BM Cenevre Ofisi'ndeki Libya Görüşmeleri - Son Dakika
Güncel

BM Cenevre Ofisi'ndeki Libya Görüşmeleri

Milli Genel Kongre: "Görüşmelere katılmak için öne sürdüğümüz şartların kabul edildiğine dair herhangi bir işaret almadık"

21.01.2015 20:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trablus'taki Milli Genel Kongre, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Libyalı taraflar arasında yürütülen diyalog görüşmelerine katılmak için öne sürdüğü şartların kabul edildiğine dair herhangi bir işaret almadıklarını bildirdi.

Kongre Sözcüsü Ömer Humeydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Diyalog görüşmelerine katılmak için öne sürdüğümüz şartların kabul edildiğine dair herhangi bir işaret almadık. Ayrıca zaman belirleme konusunda da herhangi bir şey ulaşmadı" dedi.

Humeydan, "Kongre, BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon ile görüşmeleri sürdürmesi için tutumunu açıklayacak bir üye görevlendirdi. Ancak görüşmelerde şu ana kadar olumlu ya da olumsuz hiçbir sonuç elde edilemedi" diye konuştu.

Şartlarını hafifletmesi için bazı uluslararası kesimler tarafından Kongre'ye yapılan baskılara dair Humeydan, "Hiçbir baskıya boyun eğmeyeceğiz. Çünkü öne sürülen şartlardan vazgeçilmesini, şehitlerin kanına ihanet ve devrimin yolundan sapmasını onaylamak olarak görüyoruz" ifadesini kullandı.

Cenevre'deki görüşmelerin Kongre'yi bağlamadığını, ancak bunun, görüşmelerin toptan reddi anlamına gelmediğini söyleyen Humeydan, Libya'nın içişlerine müdahale eden bölgesel kesimler tarafından önceden konulan şartlara karşı çıkıldığını belirtti.

İsviçre'nin Cenevre kentinde geçen Perşembe günü BM öncülüğünde taraflar arasında başlatılan siyasi diyalog görüşmelerine, Trablus'taki Kongre üyeleri katılmamış, "Libya topraklarında gerçekleşmesi şartıyla" görüşmelere katılacağını açıklamıştı.

Devrimin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Libya'da, Mayıs 2014'te emekli General Halife Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla hareket eden Trablus merkezi yönetimince engellenmişti. Olayların ardından bazı milletvekillerinin Temsilciler Meclisi adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre'nin desteklediği Libya Şafağı Koalisyonu ile Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" Koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor. - Libya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM Cenevre Ofisi'ndeki Libya Görüşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement