BM'den İsrail'e "Hukuka Uygun Hareket Etmesi" Çağrısı - Son Dakika
Güncel

BM'den İsrail'e "Hukuka Uygun Hareket Etmesi" Çağrısı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Pillay: "İsrail hükümeti hukuka uygun hareket etmelidir, aşırı karşılık vermeye azmettirmemelidir.

03.07.2014 17:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, İsrail ile Filistin arasındaki gerginlikle ilgili olarak, "İsrail hükümeti hukuka uygun hareket etmelidir, aşırı karşılık vermeye azmettirmemelidir" dedi.

Pillay, AGİT Daimi Konsey toplantısına katılarak üye devletlere insan hakları konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pillay, İsrail ile Filistin arasındaki gerginliğin hatırlatılması üzerine, Filistin'de yaşananlardan dolayı son derece kaygılı olduğunu ifade etti.

İki yıl önce İsrail ve Filistin'in daveti üzerine Gazze'yi ziyaret ettiğini anımsatan Pillay, "Ben roket saldırılarını da İsrail'in aşırı güç kullanmasını da kınıyorum. Çünkü Gazze'de siviller ölüyor" diye konuştu.

İsrailli üç gencin öldürülmesinden büyük üzüntü duyduğunu söyleyen Pillay, ölen çocukların aileleriyle görüşerek üzüntülerini bildirdiğini belirtti.

İsrail hükümetinin, olaylardan sonra Filistinlileri öldürmesi ve çok sayıda kişiyi tutuklamasının hukuka uygun olmadığını kaydeden Pillay, "İsrail hükümeti hukuka uygun hareket etmelidir, aşırı karşılık vermeye azmettirmemelidir. Ben, şiddetin bir an evvel durdurulmasını, sivillerin korunmasını ve olayların incelenmesini istiyorum" dedi.

İsrail'in işgal ettiği bölgelerde zorunlu yıkım ve göç politikasıyla insan haklarının çiğnediğini ve bunu hemen durdurması gerektiğini vurgulayan Pillay, "Herkes nefret tohumları saçan konuşmalardan kaçınmalıdır. Liderler provokatif değil, daha sorumlu davranmalıdır" ifadesini kullandı.

AİHM'nin peçe kararı

Pillay, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Fransa'da uygulanan peçe yasağına ilişkin kararıyla ilgili bir soru üzerine, Fransa hükümetinin geliştirdiği politikalardan endişe duyduğunu söyledi.

BM İnsan Hakları Komiserliği'nin Fransa'nın yaptığı yasal düzenlemenin yanlış olduğu yönünde pozisyon aldığını hatırlatan Pillay, "Hiç kimseye, haklarını inkar etmesi empoze edilemez. Diğer bir deyişle insanların tercihleri önemlidir" dedi.

İran'da insan hakları

İran ile nükleer müzakerelerin insan hakları boyutuna ilişkin bir soruya Pillay, şu yanıtı verdi:

"İran'da çok sayıda insan idam ediliyor. Bunlardan dolayı çok kaygılıyım. Ben müzakerelerin insan hakları sorununu da kapsaması gerektiğini düşünüyorum. İran'ın insan haklarına saygı duymasının sağlanmasına ihtiyaç var." - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM'den İsrail'e 'Hukuka Uygun Hareket Etmesi' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement