Bm: Askerler Güvende - Son Dakika
Güncel

Bm: Askerler Güvende

Bm: Askerler Güvende

Suriyeli muhalif güçler, 44 Birleşmiş Milletler askerini güvenliklerini sağlamak ve çatışma bölgesinden uzak tutmak için alıkoyduklarını söyledi.

30.08.2014 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi, Golan Tepeleri'ndeki Birleşmiş Milletler (BM) askerlerini güvenliklerini sağlamak için alıkoyduklarını açıkladı. Suriye ordusu ile savaşan muhalifler, perşembe sabahı alıkoydukları BM Ateşkes Gözlem Misyonu'nda (UNDOF) görev yapan 44 Fijili askerin güvende olduğunu BM'ye bildirdi.

BM de güvendikleri kaynakların muhaliflerin iddialarını doğruladığını ve askerlerin çatışma bölgesinden uzaklaştırmak için alıkonulduğunu belirtti.

BM, Golan Tepeleri'ndeki BM Ateşkes Gözlemci Gücü'nün (UNDOF) kaçırılan ve pozisyonları sınırlanan barış gücü askerlerinin, güvende ve sağlıklarının yerinde olduğunu duyurdu.

Açıklamada ayrıca, UNDOF'un, pozisyonları sınırlandırılmış barış gücü askerleriyle de düzenli temas halinde olunduğu belirtilerek, askerlerin zarar görmedikleri ve sağlık durumlarının yerinde olduğu kaydedildi.

BM'nin açıklamasına göre, 72 Filipinler askerinden oluşan bir başka UNDOF birliği ise bölgedeki Suriyeli muhalifler tarafından kuşatılsa da sağlık durumları iyi.

BM barış gücü askerleri, daha önce de 2013 yılı mart ve mayıs aylarında silahlı gruplar tarafından alıkonulmuş, daha sonra güvenli şekilde serbest bırakılmışlardı.

UNDOF, resmen savaş halinde olan İsrail ve Suriye arasındaki Kuvvetlerin Çekilme Anlaşması'nı izlemek üzere bölgede bulunuyor. Misyonda 31 Temmuz 2014 itibarıyla Fiji, İrlanda, Hindistan, Nepal, Hollanda ve Filipinlerden bin 223 barış gücü görevlisi bulunuyor. Avusturya, Japonya ve Hırvatistan, Suriye'deki çatışmaların yoğunlaşması üzerine UNDOF'a gönderdikleri askerleri geri çekmişti.

İsrail, 1967'de Altı Gün Savaşları sırasında Golan Tepeleri'ni işgal etmiş, 1973'te İsrail ve Suriye arasında yaşanan Yom Kippur Savaşı sonrası Suriye, bu tepelerin yüzde 5'ini geri almıştı. UNDOF, 1974'te iki ülke arasında tampon bölge oluşturmuştu.

Kaynak: Aljazeera

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement