BM En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı - Son Dakika
Güncel

BM En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı

Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik İstanbul Eylem Programının Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı öncesinde düzenlenen En Az Gelişmiş Ülkelerde Özel Sektör Yatırım Fırsatları Forumu'nda yatırım olanakları ve kalkınma adımları ele alındı.

26.05.2016 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik İstanbul Eylem Programının Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı öncesinde düzenlenen En Az Gelişmiş Ülkelerde Özel Sektör Yatırım Fırsatları Forumu'nda yatırım olanakları ve kalkınma adımları ele alındı.

Burada konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) Afrika İş Konseyleri Koordinatörü Tamer Taşkın, Türkiye-Afrika ilişkilerine değindi.

Türkiye'nin Afrika ile yaklaşık 20 yıldır kurduğu güvenin oldukça geliştiğini ve taraflar arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklığa dönüştüğünü anlatan Taşkın, Türkiye'den bölgeye üst düzey ziyaretler yapıldığını hatırlattı.

Taşkın, özel sektörün de Afrika pazarlarına erişmek için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Geçen 15 yıl içinde ticaret ve işbirliğinde önemli gelişmeler kat edildiğinin altını çizen Taşkın, ikili ticaret hacminin önemli bir artış gösterdiğini dile getirdi.

Taşkın, sürdürülebilirliğin ülkeler arasındaki ortaklıklarla geliştirilmesi gerektiğini belirterek, bunun gelişmesinin de ancak teknik eğitim ile mümkün olacağını kaydetti.

Türkiye'nin 5 bin Afrikalı öğrenciye burs verdiğini anımsatan Taşkın, bunun taraflar arasında uyumlu ilişkilerin sağlanması açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Taşkın, şöyle devam etti:

"Afrika'da 35'ten fazla ülkeye seyahat ettim. İmaj son derece önemli. Çünkü medya her zaman güzel haberler vermiyor. Kötü haberleri ve sorunları aktarıyorlar. Bu yüzden de Afrika ile ilgili güzel bir imajın halklarla paylaşılması gerekiyor. Afrika'daki bütün yatırım ajansları bize 'Yatırım yapın.' diyorlar. Ben de soruyorum: 'Neden size yatırım yapayım'. Bürokrasiyi azaltmalısınız."

"Yatırım yapacak ajanslar bir araya gelmeli"

Forumda söz alan Kamboçya Kalkınma Konseyi Halkla İlişkiler ve Özel Yatırımlar Tanıtım Direktörü Suon Sophal, yatırımı teşvik eden ajanslarla yatırım yapmaya niyeti olan ajansların bir araya gelmesi gerektiğini dile getirdi.

Sophal, "En az gelişmiş ülkeler olarak kendi piyasamızı, insanımızı bir markaya dönüştürmeliyiz, hem bölgesel hem de çok taraflı işbirliği yapmalıyız. " dedi.

Yatırımların teşviki konusunda uluslararası ajansların üzerine düşen çok şey olduğunu belirten Sophal, "En az gelişmiş ülkeler olarak kapasitemizi geliştirmeye ihtiyacımız var." diye konuştu.

Sophal, Kamboçya'nın bölgesel işbirliğini geliştirmek için sınai ve kalkınma başlığı altında hamleler yaptığını, bölgesel işbirliği artırıldığı takdirde en az gelişmiş ülkelerin de hızla gelişeceğini söyledi.

"Teşvik ajansları güçlendirilmeli"

Malawi Yatırım ve Ticaret Merkezi Yatırım Tanıtım Müdürü Joshua Lughano Nthakomwa da Malawi'nin şimdiye kadar bir diktatörlük rejimi ile idare edildiğini, şimdi demokrasiye geçtiğini ancak içinde bulunduğu geçiş sürecinde yatırımın teşvikinin ve kolaylaştırılmasının en temel zorluklar olduğunu kaydetti.

Nthakomwa, ülkesindeki topraklarının yüzde 70'i hükümet denetiminin dışında olduğu ve etkili karar verme zorlukları barındırdığı için bunun hükümet ve yabancı yatırımcılar için ciddi problem oluşturduğunu dile getirdi.

Ülkesinde hükümetin geleneksel kamu politikası uyguladığını ve küreselleşmeye ayak uydurmakta zorlandıklarını belirten Nthakomwa, toprağın kullanımı gibi konularda bir karar vermek gerektiğinde o kararların proje aşamasında kaldığını anlattı.

Nthakomwa, "Ülkemizde işlerin yürüyebilmesi için uluslararası yatırımı teşvik ajanslarının eline güç verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu ajanslara güç verildiği zaman gelişim daha ileri doğru gidebilir. Yatırımı teşvik ajanslarına güç ve iktidar vermek zorundayız." dedi.

-"Sürdürülebilir kalkınma için yapacak çok şey var"

Zambiya Kalkınma Ajansı yöneticilerinden Moses Mwanakatwe, ülkesinde hükümetin daha fazla özel teşebbüse yer açtığını ve yatırımların mümkün mertebe artması için hükümetin çaba gösterdiğini söyledi.

Orta gelir düzeyinde bir ülke hedefine sahip olduklarını ifade eden Mwanakatwe, buna uygun hareket etmeleri gerektiğini vurguladı. Potansiyel yatırımcılar için gözle görülen bir yatırım çevresi yaratmak zorunda olduklarını belirten Mwanakatwe, sürdürülebilir bir kalkınma için yapacak çok şey olduğunun altını çizdi.

Kaynakları kötü olmasa da altyapı kapasitesini geliştirmek zorunda olduklarına dikkati çeken Mwanakatwe, yatırım yapmayı kabul edenlerin altyapıyı hazırlama konusuna da eğilmesini sağlayabileceklerini dile getirdi.

Her yönden atılacak adımların, kapasite eleştirmeyi ve sürdürülebilir kalkınmayı mümkün hale getireceğine işaret eden Mwanakatwe, "Bizim ülkemizde bir yatırım politikası yok. Her bakanlığın ayrı yatırım politikaları var. Öncelikle bakanlıkların farklı yatırım anlayışları arasında bir koordinasyona ihtiyacımız var." diye konuştu.?

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement