Bingöl'ün Bir Haftada 5 Ton Salatalık Üretiyorlar - Son Dakika
Yerel

Bingöl'ün Bir Haftada 5 Ton Salatalık Üretiyorlar

Bingöl\'ün Bir Haftada 5 Ton Salatalık Üretiyorlar

Bingöl’de uzun yıllar boyunca tarım arazileri üzerinde buğday ekip yonca biçen köylüler, gelir elde edemeyince ellerindeki toprağı değerlendirdi.

04.08.2014 20:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bingöl'de uzun yıllar boyunca tarım arazileri üzerinde buğday ekip yonca biçen köylüler, gelir elde edemeyince ellerindeki toprağı değerlendirdi. Merkez İncesu köyünde çiftçilikle uğraşan 4 aile, verimsiz topraklarını seracılığa çevirdi. Yaklaşık 18 dönüm üzerinde seracılık yapan köylüler, Bingöl'ün en yaygın seracılığını yaparak, bir haftada içerisinde yaklaşık 5 ton salatalık elde ediyor.

Bingöl merkez İncesu köyünde yaşayan 4 aile, ellerindeki tarım arazileri üzerinde seracılık yapıyor. Arazilerinin büyük çoğunluğunda salatalık eken köylüler, domates, biber, patlıcan ve karpuz ile Bingöl'de sebze pazarına can veriyor.

Dört ailenin elinde bulunan toplam 18 dönümlük araziden haftalık 5 ton salatalık elde ediliyor. Seralarda doğal bir şekilde yetişen ürünler, hal esnafına satılıyor. Hal esnafından kent içerisindeki manavlara dağıtılan organik ürünler, halk tarafından büyük rağbet görüyor. Ellerinde kalan diğer kurak arazileri de değerlendirmek isteyen köylüler, devletten destek bekliyor. En büyük sorunlarının su olduğunu kaydeden köylüler, seracılığını geliştirmek istiyor.

60 YIL SONRA GELEN BEREKET

Köyde serada ektiği sebzelerle geçimini sağlayan Tekin ailesi, 10 dönümlük arazi üzerinde seracılık yapıyor. Hollanda'da çalışan akrabalarının daha sonra Elazığ'da başlattığı seracılık faaliyetini Bingöl'de kendi köylerinde uygulama kararı aldılar. 70 bin lira masraflar Elazığ ve Mersin'den getirdikleri malzemelerle seraları kurarak üretime başladılar. Bilgi ve ilaç yoksunluğu zor gelse de en büyük sorunları yeterli suyun bulunmaması. Tüm olumsuzluklara rağmen damlama sulama sistemi kurarak üretime başladılar. 10 dönümlük arazinin 2.5 dönümlük kısmında salatalık eken aile, günlük 500 kilo salatalık üretiyor.

60 yıl boyunca arazi üzerinde buğday ve arpa ekip, ot biçtiklerini ifade eden arazi sahibi Sait Tekin, "Daha önce buğday ekiyorduk, arpa ekiyorduk geliri yoktu kuru arazi olduğun dolayı. Şimdi kendi imkanlarımızla kuyu açarak suyu çoğaltıp, salatalık ektik ve memnunuz. Buğday ve arpa ile idaremiz, geçimimiz olmuyordu. Bazen de buğday ekmiyor, ot biçiyorduk. 50-60 senedir bu arazi elimizdedir değerlendiremedik. Şimdi ektiğimiz bu salatalıkların geliri iyidir" dedi.

Bingöl'de seracılığın yaygın olmadığını ve bunun büyük bir avantaj olduğunu kaydeden Veysi Tekin ise, "Yerli ürün çıkarıyoruz. Haftada üç gün topladığımız mahsulleri sebze haline veriyoruz. Hal esnafı da bu ürünleri çarşıdaki esnafa veriyor. Devlet yardım ederse bunu daha da geliştirebiliriz. Bizim sıkıntımız sudur. Kuyu kazmışız ama su sıkıntısı var, yeterince su bulamıyoruz" diye konuştu.

"YETERİNCE SU BULAMIYORUZ"

Tarım arazileri için yeterince su bulamadıklarını ve susuzluk yüzünden topraklarının çatladığını ifade eden Tekin, "Devletten beklentimiz, seracılık alanında bizlere yardım etmesidir, su sorunumuza çare üretmesidir. Bunun dışında bizim ilaç sorunumuz var. Çeşitli zirai hastalıklar çıkıyor ama bu konuda yeterli bilgiye sahip değiliz. Dışarıdan sorup soruşturarak hastalıklarla mücadele ediyoruz. Çok şükür şuana kadar problem olmadı ama Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün bu konuda bilgilendirme desteğini bekliyoruz. İlaç ve gübreyi de Bingöl'de bulamıyoruz. Bu konuda da sıkıntı yaşıyoruz. Seraların arka kısmındaki arazilerimizi de gelişi güzel karpuz ekerek değerlendirmeye çalışıyoruz. Su olmadığı için her taraf çatlamış. Su olsaydı her bir karpuz 15 kilo gelirdi. Şuanda su olmadığından bir karpuz yetiştiğinde ancak 2 kilo gelebiliyor. Devletin sondaj desteği olursa inanıyoruz ki, seracılık köyümüzde çok daha gelişecek ve Bingöl'ün sebze ihtiyacını önemli oranda buradan karşılayabiliriz" ifadelerini kullandı.

GÜNDE 500 KİLO SALATALIK ELDE EDİYORLAR

2,5 dönüm arazide ekilen salatalıktan günde 500 kilo topladıklarını belirten Tekin, sonbahara kadar 70-80 ton salatalık elde edeceklerini söyledi.

Devletin destek çıkması halinde diğer tarım arazilerini de değerlendireceklerini ifade eden Tekin, "Destek çıkılırsa bunu daha da geliştirmeyi planlıyoruz. Su olmadığından dolayı diğer arazilerimizi değerlendiremiyoruz. Mesela faizsiz kredi imkanı olursa bunu kullanarak işimizi daha da büyütebiliriz. Bingöl'de bir köyde böylesine güzel bir tarımcılık yapılıyor. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden tarla ve sera alanlarımızda inceleme yapmasını, varsa hastalık bizi bilgilendirmesini ve gerekli ilaç yardımında bulunmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Masraf edilen 70 bin lirayı bir sezonda çıkarabileceklerini de ifade eden Tekin, kendi köyünde çalışmanın mutluluğu içerisinde olduğunu belirterek, "Biz eskiden buğday, arpa ekiyorduk ot biçiyorduk ama geçim olmuyordu. Gidip batı illerinde çalışıyor ve çoğunlukla iş bulamıyorduk. Sürekli başka şehirlere gitmek zorunda kalıyorduk ama şimdi kendi köyümüzde çalışıyoruz, çok güzel bir imkan" dedi.

VATANDAŞ ORGANİK ÜRÜN TÜKETİYOR

İncesu köyünde elde edilen organik ürünlerinden satın almak isteyen vatandaş, kent merkezinden araçlarıyla tarlalara gelip, günlük taze sebze satın alıyor. Büyük şehirlerde böyle bir imkanın olmadığını ifade Hakim Değişgeç, "Bingöl'den geliyoruz. Sait amcamızın seracılık yaptığını yakın tarihte görmüştük. Buradan geçerken, amcanın tarlasına uğrayıp biraz organik ürün almayı tercih ettim. Bu oldukça güzel. Tarladan almanın daha taze, daha sağlıklı, daha verimli bir ürün almanın elbette daha güzel olduğunu düşünüyorum. Büyük şehirlerde bu olanaklar elbette ki yok. İnşallah bu seracılık daha iyi noktalara gelirse, Bingöl'ün ova köyleri ümit ediyoruz ki çok daha verimli, çok daha kazançlı bir hal alacaktır. Kendilerini de tebrik ediyorum. İnşallah devlet desteğiyle seracılık faaliyetleri daha da yaygınlaşacaktır" şeklinde konuştu. - BİNGÖL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bingöl'ün Bir Haftada 5 Ton Salatalık Üretiyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement