Binali Yıldırım: Gebze-Halkalı Tren Hattı 2018'de Tamamlanacak - Son Dakika
Ekonomi

Binali Yıldırım: Gebze-Halkalı Tren Hattı 2018'de Tamamlanacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2016'da bitmesi planlanan Gebze-Halkalı tren hattının 2018'de tamamlanacağını açıkladı.

29.11.2015 17:35  Güncelleme: 20:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yapımı devam eden Pendik-Ayrılıkçeşme Banliyö Hattı'nda incelemelerde bulundu. Yıldırım, 2016'da bitmesi planlanan ve İstanbul'da trafiği rahatlatması beklenen Gebze- Halkalı tren hattının 2018'de biteceğini belirtti.

"TOPLAM 38 İSTASYON VAR"

Banliyö ve hızlı trenlerin bir an önce bitirilmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, "Avrupa yakasında 20 kilometre Anadolu yakasında 25 kilometre hattının bitirilmesi gerekiyor. Halkalı'ya kadar incelemelere devam edeceğiz. Hattın tamamlanabilmesi için çok ciddi çalışma yapılması gerekiyor. Alt yapı, üst yapı ve sinyalizasyon işlerinin yapılması için ciddi çalışmalara ihtiyaç var. Gebze-Halkalı arasında toplam 38 istasyon var. Bu istasyonların yapımı, karayolu yapımı, yayalar için alt ve üst geçitler, istinat duvarları ve menfezlerin yapılması gerekiyor. Özellikli sanat yapısı var. Bu işleri 3 vardiya halinde, gece gündüz çalışarak tamamlayıp, İstanbulluların hizmetine sunmak istiyoruz. Projede bu zamana kadar yaşanan olumsuzlukları ve çözüm yollarını biliyoruz. Yüklenici firma ve alt yüklenici firma bu projenin İstanbul için önemini bildiklerinden dolayı bu projeyi el birliği ile bitireceğiz." dedi.

Projenin Avrupa Yatırım Bankası tarafından finanse edildiğini kaydeden Yıldırım, "Yüklenici firma İspanyol firma, elektrikasyon ve sinyalizasyonu Siemens yapıyor. Çözüm ortakları da Türk firmalar. Türk, İspanyol ve Alman ortak yapımı bir proje. Teknik detayları gözden geçirdik. Önündeki dar boğazları, riskleri tek tek tespit ettik. Alınacak tedbirlerle ilgili çalışmaları biliyoruz." diye konuştu.

"GEBZE'DEN HALKALI'YA 105 DAKİKADA GİDİLECEK"

Hat üzerindeki arkeolojik kazı sebebiyle çalışmaların uzama riskinin bulunduğunu aktaran Yıldırım, "Tarih ve kültürel hayatımıza önem veriyoruz. Şu içinde bulunduğumuz Yenikapı İstasyonu tam 4,5 yıl İstanbul'un gizli tarihini, geçmiş medeniyetlerden kalmış eserleri ortaya çıkarmak için burada arkeolojik kazı çalışmaları yaptık. Ve terminalde örnekleri sergileniyor. Müzelerde de 10 binlerce eser sergileniyor. Arkeolojik kazılarla güzel İstanbul'un tarihi zenginliklerini ortaya çıkarmak için, projede gecikmeye sebep oldu. Bu gecikmeyi de elde ettiğimiz kazanımları dikkate alarak anlayışla karşıladık." ifadelerini kullandı.

Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti: " Marmaray'dan kazandığımız proje ışığı altında Anadolu yakası ve Avrupa yakasındaki banliyö hattı ve hızlı tren yapımında zaman kaybı çok daha az olacak. Projeyle ilgili bundan sonraki yol haritası konusunda yüklenici firma, idari firma ve Ulaştırma Bakanlığı olarak bir araya geldik. Bu konuları teker teker gözden geçirerek kararımızı verdik. Proje tamamlandığında Gebze'den Halkalı'ya 105 dakikada gidilecek. Çok daha hızlı gidebilir ama istasyonlarda durma kalkma olduğu için daha yavaş gidiyor. Tren, hiç durmadan gitse süre yarıya iner. Marmaray'da Ayrılıkçeşme- Kazlıçeşme arası 15 dakikayı geçmiyor. Toplu ulaşımda herhangi bir sıkıntı yaşamadan doğu batı aksında çok önemli bir alt yapı olarak projeyi görüyoruz." şeklinde konuştu.

"PROJENİN YARISINA GELMİŞ DEĞİLİZ"

Projenin normal şartlarda tamamlanma süresinin 4,5 yıl olduğunu dile getiren Yıldırım, "Ancak, arkeolojik kazılar ve kamulaştırma gibi nedenlerden dolayı zaten bir ciddi süre kaybı vardır. Projenin daha yarısına gelmiş değiliz. Bundan sonraki geçecek süreyi geçmişte yaptığımız işin en az iki katını yapmak suretiyle projeyi tamamlayacağız. 4,5 yılı 2'ye böleceksiniz. Yaklaşık tarihi bulacaksınız. Bu tarih bizim için hedef olmakla beraber, asıl başaracağımız bu tarihin önünde bir tarihte bitirmektir. Her şey yolunda giderse daha önde bir tarihte bitirmeyi hedefliyoruz. Bunun için her şey hazır. Ekip hazır, yükleniciler hazır. Bakanlık olarak hazırız. Durmak yok yola devam!" dedi.

"2016'DA BAŞLAYACAĞIZ"

İstanbullulardan inşaat sırasında yaşanacak olumsuzluklara karşı hoşgörülü olmasını isteyen Yıldırım, "Projenin gerçekleşmesi konusunda yaşanan bazı rahatsızlıklar, gürültü gibi sorunları anlayışla karşılamalarını istiyoruz. Kalıcı rahatlık için geçici rahatsızlıklara tahammül etmelerini istiyoruz. Yapıma 2016 başından itibaren başlayacağız. İnşallah başaracağız. Zor ama imkansız değil." diye konuştu.

Binali Yıldırım: Gebze-Halkalı Tren Hattı 2018\'de Tamamlanacak
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Binali Yıldırım: Gebze-Halkalı Tren Hattı 2018'de Tamamlanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (19)

  • Vatandaş: Tamam istanbul trafiğini çözmeye çalişıyorsunuz da diğer şehirleri trafik sorunlarını unuttunuz 18 3 Yanıtla
  • ahmet mete: Halkali kazlicesme resmen zulum yeter artik bitsin ibb yapsaydi 2 yilda tanami biterdi 10 yil oldu yaslandik 6 4 Yanıtla
  • DEĞİRMENDERELİLER: SAYIN BAKAN İZMİT YALOVA ARASI YENİ YOL YILLARDIR YAPILACAK DIYORSUNUZ HİÇ BİR ŞEY YAPILMIYOR BU TIRAFİK ÇİLESİNDEN YORULDUK 6 3 Yanıtla
  • Doğru söyleyeni...: Müteahhitleri zengin etmeye devam. Bütün metro işlerinde ek süreler verip zengin edin firmaları. 5 3 Yanıtla
  • Doğru söyleyeni...: Ayrılıkçeşme-Gebze arasında da mı arkeolojik kazı var? Bırakın maval okumayı. Mezbeleliğe çevirdiniz tren yolunu. Şimdi de çıkmış 2018 diyor. Bu kafayla 2028'i de bulur. 5 2 Yanıtla
  • bosver: Boş verin onları uçak üretin silah üretin füze üretin bomba üretin yakında Savaş kapıda olacak 3 3 Yanıtla
  • vatandaş : ne yapsanız yakışır 4 2 Yanıtla
  • ille de samimiyet: halkalı-sirkeci banliyö tren hattını açın....hikaye anlatmayın 6 0 Yanıtla
  • Değirmendereliler: SAYIN BAKAN İZMİT YALOVA ARASI YENİ YOL YILLARDAN BERİ YAPILACAK DİYORSUNUZ HİÇ BİR ŞEY YAPILMADI BU TIRAFİK ÇİLESİ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR BU YOLU YAPARSANIZ ÇİLE BİTER 5 0 Yanıtla
  • doğrusu: bu proje kepazelik oldu. yıllardır duruyor patika olarak sökülen raylarin yeri. rezalet 3 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor
    11:28 İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor

    İş Sanat, Cumhuriyetin 100'üncü Yılı vesilesiyle İstanbul Eminönü'ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi'nde ve Ankara Ulus'taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nde açtığı 'Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları' sergisi Mart ayında son kez ziyaretçileriyle buluşuyor. Sergi, açıldığı günden bugüne kadar 510 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

  • Bolu'da Patates Ekimi Başladı, Üreticiler Sezondan Umutlu
    11:24 Bolu'da Patates Ekimi Başladı, Üreticiler Sezondan Umutlu

    Bolu, 'Patates diyarı' olarak bilinen şehirlerden biri olup, üreticiler patates ekimine başladı. Geçtiğimiz yıllarda patates yerine dane mısıra yönelen çiftçiler, bu yıl tekrar patates ekmeye karar verdi. Üreticiler, yeni sezondan umutlu olsa da tohum maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle satış fiyatlarını belirleyemiyor.

  • Türk bilim insanları geçmişin izinde Antarktika'nın geleceğini araştırdı
    11:14 Türk bilim insanları geçmişin izinde Antarktika'nın geleceğini araştırdı

    Bu yıl 8'incisi düzenlenen Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde Türk bilim insanları dünyanın geleceğini Antarktika kıtasının geçmişinde araştırdı.

  • Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çekiyor
    11:14 Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çekiyor

    Sakarya, yılın ilk iki ayında 943 milyon 556 bin dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye'nin otomotiv ihracatında öncü illerden biri oldu. Sakarya, otomotiv sektörünün yanı sıra demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, fındık ve mamulleri, çelik gibi sektörlerle de ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Sakarya, İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara ve Gaziantep'in ardından Türkiye'nin en çok ihracat yapan 7. ili olarak sıralanıyor. Sakarya, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 9,2 artırarak 118 ülke ve 9 serbest bölgeye ürün gönderdi. Özellikle otomotiv alanında yüzde 86,8'lik bir paya sahip olan Sakarya, iki ayda 819 milyon 720 bin dolarlık taşıt ihracatı gerçekleştirerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 büyüme kaydetti. Sakarya'nın en fazla ihracat yaptığı ülkeler ise Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Polonya ve Almanya oldu.

  • Türk Çelik Sektörünün İhracatı Yüzde 15,8 Arttı
    11:13 Türk Çelik Sektörünün İhracatı Yüzde 15,8 Arttı

    Türk çelik sektörünün yılın ilk iki ayında yaptığı ihracat, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 15,8 artarak 2 milyar 503 milyon 142 bin dolara yükseldi. İstanbul, 1 milyar 199 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. Romanya, İtalya ve Almanya en fazla ihracat yapılan ülkeler oldu.


Advertisement