BM'de "Güvenli Liman Türkiye" Sergisi - Son Dakika
Güncel

BM'de "Güvenli Liman Türkiye" Sergisi

Türkiye'ye yüzyıllar boyu farklı etnik köken ve dinden gelen sığınmacıların ele alındığı "Güvenli Liman Türkiye" sergisi Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde açıldı.

02.03.2015 16:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'ye yüzyıllar boyu farklı etnik köken ve dinden gelen sığınmacıların ele alındığı "Güvenli Liman Türkiye" sergisi Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde açıldı.

Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından ortaklaşa düzenlenen serginin açılışına Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Antonio Guterres, Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Margaret Chan ve çok sayıda davetli katıldı.

Koru, serginin açılışında AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu serginin Türkiye'nin bugüne kadar sergilemiş olduğu misafirperverliği ortaya koyduğunu ve bunun Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 15. yüzyıldan beri zulümden, baskıdan kaçan yabancılara kapılarını açan bir devlet olduğuna dikkati çeken Koru, şunları söyledi:

"Bununla gurur duyuyoruz. Osmanlı döneminde ilk kez Yahudiler 1400'lü yıllarda gelmişlerdi Türkiye'ye. O günden bugüne zulümden kaçan yabancılar Türkiye'de sığınak buldular. Son olarak da Suriyeliler son yıllarda ülkelerindeki zulümden kaçarak Türkiye'ye sığındılar. Yaklaşık 1 milyon 700 bin Suriyeli şu anda bizim ülkemizde yaşıyor. Onlara da ev sahipliği yapıyoruz, ülkemizde onları ağırlıyoruz. Bu tabi, hem mali yönden hem sosyal yönden yük bir ülkenin üzerine. Fakat insani duygularla bunu bugüne kadar devam ettirdik."

Koru, Türkiye'nin yabancılara açık kapı politikası uyguladığının altını çizerek, sadece Suriye'den gelen değil çevre ülkelerden de gelenlere Türkiye'nin ev sahipliği yaptığını ifade etti.

"Türkiye en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke" -

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ise sergideki fotoğrafların geleneksel Türk misafirperverliğini yansıttığını belirterek, "Fotoğraflar aynı zamanda benim ülkemin işlemiş olduğu en kötü suçu ve aptal siyasi kararı,16. yüzyılda Yahudilerin kovulmasını, yansıtıyor. Pek çoğu Osmanlı'ya sığındı" diye konuştu.

Guterres, "Bugün Türkiye, dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke" dedi.

Türkiye'deki mülteci kamplarının dünyadaki en iyi kamplar olduğuna dikkati çeken Guterres, "Osmanlı İmparatorluğu'nun ve modern Türkiye'nin tarihine baktığımızda mültecilere bu kadar cömert olan bir ülkeye hayran olmamak, minnet göstermemek mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Sergide 14. yüzyıldan günümüze kadar Osmanlı ve Türkiye'ye sığınan halkların yaşadıkları işleniyor. Bu halklar arasında 14. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Avrupa'nın çeşitli bölgelerindeki baskılardan kaçarak Osmanlı'ya sığınan Yahudiler, Ahıska Türkleri, Bulgaristan, Kosova, Bosna Hersek, Afganistan, Makedonya'dan gelenler, İran- Irak Savaşı, Körfez Savaşı nedeniyle Türkiye'ye sığınanlar ve Suriye'deki iç savaş yüzünden 2011'den bu yana Türkiye'ye sığınan Suriyeliler   bulunuyor.

2-11 Mart tarihleri arasında gezilebilecek sergi, daha öncede ABD'nin New York ve Washington kentlerinde ve Kanada'nın başkenti Ottawa'da da sergilenmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM'de 'Güvenli Liman Türkiye' Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Elif Şahin: 'Ya tamam ya devam maçıydı ve biz devam dedik'
    21:43 Elif Şahin: 'Ya tamam ya devam maçıydı ve biz devam dedik'

    Eczacıbaşı Dynavit'in başarılı oyuncusu Elif Şahin, Fenerbahçe'yi 3-0 yenerek seriyi 2-2'ye getirdikleri maçın ardından yaptığı açıklamada, 'Ya tamam ya devamdı ve biz devam ettik. Takımca çok güzel bir oyun sergiledik. Takımımla gurur duyuyorum' dedi.

  • Denizli'de Motosiklet Kazası: Bir Kişi Hayatını Kaybetti
    21:39 Denizli'de Motosiklet Kazası: Bir Kişi Hayatını Kaybetti

    Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti. 18 yaşındaki Mehmet Arda Saylan'ın kullandığı motosiklet, Hüseyin Çokal Caddesi'nde yoldan dönüş yapmaya çalışan bir otomobille çarpıştı. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemede, motosiklet sürücüsü Saylan'ın olay yerinde hayatını kaybettiği tespit edildi. Otomobil sürücüsü ise gözaltına alındı.

  • Diyarbakır'da MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması düzenlendi
    21:33 Diyarbakır'da MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması düzenlendi

    Diyarbakır'da Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması gerçekleştirildi. 11 liseden öğrencilerin katıldığı yarışmada, yöresel lezzetler sergilendi. Muazzez Sümer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri İstanbul'da düzenlenecek finallere gitmeye hak kazandı.

  • Amasya'da depremden sonra çıkan yangın söndürüldü
    21:30 Amasya'da depremden sonra çıkan yangın söndürüldü

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremden sonra Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Gemibükü köyünde bir ahırda yangın çıktı. Yangına ekiplerin müdahalesiyle alevler güçlükle söndürüldü. Can kaybı yaşanmazken, yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

  • Tokat'ta meydana gelen deprem sonrası eğitime 1 gün ara verildi
    21:27 Tokat'ta meydana gelen deprem sonrası eğitime 1 gün ara verildi

    Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından il genelindeki eğitim kurumlarında eğitime 1 gün ara verildiğini duyurdu. Ayrıca deprem sonrası evde kalmak istemeyen yurttaşlar, alınan tedbirler kapsamında hazırlanan yurt ve kapalı spor salonlarında misafir edilecektir.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Türkiye'nin gerçek sorunu gençlerin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurmasıdır
    21:23 CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Türkiye'nin gerçek sorunu gençlerin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurmasıdır

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bilkent Üniversitesi Sosyal Demokrasi Topluluğu etkinliğinde gençlerle bir araya geldi. Özel, Türkiye'nin gerçek sorununun, gençlerin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurması olduğunu belirtti. Ayrıca, CHP'nin 31 Mart yerel seçimlerinde birinci parti olduğunu ve gençlerin seçimde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

  • Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    21:23 Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Hatay'ın Belen ilçesine bağlı Kömürçukuru Mahallesi'ndeki makilik alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri, yangını başarılı bir şekilde söndürdü.

  • Hayır çeşmesi yapmak isterlerken hayatlarını kaybettiler
    21:20 Hayır çeşmesi yapmak isterlerken hayatlarını kaybettiler

    Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde hayır çeşmesi için su kanalı açarken toprak kayması sonucu göçük altında kalan 2 kişi toprağa verildi.


Advertisement