Biyoteknoloji Araştırma Merkezinin Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

Biyoteknoloji Araştırma Merkezinin Açılış Töreni

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Zannediliyor ki tarım, geleneksel bir sektördür, tarımda çalışanlar kırsal kesimde yaşayan köylülerdir.

25.03.2015 14:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Zannediliyor ki tarım, geleneksel bir sektördür, tarımda çalışanlar kırsal kesimde yaşayan köylülerdir. Hayır, tarım şu anda küreselleşmenin ve küreselleşme içinde süregitmekte olan varoluş mücadelesinin ve stratejik savaşların en temel sektörüdür" dedi.

Davutoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nin açılış törenine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, heyecan verici bir projenin daha tamamlanıp açılışını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Davutoğlu, 12 yıllık iktidarları döneminde Türkiye ekonomisinin ayrılmaz ve asli parçası olan tarım sektöründe olağanüstü devrimler yaşandığının ve başarılara imza atıldığının tartışılmaz bir vaka olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin onikinci büyük tarım ülkesi konumundan yedinciliğe, Avrupa'da ise dördüncülükten birinciliğe yükseldiğine işaret ederek, Türkiye'nin, dünyanın ilk üçüncü ya da dördüncü büyük tarım ülkesi haline gelmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Türkiye'nin insanlık tarihinin tarımsal gelişiminin merkezinde olan bir coğrafyada bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İklim çeşitliliği bağlamında belki 10 misli büyük ülkelerde görülmeyecek bir iklim çeşitliliği ve bunun getirdiği doğal çeşitlilik içerisinde tabii bitki ve tarım çeşitliliği söz konusu. Bu bize büyük bir nimettir. Bu coğrafya stratejik birçok riski getirmekle birlikte, özellikle de ilkim çeşitliliği ve ılıman iklim kuşağının merkezinde olması hasebiyle farklı iklim şartlarında yetişen son derece zengin doğal kaynaklara ve bitki örtüsüne sahip bir ülke. Heyecan verici dedim, hem tarımsal kalkınmayı ve tarımsal yenilenmeyi bir aşamaya getirmesi bakımdan hem de niteliksel dönüşüm bakımından heyecan verici."

Davutoğlu, 12 yıllık ekonomik başarının ardından yeni hedeflerinin bu ekonomik başarının niteliksel dönüşümünü sağlamak olduğunu ifade ederek, niteliksel dönüşümle teknolojik alanda başka bir düzleme çıkarak ekonomiyi büyütmeyi kastettiklerinin altını çizdi.

Niteliksel dönüşümü öngörerek 2023 hedeflerini belirlediklerini anımsatan Davutoğlu, ekonominin genelinde ve tarımda niteliksel dönüşümün ana odağının Ar-Ge çalışmaları ve teknolojik yenilik olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu, geçen hafta ASELSAN Radar ve Elektronik Harp Teknolojileri Merkezi'nin, dün Konya'da Atış Test Değerlendirme Merkezi'nin, bugün de Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nin açılışının yapıldığını, son bir hafta içinde savunma sanayinde ve tarımda 3 büyük Ar-Ge merkezinin ülkeye kazandırıldığını anlattı.

"Tarım sadece ekonomik bir sektör değildir"

Birçok şey olmadan insanın hayatını sürdürebileceğini ama tarımsal üretim olmadan sürdüremeyeceğinin altını çizen Davutoğlu, şöyle konuştu.

"Öyle bir tarımsal zemine sahip olacaksınız ki bu tarımsal alan ülkenin geleceğini de teminat altına alacak. Yani tarım sadece ekonomik bir sektör değildir. Tarım varoluşsal bir sektördür. Olmazsa insan oğlunun olamayacağı bir sektördür. Onun için de tarım alanında bazen yürütülen stratejik mücadeleler gözardı ediliyor. Zannediliyor ki tarım geleneksel bir sektördür, tarımda çalışanlar kırsal kesimde yaşayan köylülerdir. Hayır, tarım şu anda küreselleşmenin ve küreselleşme içinde süregitmekte olan varoluş mücadelesinin ve stratejik savaşların en temel sektörüdür. İklim değişiklikleri ve bu iklim değişikliklerinden kaynaklanabilecek riskler ülkeler için o kadar önemli ki. Su konusu ülkeler için o kadar önemli ki. Sulanabilir arazi konusu ülkeler için o kadar önemli ki. Bunları kaybettiğiniz de sadece bir geleneksel sektörde gerilemiş olmazsınız, en küresel sektörde de büyük bir rekabet gücü kaybına uğrarsınız. Eğer tarım geleneksel, modern ve küresel ekonominin can damarıysa ve oradaki hareketlilik birçok şeyi belirliyorsa, bu belirlenen alanın son dönemlerdeki en önemli ve stratejik zemini biyoteknolojidir."

Biyoteknoloji başta olmak üzere gen teknoloji alanında vaktinde rekabet gücünü gösteremeyen ülkelerin, sanayi devrimi dönemini yakalamayıp rekabette geri kalan ülkelere benzeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, biyoteknoloji başta olmak üzere gen teknoloji alanlarındaki rekabet gecikmesinin ülkeleri sadece tarımda değil bütün bir ekonomideki gecikmeyle karşı karşıya bırakacağını ifade etti.

Davutoğlu, konuşmasının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Danıştay Başkanı Zerrrin Güngür ile birlikte Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nin açılış kurdelesini kesti. Merkezi gezen Davutoğlu, burada yetkililerden bilgi aldı. Davutoğlu, daha sonra merkezin bahçesinde fidan dikti ve merkezin yan tarafından bulunan Tohum Gen Bankası'nı ziyaret etti.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Biyoteknoloji Araştırma Merkezinin Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Başladı
    18:29 Adana'da 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Başladı

    Adana'da düzenlenen 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, ziyaretçiler el işi ürünlerin yer aldığı stantları gezdi, spor etkinliklerine katıldı ve yöresel yemeklerin tadını çıkardı. Karnaval, 21 Nisan'a kadar devam edecek.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Mersin Çamlıyayla'da kaçak kazı yapan 2 kişi gözaltına alındı
    18:28 Mersin Çamlıyayla'da kaçak kazı yapan 2 kişi gözaltına alındı

    Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde, izinsiz kazı yapıldığı tespit edildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, bölgeye yönlendirilerek 2 kişiyi suçüstü yakaladı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarmaya teslim edildi.

  • Antakya'da otomobilin motor bölümüne sıkışan kedi yavrusu kurtarıldı
    18:24 Antakya'da otomobilin motor bölümüne sıkışan kedi yavrusu kurtarıldı

    Hatay'ın Antakya ilçesinde park halindeki bir otomobilin motor kısmına sıkışan kedi yavrusu, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler, kedi yavrusunu sıkıştığı yerden çıkararak doğal ortamına bıraktı.

  • Fethiye'de Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı
    18:24 Fethiye'de Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı

    Fethiye'de düzenlenen 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL'den satışa sunuldu.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Myanmar'da Darbe Karşıtı İsyancılar Ordu Birliklerine Pusu Kurdu
    18:24 Myanmar'da Darbe Karşıtı İsyancılar Ordu Birliklerine Pusu Kurdu

    Myanmar'da askeri darbe karşıtı silahlı isyancılar, ordu birliklerine pusu kurdu. Sosyal medyada servis edilen görüntülerde Myanmar ordusuna ait çok sayıda kamyonun yaylım ateşi arasında kaldığı görüldü. Pusu anları saniye saniye kameraya yansıdı.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.


Advertisement