BM'deki Kritik Oylamadan Türkiye'ye Kötü Haber - Son Dakika
Güncel

BM'deki Kritik Oylamadan Türkiye'ye Kötü Haber

Türkiye, aday olduğu 2015-2016 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği üçüncü tur seçimlerinde 60 oy alarak Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilemedi.

16.10.2014 18:41  Güncelleme: 20:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin de aday olduğu 2015-2016 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçimleri için New York'taki BM Genel Kurulu'nda yapılan üçüncü tur oylaması sona erdi. Türkiye üçüncü tur oylamasında 60 oy alarak Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilemedi. İspanya ise 132 oy alarak Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi.

Oylamanın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanyol mevkidaşı Jose Manuel Garcia Margallo'yu böyle tebrik etti.

TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ TURA KALDI

Yeni Zelanda 145 oy alarak Konsey'e seçilen ilk ülke olurken, 121 oy alan İspanya ile 109 oy alan Türkiye arasında ikinci tur oylaması yapılmıştı. İkinci tur oylamasında Türkiye 73, İspanya ise 120 oy almış, bu sonuçlarla oylama üçüncü tura kalmıştı.

MALEZYA, ANGOLA VE VENEZUELLA DA KONSEY'E SEÇİLDİ

Bu arada Asya Pasifik bölgesinden Malezya 187, Afrika bölgesinde Angola 190 ve Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde de Venezuella 181 oy alarak Konsey'e iki yıllığına geçici üye olmaya hak kazandılar.

EN AZ 129 OY GEREKİYOR

BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada bir ülkenin Güvenlik Konseyi'ne seçilebilmesi için grubunun tek adayı bile olsa kullanılan oyların en az üçte ikisini alması gerekiyor. 193 ülkenin tamamının oy kullanması halinde seçilebilmek için en az 129 oy alınması şart.

2008'DE 151 OY ALMIŞTIK

Türkiye, 2008'de yapılan oylamada 2009-2010 dönemi BMGK geçici üyeliği için 151 oy almıştı.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nin beş koltuğunu daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa dolduruyor. Geçici 10 üye ise beşerli gruplar halinde iki yılda bir seçiliyor. Bugünkü oylamada görev süreleri dolacak olan Arjantin, Ruanda, G. Kore, Avustralya ve Lüksemburg'un yerine, bu ülkelerin grubunda yer alan beş yeni üye seçilecek. Seçimlere Afrika grubundan Angola, Asya-Pasifik grubundan Malezya, Latin Amerika ve Karayipler grubundan Venezuela tek aday olarak giriyor.

Oylamaya Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı

Oylamada Türkiye kazanırsa, 1 Ocak 2015'te göreve başlayacak olan Güvenlik Konseyi'nde ilk defa beş İslam ülkesi birden; Türkiye, Malezya, Çad, Nijerya ve Ürdün yer alacak.

BMGK NE ANLAMA GELİYOR?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşmiş Milletler'in, üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlü, en güçlü organı. Birleşmiş Milletler'in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararları, tüm üye ülkeler açısından bağlayıcılık taşımaktadır. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Tüzüğü'nde açık bir şekilde belirtilmiştir.

BM\'deki Kritik Oylamadan Türkiye\'ye Kötü Haber
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel BM'deki Kritik Oylamadan Türkiye'ye Kötü Haber - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (26)

  • türkiye kalk ayağa: Merak etmeyin orda tüm dünyaya meydan okuyan bir türk cumhurbaşkanımız varken bizi seçmezler 15 13 Yanıtla
  • YAŞAR: TÜRKİYE GÜÇLENDİKÇE BÖYLE ŞEYLER ÇIKACAK ARKADAŞLAR BU OYUNLAR HAC LI OYUNLARI 12 12 Yanıtla
  • olmaz: elimizden geleni yapalım dünya üzerinde zerre değerimiz yok arkadaşlar ürettiğimiz hiçbir şey yok üç kağıtçılıktan başka 19 3 Yanıtla
  • O GÜNLER: NE YAPARSANIZ YAPIN TÜRKİYE GÜÇ DEVLETİ OLACAKTIR. ALLAHIN İZNİ İLE, SONRA TIPKI OSMANLI DEVLETİ GİBİ EL PENÇE KARŞIMIZDA DURACAKSINIZ. ALLAHIM GÖSTER BANA O GÜNLERİ. O ZAMAN ÖLSEM DE GAM YEMEM. 11 11 Yanıtla
  • KÜRTLER ZAZALARI ASİMİLE EDEMİYECEK.UYANDIK: Zazaları Kürtlüğe itmesinin, bölücü çevrelerin Zazaların Kürtleştirme propagandaları karşısında önlem alınmamasının, Devlet'in Zazaları yalnız bırakmasının tabii bir sonucu olarak, bir kısım da olsa Kürtlüğü bir üst kimlik olarak benimseyen bir grup Zaza mevcuttur. . kÜRTLER DE SAYILARINI ARTIRMAK İÇİN SİYASİ PROBOGANDALARLA ZAZALARI ASİMİLE ETMEK İÇİN ÇOK ÇABALAMAKTADIR. 12 9 Yanıtla
  • yusuf yusuf Türkiye: Bu ülkeden adam çıkmazz. 13 5 Yanıtla
  • vay: al sana cakma dünya lideri nekadar sevenemiş varmıs bide kuzular anlasa cünkü gücülü türkiye yoksa komsularına kazık atanmı 16 2 Yanıtla
  • bajaga: Ne demiş beste yazarı. Boşa geçmiş seneler. . . . . . . 15 3 Yanıtla
  • T.C: BİZE OY VERMEYEN 132 ÜLKE PARALELCİYMİŞ, ARTIK HER OLAYIN ARKASINDA PARALEL VARMIŞ YA BUNDA DA OLSA NE OLUR. 5 9 Yanıtla
  • türkkk: Hristiyanların yalakası olmak için elinden geleni yapan ezik vatan hainleri. . . 8 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement