Bir Kan Bir Fidan" Projesiyle Hedef 15 Milyon Fidan - Son Dakika
Güncel

Bir Kan Bir Fidan" Projesiyle Hedef 15 Milyon Fidan

Bir Kan Bir Fidan" Projesiyle Hedef 15 Milyon Fidan

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "Mayıs başında benim başkanlığımda bütün uzmanlarımız, bakanlığımızın bütün yetkilileriyle birlikte gerek sulama alanı için gerekse şehirlerin içme suyu ihtiyacının karşılanması için bir çalışma yapacağız. Nisan yağmurlarını bekliyoruz.

17.04.2014 14:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, nisan yağmurlarını beklediklerini, bu yağmurlardan sonra kuraklık ihtimaline ilişkin bir değerlendirme yapacaklarını belirterek, "Vatandaş endişe etmesin. Bunu endişe edecek olan biziz, vatandaş rahat olsun. Vatandaştan sadece talebimiz, çiftçilerimiz suyu gerçekten akıllıca kullansın" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında "Bir Kan Bir Fidan" projesi imzalandı. Atatürk Orman Çiftliğinde (AOÇ) düzenlenen törende konuşan Bakan Eroğlu, Türk Kızılayının çok önemli işlere imza attığını söyledi.

Proje çerçevesinde Türkiye genelinde kan bağışında bulunacak her vatandaş adına bir fidan dikileceğini belirten Eroğlu, beş yılın sonunda da toplamda 15 milyon fidanı toprakla buluşturacaklarını kaydetti.

Eroğlu, ormanların korunması ve orman varlığının arttırılması konusunda büyük gayretler sarf ettiklerini, fidan üretiminin önemli oranda arttığını anlattı.

Dünyada orman varlığının azaldığını ancak Türkiye'nin orman varlığını, hem alan hem de odun serveti bakımından arttırdığını kaydeden Eroğlu, "Son 10 yılda ormanlarımızın alanını tam 9 milyon dekar arttırdık. Ayrıca odun servetimizde daha önce 1,2 milyar metreküpken bugün 1,5 milyar metreküpü aşmıştır" ifadesini kullandı.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar da geçen yıl 1 milyon 650 bin ünite kan topladıklarını bildirerek, "Allah nasip ederse bu yıl da 1 milyon 800 bin ünite kan toplayacağız. Türk Kızılayı Türkiye kan ihtiyacının fiilen yüzde 80'ini karşılıyor" diye konuştu.

Akar, ayrıca Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Bankası (TÜRKÖK) çalışmalarında donasyonu sağlayacak taraf olacaklarını anlatarak, "Bundan böyle Türk insanın kök hücre, kemik iliği ihtiyacı başka memleketlerin veri bankalarında aranmayacak. Kendi kök hücremizi milli bankamızdan elde etmiş olacağız. İlk yıl için 50 bin donörlük bir veriyi öngörüyoruz. 3 yıl içinde de bunu 250 bin kemik iliği donörüne ulaştırmayı hedefliyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu ve Türk Kızılayı Başkanı Akar, işbirliği protokolünü imzalayarak projenin ilk fidanlarını dikti.

-Eroğlu: "Gayemiz yazın vatandaşa su sıkıntısı çektirmemek"

Törenin ardından gazetecilerin "Yaz aylarında su kesintileri yaşanabilir mi?" sorusunu da yanıtlayan Eroğlu, şunları söyledi:

"Bin günde bin gölet kapsamındaki proje bu yıl sonunda bitiyor Allah nasip ederse. Onların da çok büyük katkısı olacak çünkü yağışlı zamanlarda suyu biriktirip yaz aylarında suyu vermek aslolan budur. Dolayısıyla bizim bütün gayemiz Türkiye'de özellikle en az 120 milyar metreküp suyu depolayacak baraj ve göletler yapmaktır. Şu ana kadar 286 barajı inşa ettik. Bin göleti bu yıl bitiriyoruz. Biz özellikle mayıs başında benim başkanlığımda bütün uzmanlarımız, bakanlığımızın bütün yetkilileriyle birlikte gerek sulama alanı için gerekse şehirlerin içme suyu ihtiyacının karşılanması için bir çalışma yapacağız. Nisan yağmurlarını bekliyoruz. Nisan yağmurlarından sonra bir değerlendirme yapacağız.

Zaten pek çok şehrimizde herhangi bir sıkıntı yok ama kritik şehirlerimiz olursa biliyorsunuz bunlar için B planlarımız var. Onu uygulamak için şu anda projeler yapılıyor. Gayemiz yazın vatandaşa su sıkıntısı çektirmemek, çiftçilerimize büyük bir su sıkıntısı yaşatmamak ama tabii ki bu konuda vatandaşlarımızın da dikkatli olması lazım. Yağışlarda 1 Ekim'den 15 Nisan'a kadar olan kısmı değerlendirdiğimizde beş aylık süre zarfında yağışlarda uzun dönem ortalamasına göre yüzde 29 nispetinde bir azalma oldu."

Çok sayıda baraj ve gölet inşa ettiklerini, şehirler için büyük tedbirler aldıklarını dile getiren Eroğlu, bu tedbirler olmasa İzmir, Mersin ve İstanbul gibi şehirlerde şu an susuzluk çekilebileceğini vurguladı.

Mayıs başında sulama barajları ve olası kritik şehirler için özel bir toplantı yapılacağını bildiren Eroğlu, "Gerekli çalışmaları hem su kanalizasyon idareleri hem belediyelerle hem de Devlet Su İşleriyle birlikte bunları yapacağız. Vatandaş endişe etmesin. Bunu endişe edecek olan biziz vatandaş rahat olsun. Vatandaştan sadece talebimiz çiftçilerimiz suyu gerçekten akıllıca kullansın" dedi.

Eroğlu çiftçilere, yağmurlama ve damlama yöntemiyle özellikle gece saatlerinde ürünlerini sulama çağrısında bulunarak, fazla sulanan toprağın tuzlandığını ve mahsulün azaldığını sözlerine ekledi.

Eroğlu ve Akar daha sonra törene katılanlara fidan hediye etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bir Kan Bir Fidan' Projesiyle Hedef 15 Milyon Fidan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement