Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Zirvesi 2. Gününde - Son Dakika
Ekonomi

Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Zirvesi 2. Gününde

Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Zirvesi 2. Gününde

Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Zirvesinin ikinci günü, finans ve teknoloji temalı paralel oturumlarla devam etti.

18.03.2014 16:59  Güncelleme: 17:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Zirvesi"nin ikinci günü, finans ve teknoloji temalı paralel oturumlarla devam etti.

Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı (UKTI) tarafından, Londra Finans Merkezi Belediye Başkanı Fiona Woolf himayesinde düzenlenen "Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Zirvesi" kapsamında, Vodafone sponsorluğunda düzenlenen teknoloji oturumunda, panelistler mobil teknolojiler alanında görüşlerini paylaştı.

"Mobil Teknolojiler ve Önümüzdeki Gelecek" panelinde konuşan Akbank Direkt Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Orkun Oğuz, mobil bankacılık konusunda bilgiler verdi.

Banka müşterileri arasında geçen yıl 3 milyon mobil müşteri, 10-11 milyon civarında online müşteri bulunduğu bilgisini aktaran Oğuz, 3 sene sonra mobil bankacılık kullananların sayısının online sayıyı geçeceğini, Akbank olarak online müşteriden daha fazla mobil müşterilerinin olmasını beklediklerini bildirdi.

Mobil bankacılığın, sektöre 2 fırsat getireceğinin altını çizen Oğuz, birincisinin var olan müşterilerle olduğunu belirterek, "İkinci olarak ise, şu an istediğimiz yere istediğimiz kadar şube açamıyoruz, mobil belki bu anlamda bir yol olabilir. Şimdi belki SMS ama daha sonra 3G ve 4G ile müşterilere ulaşmamız mümkün olabilir" dedi.

Oğuz, Akbank olarak öncelikli konularından birinin de güvenlik konusu olduğunun altını çizerek, bu alana yaptıkları yatırımlardan bahsetti.

Güvenlikle gerçek riskleri dengelemeye çalıştıklarına değinen Oğuz, "Digital ortam gerçek hayattan daha güvenli, şubelerde insanlar çalışıyor ve hata yapması normal ama digital öyle değil, hata riski daha az" değerlendirmesinde bulundu.

-"Telefonumu kaybetmek yerine alyansımı kaybetmeye razıyım diyen var"

Vodafone Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç de konuşmasında mobil telefonların tüketici açısından önemi hakkında veriler paylaştı.

Yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 65'inin cep telefonunu yanına alıp uyuduğunu, "telefonumu kaybetmek yerine cüzdanımı kaybetmeyi tercih ederim" diyenlerin olduğunu belirten Özgüç, yüzde 39'luk bir kesimin "Telefonumu kaybetmektense alyansımı kaybedeyim daha iyi" yanıtını verdiğini aktardı.

Özgüç, mobil telefonların insanlar için önemine ilişkin örnekler paylaşarak, "Cep telefonu gerçekten bağlı bize, onsuz hiçbir şey yapamıyoruz. Digital çağı yaşıyoruz. e'den m'ye geçtik. Bu artık yavaş yavaş her iş alanına giriyor, iş yapış biçimini yeniden tanımlıyor. Artık herşey cep telefonu. ve bu müessselere verim, etkinlik getirecek" diye konuştu.

- "Türkiye heyacan yaratan, aynı zamanda zor bir pazar"

Doğuş Planet İcra'dan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İzi Adato, "Dijital Ekonomi: Bağlantılı, Yıkıcı ve Bağımlılık Yapan" başlıklı panelde teknolojiniin gelişimi ve ülkelerin yerel kriterlerinin ticaretteki önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Teknolojinin Türk pazarında nasıl geliştiğine ilişkin katılımcılara bilgi veren Adato, kendilerinin uluslararası arenaya adım atanların ilklerinden olduklarını söyledi.

Adato, 2009 yılından bu yana teknolojinin devlet desteğinde bir altyapıya kavuşmaya başladığını hatırlatarak, "İnsanlar artık daha kolay erişebiliyor internete, bu da farklı iş modellerinin gelişmesini sağlıyor. Erişimin kolaylaşmasının ardından Türk pazarında pek çok girişim faaliyeti gördük. Türkler pek yenilikçi olmasalar da çok girişimci insanlar" dedi.

Türkiye'nin pek çok piyasa konusunda heyecan dalgaları yaratan bir pazar olduğuna işaret eden Adato, aynı zamanda kendi özellikleri olması dolayısıyla zor bir pazar olduğunu anlattı. Adato, "Herhangi bir yabancı kimlik burada oyun oynayacaksa, Türkiye'deki pazarın satır aralarını görebilmeli" diye konuştu.

"Türkiye'de İslami Finans"

HSBC Küresel  Kredilendirme ve Finansman Direktörü Hulusi Horozoğlu, zirve kapsamında gerçekleştirilen "Türkiye'de İslami Finans" konulu panelde yaptığı konuşmada, sukukun dünyada İslami finansın gelişmesinde önemli rol oynadığını belirterek, "Türkiye'de de sukuk ihracı pazarına daha fazla dokunmalı. Burada kurumsal sukuk işlemlerini kullanan daha fazla kişi görmeliyiz" dedi.

İslami finans ürünlerin standardizasyonu için biraz daha zamana ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Horozoğlu, İslami finansın reel sektör ile finans sektörü arasında güçlü bir bağ kurduğunu söyledi. Horozoğlu, Türkiye'de hükümetin İslami finans alanında gerçekleştirdiği önemli adımlar bulunduğunu aktararak, katılım bankacılığının gelişmesi için desteklenmeye devam edilmesi gerektiği ifade etti.

Ernst&Young Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı Selim Elhadef, gelişmekte olan ülkelerin önmeli bir kısmının büyük müslüman nüfusları olduğuna dikkati çekerek, İslami finans açısından bu trendi kapitalize etmenin önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye'de banka kullanmayan büyük bir nüfus bulunduğuna işaret eden Elhadef, "İslam finansmanı için bu önemli bir fırsat. Türkiye'de yüzde 5,6 düzeyinde bulunan katılım bankacılığının payının 2023 yılında yüzde 15'e çıkması hedefleniyor. Dünyada bugün 35 milyon olan İslam finansmanının hizmet verdiği müşteri sayısının 2018 yılında 70 milyona çıkması bekleniyor. İslam bankacılık, konvansiyonel bankacılığın yerini almak yerine onun tamamlayıcısı olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

İslami finansın ekonominin içinde balonlar oluşmasını engellediğini ve paydaşları arasında risk ve kar paylaşımını mümkün kıldığını vurgulayan Elhadef, "İslami finans pazarı oldukça akışkan bir pazar. İslami bankacılık çözümleri tek bir din ve tek bir pazarla sınırı değil. Adı İslami olsa da buradaki ürün ve hizmetler herkese hizmet etmek için kurgulanmıştır. Konvansiyonel bankacılıkla da büyük benzerlik göstermektedir" dedi.

Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Eğriboyun, İslami bankacılığın bankacılık işlerine girmeyen kitlelere ulaşmada önemli olduğunu kaydetti.

Standardizasyonun İslami bankacılığın gündemindeki önemli konulardan olduğunu aktaran Eğriboyun, " Malezya'da İslami finansın pazar payı 12 yıl içinde 3'e katladı. Görünür olan tek fark devlet desteğiydi. Devlet orada Malezya'yı İslami finans merkezi olarak sunmak istiyordu ve ciddi mesafe aldı" diye konuştu.

Standard Chartered Üst Yöneticisi (CEO) Dilek Yardım ise İslami finansmanın Türkiye gibi ülkelere geldiğinde olumsuz bir medya temsiliyle karşı karşıya kalabildiğini ve siyasal bir bağlamda değerlendirilebildiğini söyledi. Zirve kapsamında ayrıca, akıllı kentler, ileri üretim, altyapı finansmanı ve varlık yönetimi başlıklı paneller de gerçekleştirildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Zirvesi 2. Gününde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı
    08:39 İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu sıcakların başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde başladı. 5 kooperatifin hedefi bin ton balık tutmak ve ihracat yapmak.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.


Advertisement