Binlerce Yıllık Eserler Yeşil İklimlendirme Ortamında Korunuyor - Son Dakika
Güncel

Binlerce Yıllık Eserler Yeşil İklimlendirme Ortamında Korunuyor

Binlerce Yıllık Eserler Yeşil İklimlendirme Ortamında Korunuyor

Abd'de verilen "En İyi Yeşil Müze" ödülünün sahibi olan Kaman Arkeoloji Müzesi, binlerce yıllık tarihi eserlerin korunmasında da çevreci çözümleri tercih ediyor.

23.03.2015 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Abd'de verilen "En İyi Yeşil Müze" ödülünün sahibi olan Kaman Arkeoloji Müzesi, binlerce yıllık tarihi eserlerin korunmasında da çevreci çözümleri tercih ediyor.

Japon ekipler tarafından Kalehöyük'ten çıkarılan yaklaşık 3 bin eserin sergilendiği Kaman Arkeoloji Müzesi, 830 metrekare açık, 470 metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 1.500 metrekarelik alanı kapsıyor.

Höyük şeklindeki mimarisi Kalehöyük'ten esinlenilerek yapılan müzede, arkeolojik eserlerin zamana ve ortam koşullarına karşı korunması, buradaki kültür mirasının gelecek nesillere en iyi şekilde aktarılması amacıyla iklimlendirmeye özel bir önem veriliyor.

Japon Hükümeti'nin "Kültürel Mirası Koruma Projesi" çerçevesinde hibe olarak yaptığı müzede, Hitit dönemi ve Demir Çağı 3 boyutlu animasyon ile canlandırılırken, müzede bulunan mühürler de 3 boyutlu olarak ekranlarda incelenebiliyor.

Türk-Japon dostluk ve işbirliğinin simgelerinden biri olan, Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Çağırtkan beldesindeki Kalehöyük Arkeolojik Kazıları'nda çıkan eserlerin sergilendiği Kaman Arkeoloji Müzesi, kendisi gibi yeşil ödül sahibi olan Daikin Altherma'yı tercih etti.

Gerek mimari gerekse teknolojik açıdan birçok alanda ülkemiz müzecilik anlayışına farklı bir bakış açısı kazandıran, enstitü ve kazı alanıyla birlikte bir bütün oluşturarak bu alanda bir ilke imza atan Kaman Arkeoloji Müzesi, ısıtma, soğutma ve sıcak su ihtiyacını Daikin Altherma Isı Pompası ile karşılayacak.

Bu doğrultuda Kaman Arkeoloji Müzesi'nin iklimlendirmesinde Daikin Altherma hava kaynaklı ısı pompası, sıcak su boyleri ve Daikin güneş kollektörleri olmak üzere 3 farklı tip cihaza yer verildi.

Daikin'in mucidi olduğu havadan suya ısı pompalarının Avrupa'da en çok satılan modeli olan Altherma, fosil yakıtlara veya elektriğe dayalı klasik ısıtma sistemlerine göre 5 kat daha verimli çalışıyor.

Havadaki doğal enerjiyi çekerek yerden ısıtma, fancoil veya radyatörler ile iç ortama aktaran ısı pompaları, fueloil, LPG gibi fosil yakıtlar kullanılmadığı için düşük CO2 emisyonu ile çalışıyor.

Isınma ve sıcak su ihtiyacının yanı sıra, aynı çalışma prensibi ile sıcak yaz günlerinde de soğutma yapabilen Daikin Altherma, 4 mevsim kesintisiz konfor olanağı sunuyor. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Binlerce Yıllık Eserler Yeşil İklimlendirme Ortamında Korunuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.


Advertisement