Birincisi Düzce ili için yazılan serinin ikinci kitabı da Mardin oldu. Kitap Varlık Yayınlarından çıktı. Üçüncü kitap ise Sinop olacak. Bu kitap her ne kadar çocuklar için yazıldıysa da içerdiği bilgiler, birebir o ilin turizm rehberi kitabı olarak düzenlenmiştir. Her kitabın arkasında TRT 1'de yayınlanmış programın DVD'si var. Her kitapta programa çıkan çocukların mektupları olacak. Her ilin kitabı yazıldığında o kente hep birlikte şu anda 50 sanatçımız ve 50 seçkin öğrencimiz ile seyahat ediyoruz. Çekimi yapılmış kentlerden gelen 'Kalk Gidelim Çocukları' Mardin'de, İstanbul ve Ankara'dan gelen televizyon, sinema, gazete ağırlıklı, yazar ve sanatçılarla buluştu. Her kitap farklı etkinliklere sahne oluyor. Düzce'nin 3 günlük kitap buluşması, İstanbul'u görmek isteyen çocuklarımızın çokluğu nedeniyle İstanbul'da yapılmıştı. Seyahat kitapları, seyahat ettiriyor ve bugün Mardin'deyiz. İçinde bulunduğumuz mekan bin 700 yıllık bir Süryani kilisesi. Bu köy bizlere çok şey anlatıyor. Buradaki mesajı doğru okuyup gittiğimiz yerlere götürmemiz lazım" dedi.

Programda kendi ailesini çocuklara tanıtan Esra Alkan, çocuklara ailenin önemi hakkında nasihatlerde de bulundu. Program kapsamında çocuklarla sanatçılar, seyahat ve kitap üzerine sohbetler etti. Programda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Milliyet Gazetesi Köşe yazarı Nail Güreli, Mardin Kitabı'nın müziğini yazan Besteci Nejat Özgür, gösterinin Mezopotamya'yı anlatan sözlerini yazan araştırmacı yazar Esat Korkmaz, canlı performansını gerçekleştiren Selen Servi, Midyat Belediye Başkanı Şeyhmus Nasıroğlu, MAREV Başkanı İbrahim Biter ve tasarımcı Nilüfer Ural, öğrencilerle birlikte atölye çalışmasına katıldı.

Programda MAREV Başkanı İbrahim Biter çocuklara Mardin'in tarihi ve kültürel kimliği hakkında bilgiler verirken, yazar Nail Güreli ise çocuklardan çok kitap okumalarını isteyerek, "Mutlaka burada yaşadığını, arkadaşlığı, sevgiyi, dostluğu sürdürün. Diğer arkadaşlarınıza, ailenize, gittiğiniz yerlerde anlatın. Meslek sahibi olana kadar okuyun, meslek sahibi olduktan sonra da okuyun. Kendinize bir model seçin. İşte Esra Abla'nız model olarak yanınızda. Onu örnek alın" şeklinde tavsiyelerde bulundu. Tiyatro sanatçısı Zuhal Ergen ve drama sanatçısı Gülten Madenli, çocuklara ders verirken, çocukların yaptığı resimler arasında seçilen 12 resim, Savur Belediyesi tarafından takvim sayfalarında kullanılması kararı alındı. Esra Alkan ve beraberindekiler, daha sonra dünyanın ilk garnizon şehri olan Dara antik kenti, Deyrulzafaran Manastırı, kent merkezindeki Kasımiye, Zinciriye Medreseleri, PTT binası, Ulucamii ve tarihi çarşıları gezdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bin 700 Yıllık Kilisede Kitap Şenliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement