Bir Tabur Askeri Öldüren Kuş - Son Dakika
Yaşam

Bir Tabur Askeri Öldüren Kuş

Dünyanın en tehlikeli kuşlarından biri olarak gösterilen Cassowary'nin, Dünya Savaşı sırasında Yeni Gine'ye giden kimi Amerikan askerlerini öldürdüğü biliniyor.

28.04.2015 12:01  Güncelleme: 13:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Guiness Rekorlar Kitabı'na göre, Cassowary dünyanın en tehlikeli kuşu. Avustralya ormanlarında ve Yeni Gine'de yaşayan Cassowary'le karşılaşma şansınız çok yüksek değil. Ancak eğer karşınıza çıkarsa, dikkatli olmanızda fayda var. Zira bu kuşun pençeleri de gagası da aynı derecede ölümcül.

AMERİKAN ASKERLERİNİ ÖLDÜRDÜ

Dünya Savaşı sırasında Yeni Gine'ye giden kimi Amerikan askerlerinin, bu kuşların kurbanı olduğu biliniyor. Yine de ölümcül doğası, bu kuş cinsini de insanoğlundan koruyamıyor.

ORTALAMA 50 YIL YAŞIYORLAR

Cassowaryler çok dirençli hayvanlardır. Sahip oldukları bu biyolojik etken onları hayata sımsıkı bağlamıştır. Kuş türleri üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde en uzun yaşayan üçüncü kuş ve ağırlık bakımından da en ağır ikinci kuş türü oldukları tespit edilmiştir. Ömürleri neredeyse 50 yıla yakındır.


BOYLARI 2 METREYE KADAR ULAŞIYOR

Dişi Cassowaryler erkelerine oranla daha büyüktürler ve tüyleri daha renklidir. Dişi olmaları sebebiyle kendi türleri arasında hemen fark edilirler. Tür dikkatle incelendiğinde boylarının 2 metreye kadar ulaştığı görülmüştür. Tabi ki dişiler bu konuda araştırma konusu olmuşlardır.

AYAK PARMAKLARI 3 TANEDİR

Cassowary ailesinin ortalama boy uzunluğuna bakıldığında bu oran 1,5 metre ile 1,7 metre arasındadır. Kuş türünün uzunluğu konusunda elde bilgiler onun ne kadar tehlikeli olabileceğine işaret eden ilk verilerdir. Kuşun ayak parmakları üç tanedir ve ortadaki parmağı diğerlerine göre daha uzun, büyük ve kalındır. Parmaklarının ucundaki dayanıklı ve kesici tırnakları bir pençe vazifesi görürler. Zaten bu kuşun tehlikeli olarak anılmasının en önemli sebebi budur çünkü saldırı esnasında hedefine doğru koşarak pençelerini kullanır ve hasmının bedeninde derin kesikler açar.

AĞIRLIKLARI 60 KİLOGRAMA KADAR ULAŞIYOR

Vücut ağırlıkları 60 kg ye kadar ulaşabilir. Ağırlık oranı fazla görünse de koştuklarında saatte 50 km lik bir hıza çıkabilirler. Bacaklarının çok kuvvetli olması onlar için büyük avantajdır. Onları avlarını yakalamakta da,öldürmekte de kullanırlar. Sert bir zeminde zıpladıklarında kendi boyları kadar bir yüksekliğe sıçrayabilirler. Kendilerine yapılan bir takım saldırıları engellemek için ayaklarını, kimi zamanda başlarındaki keratin kaplı orta sertlikte olan üçgen görünümlü boynuzlarını kullanırlar. Boynuz başın tam üstünden ve gaganın çıkış noktasından başlayarak yukarı doğru küçülerek yükselir. Boynuzun büyüklüğü 18 cm dolaylarındadır.


NE BULURSA YİYOR

Beslenirken bolca meyve yerler. Bu sebeple doğal sirkülasyonu (devir daim, devamlılık) sağlamak amacıyla dışkılarını tohumlanmaya yardımcı olmak için uygun yerlere bırakırlar. Meyveler dışında canlıların ölü bedenleriyle (leş), kemirgenlerle, böceklerle, kuşlarla, kurbağalarla ve balıklarla da beslenebilirler.

YALNIZ YAŞARLAR

Cassowary genelde yalnız yaşayan bir kuş türüdür. Bu durum sadece çiftleşme döneminde ve yumurtlama zamanında değişir. Dişiler yumurtladıklarında en az 3 en fazla 8 adet yumurtlarlar. Kuluçka süresi 42 gün kadardır ve erkekler bu görevin sorumluluğunu üstlerine alırlar ancak erkeklerin tehlikeye karşı önlem alma yetilerinin gelişmiş olması onları koruma konusunda temkinli kılar. Erkek Cassowaryler yavruların doğmasından sonra bile bir aydan daha fazla bir süre kadar civcivlerin yanında beklerler.

HER AN SALDIRABİLİRLER

Cassowary çok tehlikeli olmasının yanında nesli tehlike altında olan bir kuştur. Boynu mavi renkli ve tüyleri siyahtır. Boynunun alt kısmında ayrıca kırmızı renkli ibibik görünümlü bir çıkıntı mevcuttur. Bu kuş türü görüldüğünde yanına fazla yaklaşılmaması gerekir hatta ordan temkinli bir şekilde derhal uzaklaşılmalıdır çünkü Cassowaryler her an saldırma eğilimine sahiptirler. Tehlikenin ne kadar büyük olduğunu açıklamak gerekirse; 2. Dünya Savaşı'nda Yeni Gine topraklarına çıkan Amerikan askerlerinin bir kısmı bu kuşlar tarafından öldürülmüştür. Bu söylenti kuşların neslinin tükenmesindeki en büyük etken olarak gösteriliyor.


Bir Tabur Askeri Öldüren Kuş
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Yaşam Bir Tabur Askeri Öldüren Kuş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • donerci soner baba: Hatay dürüme iyi gider 68 25 Yanıtla
  • yuh: hemen hemen bunları kandile salın 30 62 Yanıtla
  • Tiger: Eti fazla iyi para eder 73 14 Yanıtla
  • pilottt: Dinazorlar neslinin son örneklerinden 12 66 Yanıtla
  • ahmedi nejat: Aslan parçası ortadoğuya taşınman dileğiyle 10 66 Yanıtla
  • Cann: Tavuk döner olur bizde.. 29 19 Yanıtla
  • Alp alparslan : Tayyip yeni gine yi ziyaret e gitsene 12 8 Yanıtla
  • DEVE KUSU DAHA BÜYÜK VEDE COK TEHLIKELI: Vallah Benki Bana Saldiran Koskoca Deve Kusunu Bogazlayip 50saniyede Neffessiz Gebettim Buda Bana Viizzzz Gelir Tek Elimle Bogazlarim 5 12 Yanıtla
  • degilmi ama: Ulkelerini savunmuslar emperyalizme karsi. bizimkilerde suriyede suleyman sah turbe arazisini birakip sinira kaciyor. kus beyinli canlilardan ornek alalim. 7 5 Yanıtla
  • alex: bu kuşdan tek korunma yolu yüz üstü yatmak 2 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Zonguldak'ta Otobüsten İnerken Yaralanan Kadın
    20:15 Zonguldak'ta Otobüsten İnerken Yaralanan Kadın

    Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bir kadın, otobüsten inerken kıyafeti kapıya sıkışınca yere düşerek yaralandı. Ayşe D. isimli yolcu, halk otobüsünün hareket etmesiyle birlikte yere düştü. Diğer yolcuların haber vermesi üzerine sağlık ekipleri olay yerine gelerek Ayşe D.'ye müdahale etti. Yaralı kadın, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Polis, olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Edirne'nin Tava Ciğer Elçisi Bahri Dinar Vefat Etti
    20:11 Edirne'nin Tava Ciğer Elçisi Bahri Dinar Vefat Etti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, evinde geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin meşhur lezzeti tava ciğeri ve şehri tanıtmak için yaptığı çalışmalarla bilinen Dinar'ın vefat haberi, Edirnelileri derin bir üzüntüye boğdu. Cenaze törenine birçok önemli isim katıldı ve Bahri Dinar için duygusal açıklamalar yapıldı.

  • Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü
    19:43 Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü

    Yeşilova ilçesindeki otluk ve kavaklık alanda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangın sonucunda yaklaşık 40 dönümlük arazideki ağaçlar zarar gördü.

  • Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti
    19:14 Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Dinar, Edirne'nin gastronomi turizmi için çalışmalar yürütmekteydi. Cenaze törenine birçok kişi katıldı.

  • Çorum'un Alaca ilçesinde yağmur duası edildi
    19:03 Çorum'un Alaca ilçesinde yağmur duası edildi

    Alaca Belediyesi, bayar ayarlarının kurak geçmesi nedeniyle yağmur duası etkinliği düzenledi. Cuma namazının ardından Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan ile birlikte yağmur duası yaptı.


Advertisement