Bir Mega Proje Daha! İstanbul - Ankara Arası 1,5 Saat - Son Dakika
Ekonomi

Bir Mega Proje Daha! İstanbul - Ankara Arası 1,5 Saat

2023 hedefleri kapsamında hayata geçirilecek, hız limiti 350 kilometre olan "Sürat Demiryolu Hattı" projesi ile İstanbul ve Ankara arası 1,5 saate düşüyor.

10.07.2016 13:06  Güncelleme: 13:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmangazi Köprüsü'nün ardından bir mega proje daha geliyor. 2023 hedefleri kapsamında hayata geçirilecek olan proje ile İstanbul ve Ankara arası 1,5 saate düşüyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, hız limiti 350 kilometre olan Sürat Demiryolu Hattı ile ilgili "Sürat Demiryolu 2018'de devreye girince YHT bütün şehirlere uğrayan banliyo hattı gibi olacak" dedi.

SÜRAT DEMİRYOLU HATTI

Türkiye'nin mega yatırımlarından Osmangazi Köprüsü hizmete açılırken, 2023 hedefleri kapsamında yeni bir projenin daha detayları belli oldu. İstanbul ve Ankara arasını 1.5 saate kadar düşürecek 'Sürat Demiryolu Hattı' devreye alınıyor.

2 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK

Hız limiti 350 kilometre olacak yeni hattın 2 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yeni hattın bir gereklilik olduğunu belirterek, "Onun ön şartı şu anki Ankara- Eskişehir üzeri İstanbul YHT ile diğer bağlantılı YHT'lerin hayata geçtikten sonra belirli bir süre geçmesi gerekiyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan

Bir Mega Proje Daha! İstanbul - Ankara Arası 1,5 Saat

HEDEF 2018

Bu hat yükünü alınca yeteri kadar o zamanda sürat demiryolunu yapıp direk Ankara-İstanbul arası gidecek yolcuyu o hatla götürmek. Sürat demiryolu devreye girince YHT bütün şehirlere uğrayan banliyo hattı gibi olacak. Pendik- Haydarpaşa ile ilgili banliyo hatlarında çalışma yürüyor. Karşıda da Marmaray'ın her iki hattına banliyo bağlanması çalışması yürüyor. Hedef 2018'e bitirip bağlamak" dedi.

UZUNLUĞU 500 KM OLACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın fizibilite çalışmasını büyük ölçüde tamamladığı yeni hat Yap-İşlet-Devret modeli ile gerçekleştirilecek. Star gazetesinin haberine göre, YHT hattının toplam uzunluğunun 500 kilometreyi bulması bekleniyor. Hatta ilişkin projenin toplam maliyetinin 5 milyar doları bulacağı hesaplanıyor. Ankara-İstanbul Otobanı'na paralel olarak inşa edilecek yeni hat İstanbul Köseköy'e ulaşacak. Buradan köprüye bağlanacak.

ANKARA-İZMİR'E 4.2 MİLYAR TL

AK Parti'nin seçim beyannamesinde milyonlarca kişinin beklediği Ankara- İzmir Hızlı Tren Projesi'ne yönelik değerlendirmeler yer alıyor. Projenin yaklaşık bedeli 4.2 milyar TL olarak hesaplanıyor.

MALİYET 3,2 MİLYAR TL

Orta Anadolu'yu Ege ile bağlayacak bu projenin ulusal demiryolu ağının entegrasyonuna da katkı sunması bekleniyor. Yaklaşık 244 km güzergah uzunluğuna sahip Karaman- Niğde (Ulukışla)- Yenice hızlı tren projesi ise 200 km/sa hıza uygun çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak planlanıyor. Bu hatta hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapılacak. Proje bedeli 3.2 Milyar TL. Hattın 2020 yılında bitirilmesi planlanıyor.

'AKILLI YOL' DÖNEMİ BAŞLIYOR

Trafik yoğunluğunun yüksek olduğu kesimlerde güvenliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar sürerken yeni yapılacak duble yol ve otobanlarda ise teknolojik alt yapı güçlendirilecek. 3. havalimanı ve 3. köprünün bağlantı yollarından başlamak üzere Türkiye genelinde 'akıllı yol' dönemi başlıyor. Sürücüsüz araç ve trenin uzak ihtimaller olmadığını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan "Yeni planlamalarda hep dikkate alınıyor. 3. köprü bağlantı yollarına ilişkin inşallah bu yönde. Dediğim gibi bu yönde kolay araçlar ona uygun hale getirirseniz manyetik alan oluşturmak o kadar zor değil" değerlendirmesinde bulundu.

ÇARPMAYA KARŞI ESNEK BARİYER

Bağlantı yollarında hava durumu, yoldaki trafik sıkışıklığı, kaza durumu, hız ölçümü gibi durumları gösteren teknoloji yoğun elektronik ekranlar olacak. Üç boyutlu mobil kameralar ile kaza gibi ani müdahale gerektiren durumlardan yetkililer anında haberdar olabilecek. Teknolojideki değişimle birlikte yollara ilave elektronik paneller konulması da mümkün hale gelecek. Uzmanlar çarpmaya karşı esnek bariyer sistemleri üzerinde de duruyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda Karayolları Genel Müdürlüğü, yollardaki teknolojik değişime yönelik yenilikleri önümüzdeki dönemde açıklayacak. Türkiye'de akıllı yollara ilişkin son teknolojilerin 3. köprü ve 3. havalimanının bağlantı yollarında sergileneceği belirtiliyor.

Bir Mega Proje Daha! İstanbul - Ankara Arası 1,5 Saat

Son Dakika Ekonomi Bir Mega Proje Daha! İstanbul - Ankara Arası 1,5 Saat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • Mn: 150$ +KDV ye biner artık koyun sürüsü???????????? 12 6 Yanıtla
  • Şanzımankıran Cafer: Banliyo trenlerini yapın da istanbula 5 sene oldi tık yok la 14 2 Yanıtla
  • Şanzımankıran Cafer: Önce haydarpasa gebze banliyoyu yapın 5 sene oldu be dininiz imanınız yalan 9 2 Yanıtla
  • RD: be beyinsiz koyun sürüsü dünyanın her yerinde hindistanda bile bunlardan çok var hala bunlara biz dünyanın sanki 8. harikası gibi bakmamız (bangkok a bakın google diye birşey var) cahil milletiz cahil.. 5 3 Yanıtla
  • gene stres başladı: İstanbul a gelmek bir buçuk saat istanbul un içinde bir yere ulaşmak iki üç saat tam anlamıyla ömür törpüsü zor bir şehir. 7 0 Yanıtla
  • ALİ: Vekiller rahat rahat istanbula gelir giderler parada vermezler,bizim seyahat edecek paramız yok,bir lokma ekmeğin peşindesin,size hayırlı olsun. 7 0 Yanıtla
  • gerçekci: devlet yapıyorda bu insanlar nankör ak partiye atarsınız köprüye koşarsınız nankörlerrrrrrr 5 2 Yanıtla Bedri: La köprüye neden koşam ki 20 aracım var 50 TL ye eski yoldan işimi halleidyorum araç başı günlük. Köprüyü kullansam masraf 110 TL oluyor, ayda 30-35 bin karım var köprü kullanmayınca şimdi bu nankörlük mü? Bence sen hesap özürlü parti yalakasısın biraz vatandaşı düşünün partiler siyasiler gelir gider. 3 0
  • Akmall yağlı kazık ldt sti: Millette saniyorki ceplerinden ödüyorlar yada devlet kasasından. Başta ben olsam bunun gibi her hafta proje uretirim. Proje yandaş kalkındırma projesidir. Düzmece ihale edilir.ihaleyi alan devletten sıfır yada komik faizle milyon dolarlarca kredi alır. Tiyatro bundan ibarettir.bilet almaya parası olmayan akmallarda hüloooğ der. 5 2 Yanıtla
  • Evren Urfa: doğudan batıya da mega projeler istiyoruz. hep ıstanbul ıstanbul olmaz. 6 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement