Bir Kan, Bir Fidan' Ağaçlandırma İşbirliği Protokolü İmzalandı - Son Dakika
Güncel

Bir Kan, Bir Fidan' Ağaçlandırma İşbirliği Protokolü İmzalandı

Bir Kan, Bir Fidan\' Ağaçlandırma İşbirliği Protokolü İmzalandı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türk Kızalayı arasında 'Bir Kan Bir Fidan' ağaçlandırma protokolü imzalandı.

17.04.2014 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türk Kızalayı arasında 'Bir Kan Bir Fidan' ağaçlandırma protokolü imzalandı. Protokol kapsamındaki ilk fidan ise Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın katıldığı etkinlikle Atatürk Orman Çiftliği'nde dikildi.

'Bir Kan Bir Fidan' projesinin başlatıldığı ve ilk fidanın toprakla buluştuğu etkinlikte konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu "Bu projenin ilk teklif edildiğinde bende çok heyecanlandım. Endenozya'dan Şili'ye kadar muhteşem hizmetlerde bulunan bu 146 yıllık kurum bayrağımızı en iyi şekilde yurt dışında dalgalandırıyor. Yakın zamanda Van'da Simav'da hizmetlerini gördük ve takdirle karşıladık. Ülkemizin en köklü kuruluşlarından birisi olan Türk Kızılayı ile protokol imzalıyoruz. Bu vesileyle 146 yıl boyunca Türk Kızılayı için görev yapanlara, Türk Kızılayı mensuplarına ve hayırseverlere şükranlarımı sunuyorum" dedi.

HER BAĞIŞÇI İÇİN BİR FİDAN DİKİLECEK

Bu protokolle Türk Kızılayı'na kan bağışında bulunan her bir bağışçı için bir fidan dikileceğini ifade eden Veysel Eroğlu "Kan vermek bizim kültürümüzde var ve asırlardan beri uygulanıyor. Kızılay ise bu işi en modern şekilde yapıyor" dedi.

Bu protokolün gayesinin Türk Kızılay'ına kan bağışında bulunan gönüllü bağışçılar adına, mümkün olduğunca bu bağışçıların katılımını da sağlayarak fidan dikilmesi olduğunu vurgulayan Eroğlu şöyle devam etti: "Bu çalışmalar sürecinde kan bağışının önemini geniş halk kitlelerine duyurarak, gönüllü kan bağışı ve ağaçlandırma konularında kamuoyunda şuur oluşturmak istiyoruz" diye konuştu. 15 MİLYON FİDAN DİKİLECEK

Protokolün geçerli olacağı 5 yıl süresince her bağışa karşılık bir fidan dikilmesi suretiyle toplam 10 milyon fidanı toprakla buluşturmayı planladıklarını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu "Bir gün hepimiz acil olarak kana ihtiyaç duyabiliriz. Herkesin malumu kan üretilemeyen bir dokudur ve halen tek kaynağı sağlıklı bağışçılardır. Kan bağışı, yapılabilecek önemli iyiliklerden biridir. Sağlığı yerinde olan her insan kan vermelidir. Ayrıca Kızılay kök hücre bankası kurmaya karar vermiş. Bu protokol kapsamında kök hücre bağışçıları içinde fidan dikeceğiz ve dikilecek fidan sayısını 10 milyondan 15 milyona çıkarıyoruz" dedi.

Dinimizin insan hayatına çok önem verdiğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu "Maide süresinde bu konuda açık ifadeler var. Kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor" dedi.

Kan vermenin çok faydalı olduğunu vurgulayan Veysel Eroğlu, imzalanan protokolün ülkeye hayırlı olmasını diledi.

"ORMAN VARLIĞINI ARTIRAN NADİR ÜLKELERDENİZ" 2008-2012 yıllarını kapsayan Milli Ağaçlandırma Seferberliği çerçevesinde, okul bahçelerinden karayollarına, hastane bahçelerinden cami ve mezarlıklara kadar insanların faydalandığı her yerin ağaçlandırılması için çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile protokoller imzaladıklarını söyleyen Eroğlu, dünyada orman varlığını nadir ülkelerden olduklarını belirtti.

SON 11 YILDA 3 MİLYARDAN FAZLA FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

Son 11 yılda 3 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduklarının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu şöyle devam etti: "Orman varlığımızı 21,7 milyon hektara ulaştırdık. 900 bin hektar, yani 9 milyon dekar yeni orman alanı kazandırdık. Yıllık olarak ağaçlandırılan alanı 2003 yılı öncesine göre 6,5 katına çıkardık. Odun servetimiz 1,2 milyar m3 iken, bugün 1,5 milyar m3'e ulaştırdık. Fidan üretimini ise 6 kat artırarak 75 milyondan 470 milyona çıkardık. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarına, vatandaşlara ve belediyelere 2012 yılında 24,6 milyon fidanı ücretsiz dağıttık" diye konuştu. ORMANLAR İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR UNSUR Nerede ağaç dikilmesi gerekiyorsa orayı ağaçlandırdıklarını vurgulayan Veysel Eroğlu, ormanların iklim değişikliğiyle mücadele konusunda da önemli bir unsur olduğunu ve sera gazını yutarak önemli vazifeler gerçekleştirdiğini belirtti.

"ÜÇ YENİ EYLEM PLANI BAŞLATTIK"

Ağaçlandırma hususunda üç yeni eylem planı başlattıklarını da söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu "Çölleşme ve erozyonla etkin mücadele diyoruz. 2013-2017 yıllarını kapsayan 'Erozyonla Mücadele Eylem Planı' kapsamında 14 milyon dekar alanda çalışma yapılacaktır. 'Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı' 41,3 milyon dekar alanda sel ve erozyon önleme çalışması yapılacak, 'Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırması Eylem Planı' kapsamında ise 400 baraj ve gölette çalışma yapılacak" ifadelerini kullandı.

Bugün fidanların dikileceği Atatürk Orman Çiftliği'nde daha önce 2 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını ifade eden Eroğlu "42 bin 108 fidanı bu protokol çerçevesinde buraya dikeceğiz. Ayrıca bütün Türkiye'de bu protokol kapsamında fidanlar dikilecek ve kök hücre bağışçılarıyla birlikte 5 yılda 15 milyon fidan toprakla buluşacak. Kızılay'ı böyle bir projeyi başlattıkları için kutluyorum" dedi.

"KIZILAY'IN HEDEFİ KAN İHTİYACININ YÜZDE 100'ÜNÜ KARŞILAMAK"

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar da yaptığı konuşmada Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun her zaman Kızılay'ın taleplerini yerine getirdiğini vurgulayarak "Bizlere her daim bir baba şefkatiyle davranmıştır. Kendisini bir Kızılay dostu olarak görüyoruz" dedi.

Kızılay teşkilatına ve orman teşkilatına bu protokolde gösterdikleri çalışmalardan dolayı teşekkür eden Akar "2013 yılında 1 milyon 650 bin ünite kan topladık. 2014 yılında ise 1 milyon 800 bin ünite kan toplamayı hedefliyoruz. Her yıl bu oranı yüzde 20 artırıyoruz. Türkiye'de kan ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayan Kızılay'ın hedefi bu oranı yüzde 100'e çıkarmaktır" diye konuştu.

Akar "Bugün bu projeyi Sayın Bakanımızla başlatmaktan da ayrıca çok mutluyum" diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından 'Bir Kan Bir Fidan' ağaçlandırma işbirliği protokolü imzalanarak ilk fidan toprakla buluşturuldu.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: ANKARA (DHA)

=========================

(Tür: Ankara)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bir Kan, Bir Fidan' Ağaçlandırma İşbirliği Protokolü İmzalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement