Bireysel Emeklilik Düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

Bireysel Emeklilik Düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'nda

Bireysel Emeklilik Düzenlemesi TBMM Genel Kurulu\'nda

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, bireysel emeklilik düzenlemesine ilişkin, "Ülke olarak tasarruflarımızı artırmamız lazım. Bu düzenlemeyle bunu amaçlıyoruz.

10.08.2016 19:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, bireysel emeklilik düzenlemesine ilişkin, "Ülke olarak tasarruflarımızı artırmamız lazım. Bu düzenlemeyle bunu amaçlıyoruz. Bu çalışma ülkemiz, vatandaşlarımız için geç kalınmış bir çalışma." dedi.

TBMM Genel Kurulunda 45 yaş altında ücret karşılığı çalışanların, işverenleri aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil olmasını içeren Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, tasarının tümü üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, tasarıyı eleştirerek, kamusal olarak sağlanan emeklilik sistemini güçlendirmenin devletin öncelikli amacı olması gerektiğini söyledi.

Tasarının sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu iddia eden Çam, sosyal güvenlik hakkının herkese devlet tarafından sağlanması gerektiğini, bireysel emekliliğin değil, herkese parasız sağlık ve sosyal güvenlik hakkının zorunlu olarak devlet tarafından sağlanması gerektiğini kaydetti.

Çam, çalışanların rızası dışında zorunlu bireysel emeklilik yaptırmanın hukuksuzluk olacağını savunarak, bu düzenlemenin ardından gelecekte çalışanların kıdem tazminatına da el uzatılacağını öne sürdü.

Türkiye'de bireysel emeklilik hizmeti veren 18 şirketin 14'ünün yabancı olduğunu ifade eden Çam, "Bu düzenlemeyle fon hesabında toplanacak paralar yabancı şirketler marifetiyle bir takım yerlere aktarılacak. Zorunlu olarak o fonlara üye yapılan insanların birikimlerinin bir takım insanlara peşkeş çekilmesinden başka bir şey olmayacak." diye konuştu.

CHP'li Çam, Hakkari ve Şırnak'ın ilçe yapılmasını da eleştirerek, 1954 yılındaki seçimlerde Demokrat Parti yüzde 58 oyla iktidara gelmesine rağmen hiç milletvekili çıkaramadığı Kırşehir'i ilçe yaptığını, Hakkari ve Şırnak'a ilişkin kararın da buna benzediğini söyledi. Çam, Hakkari ve Şırnak'ta referandum yapılmasını, kararın halka sorulmasını istedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber de tasarı hakkında bilgi vererek, düzenlemenin vatandaşlara tasarruf ettirmeyi amaçladığını belirterek, istemeyen vatandaşın sistemden istediği zaman ayrılabileceğini söyledi.

Vatandaşların birikimlerini istediği fonda değerlendirebileceğini, işverenin sadece şirketi belirleyeceğini ifade eden Berber, devletin de sosyal devlet bilinciyle birikimlere yüzde 25 oranıyla destek vereceğini kaydetti.

AK Partili Berber, "Ülke olarak tasarruflarımızı artırmamız lazım. Bu düzenlemeyle bunu amaçlıyoruz. Bu çalışma ülkemiz, vatandaşlarımız için geç kalınmış bir çalışma. Sistemin faydalarını hem bireysel hem de toplumsal olarak ileride göreceğimize inanıyorum." diye konuştu.

Konuşmaların ardından bireysel emeklilik düzenlemesine ilişkin tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, tasarının maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Öte yandan, TBMM Genel Kurulunda, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Evrensel Posta Birliği (UPU) Arasında Yirmi Altıncı Dünya Posta Kongresine Yönelik Düzenlemelere İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı" kabul edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bireysel Emeklilik Düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement