Bitlis Ramazan Etkinlikleri Devam Ediyor - Son Dakika
Yerel

Bitlis Ramazan Etkinlikleri Devam Ediyor

Bitlis Ramazan Etkinlikleri Devam Ediyor

Yazar Talha Uğurluel, Ramazan etkinlikleri kapsamında 'Topkapı Sarayı ve Kutsal Emanetler' konulu bir sunum gerçekleştirdi.

06.08.2013 16:12  Güncelleme: 16:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

yazar Talha Uğurluel, Bitlis Belediyesi'nin düzenlediği Ramazan etkinlikleri kapsamında "Topkapı Sarayı ve Kutsal Emanetler" konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Programa Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Muş Milletvekili Muzaffer Çakar, Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın ve eşleri de katıldı. Talha Uğurluel, Topkapı Sarayı'nda bulunan kutsal emanetleri ve Osmanlı padişahlarının kutsal emanetlere verdiği önemi tarihsel ve güncel anekdotlarla izleyiciyle paylaştı. Tarihçi Uğurluel, katılımcıları sinevizyon gösterisiyle Mekke ve Medine'ye götürerek, pek çok konuda önemli bilgiler aktardı. Kitaplar ve dizilerle özellikle son dönemdeki Osmanlı padişahlarının karalandığını hatırlatan Uğurluel, bunun gerçeği yansıtmadığını ve hiçbir padişahın söylendiği ve yansıtıldığı tarzda hareminin de bulunmadığını söyledi. Amerikalı yazar Ann Chamberlin'in yazdığı Safiye Sultan kitabına dikkatleri çeken Uğurluel, "Bizler, tarihimizi bize öğretti diye nerdeyse bu kadına minnetlerimizi sunduk, ancak Ann Chamberlin bu kitapta Safiye Sultan ve III. Murat'ı yerin dibine sokmuş. Halbuki Safiye Sultan çok kıymetli bir hanımdır. Mısır'da çok bilinir ve pek çok eseri vardır. Tarihte III. Murat'ta karalanmaktadır. Oysa bir sabah namazına kalkamadığı için üzüntüyle şu mısraları yazan o değil midir? 'Uyan ey gözlerim gafletten uyan. Uyan uykusu çok gözlerim uyan!" dedi.

Uğurluel söyleşide, Topkapı Sarayı'nda bulunan kutsal emanetleri bizzat kendi çektiği fotoğraflarla tek tek anlattı. Tarihçi yazar, Hz. Muhammed (SAV)'in bir tüp içerisinde yer alan toprağının görselini de katılımcılarla paylaşarak, 'Toprak buram buram gül kokuyor ve bu toprağın kendine has kokusu. Konuyla ilgili olarak Topkapı Sarayı görevlileriyle görüştüm onlar da toprağa herhangi bir koku sürmediklerini ifade etti" diye konuştu.

Söyleşi boyunca sahabelerin ve Osmanlı Devleti yöneticilerinin kutsal emanetlere ne kadar değer verdiğini vurgulayan Uğurluel, tarihle ilgili kitap yazanların Türk arşivlerinden bile yararlanmadığını belirterek, dinleyicilere "Tarihle alakalı her duyduğunuza ve gördüğünüze inanmayın" tavsiyesinde bulundu.

Talha Uğurluel, İdris Sabih Bey'in Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e yazdığı 'Dünya ve Ahiret Efendimizsin' şiirini okuyarak söyleşiyi noktaladı.

Talha Uğurluel'e program sonunda Muş Valisi Vedat Büyükersoy ve Muş Milletvekili Muzaffer Çakar beş minare işlemeli plaket takdim etti. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bitlis Ramazan Etkinlikleri Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement