Bingöl Devlet Yapmayınca 5 Kilometrelik Su Kanalını Kendileri Açıyor - Son Dakika
Güncel

Bingöl Devlet Yapmayınca 5 Kilometrelik Su Kanalını Kendileri Açıyor

Bingöl Devlet Yapmayınca 5 Kilometrelik Su Kanalını Kendileri Açıyor

Bingöl'ün Sancak Beldesine bağlı Sudüğünü köyü sakinleri, başvurmalarına rağmen Kaymakamlığın yapmadığı 5 kilometrelik su kanalını kendileri açmaya başladı.

03.05.2015 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bingöl'ün Sancak Beldesine bağlı Sudüğünü köyü sakinleri, başvurmalarına rağmen Kaymakamlığın yapmadığı 5 kilometrelik su kanalını kendileri açmaya başladı. Köylüler el ele vererek tarlalarına su getirmek için su kanalını kazma kürek ile açmaya çalışırken, "3 kuşaktır su olmadığı için tarım ve hayvancılık desteklemelerinden faydalanamıyoruz" diye konuştu.

Sancak Beldesine bağlı Sudüğünü köyü sakinleri, devletten destek alamayınca köylerine su getirmek için 5 kilometrelik kanalı imece usulü ile kendileri açıyor. Her yıl ilkbahar ve yaz aylarında köye Murat nehrinden su getirmek için su kanalını kazma ve küreklerle açan köylüler, köylerinde su olmadığından tarım ve hayvancılık desteklerinden de yararlanamadıklarını söyledi. Köy sakinlerinden Hüseyin Barman, köyün 350 hane ve 5 mezraya sahip olduğunu ifade ederek, köyün büyük bir bölümünün engebeli bir araziye sahip olduğunu söyledi. Köy halkı için hayati önem taşıyan iki mezralarının olduğunu anlatan Barman, "Her yıl iki kez 5 kilometre uzunluğundaki kanalı köylüler olarak kendimiz açıyoruz. Yanımızdan kocaman nehir geçiyor ama suyu getiremiyoruz. Senelerdir biz varlık içinde yokluk çekiyoruz. Gelir kaynağımız hayvancılık ve bu ovadadır. Bu ovada maalesef suyu tam alamıyoruz. Kendi insan gücümüzle bu kanalı yapmaya çalışıyoruz. Biz istiyoruz ki en kısa zamanda bu kanal programa alınsın, su kanalımız beton ile yapılıp bu ovaya can versin. Köy olarak isteğimiz budur. Bu araziye bu su gelmezse, biz bundan vazgeçmek zorunda kalacağız"diye konuştu.

Mehmet Basatemur adlı köylü ise, hayvancılık yapabilmeleri için sulama olması gerektiğini ifade ederek, "Biz 5 kilometrelik kanalı kazma ve kürek ile kazarak köye suyu getiriyoruz. Bu duruma artık birisi dur desin. Bu insanların bu kadar çile çekmesine anlam veremiyoruz. Başka bir isteğimiz yoktur. 350 hane bu kanaldan akan sudan yararlanıyor"dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bingöl Devlet Yapmayınca 5 Kilometrelik Su Kanalını Kendileri Açıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement