BM Güvenlik Konseyi, IŞİD Tasarısını Kabul Etti - Son Dakika
Güncel

BM Güvenlik Konseyi, IŞİD Tasarısını Kabul Etti

BM Güvenlik Konseyi, IŞİD Tasarısını Kabul Etti

BM Güvenlik Konseyi, Irak ve Suriye'yi kasıp kavuran IŞİD örgütüne karşı uygulanacak yaptırımları onayladı.

15.08.2014 23:58  Güncelleme: 10:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), başta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi olmak üzere, Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren El Kaide ile bağlantılı terör örgütlerine yönelik hazırlanan karar tasarısını oy birliğiyle kabul ederek, teröre karşı güçlü mesaj verdi.

İngilere tarafından hazırlanan, Irak ve Suriye'deki terör örgütlerini hedef alan 2170 nolu karar tasarısı, BMGK'nın öğleden sonrakı oturumunda oylamaya sunuldu.

BMGK dönem başkanı İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark L. Grant'ın yönettiği toplantıda yapılan oylamada, 15 "evet" oyuyla kabul edilen tasarı, BM'nin yaptırım gücünü ifade eden BM Şartı'nın 7'nci maddesi çervesinde kabul edilirken, BMGK'ya ekonomik yaptırım uygulama yetkisi veriyor.

KARARIN 4 AMACI VAR

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Grant, toplantının ardından yaptığı açıklamada, oy birliğiyle kabul edilen tasarının 4 amacı olduğunu birdirdi. Bunlardan ilkinin, terörizme karşı güçlü ve açık bir siyasi mesaj verdiğini, ikinci olarak ise yabancı militan gruplara malzeme sağlanmasının önlenmesi amacını taşıdığını belirten Büyükelçi Grant, üçüncü olarak mali desteğin kesilmesi ve dördüncü olarak da iki örgütle bağlantıları bulunduğu belirtilen 6 teröriste yaptırım getirmesi olduğunu söyledi.

Kararın güçlü bir etkisi olacağını belirten Büyükelçi Grant, terörist grubu, izole etmek amacı taşıdığını belirtirken, "7 madde tasarısı olmasına rağmen, askeri müdahele yetkisi içermediğini" kaydetti.

İngiliz Büyükelçisi Grant, toplantıda yaptığı konuşmada ise "Bugün Konsey, terörizm ve insan hakları ihlallerine karşı sessiz kalmayacğaını göstermiştir" diyerek, terör belasıyla mücadelede daha aktif ve yaratıcı önlemlerin alınmasının altını çizdi.

Grant, kabul edilen tasarının "son söz" olmadığını belirtti.

ŞİDDET VE TERÖRE SON VERMESİ HEDEFLENİYOR

Kabul edilen tasarıyla IŞİD ve Nusra Cephesi gibi Irak ve Suriye'de etkili olan silahlı gruplara "mali desteğin kesilmesi" ve "kadrolarını güçlendirmelerinin önüne geçilmesi" yöntemiyle bu grupların neden olduğu "tüm şiddet ve terör eylemlerine son verilmesi" hedefleniyor.

Karar, El Kaide ile BM'nin terör örgütleri listesinde bulunan IŞİD ve Nusra Cephesi'nin mali kaynaklarını ve eleman sağlama yöntemlerinin engellemesiyle birlikte iki örgütle bağlantıları bulunduğu belirtilen 6 isme de yaptırım getiriyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM Güvenlik Konseyi, IŞİD Tasarısını Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • CEREN: KULLANMA BİTMİŞTİR, ŞİMDİ TEMİZLİK ZAMANI. . 81 65 Yanıtla onur: bunların işi bu zaten önce yapıyorlar kullanıyorlar sonra kullanma tarihi geçince hop imha ediyorlar 0 0
  • KOM: BU İŞTEN IŞİDİ MİLİTANALARI KARLI ÇIKACAK. . HEPSİNE ŞEHADET ŞERBETİ İÇİREÇEKLER. . 23 31 Yanıtla ismail yıldız: kom sen şerbet içmedin kardeş. . bence öldürükleri masum sivillerin hesabını cehennemde yanarak verecekler. . 0 0
  • ali gul: pkk ile savaşan işide bm den kalleşlik. İşid Allah yardımcın olsun, Tüm dünya seninle savaşıyor, esad ve israile karışmayanlar seninle savaşıyor. ucuz kahramanlar da işidi bitidik diye çıkıyorlar. 1 19 Yanıtla
  • mam: önce terörü besle büyüt ve müslüman görünümlü katilleri yolla tüm fanatik islamcılarıda orta doğu batağında insanları acımasızca kestir yok et sonrada dünya hamiliği yap . cahiller icin abd süper güç ama Allah büyük bu tırlar dolusu giden silahların hesabıda elbet birgün sorulur. halklara hesap vereceksiniz neden bu ülke hala orta çağda yaşatılıyor. 10 0 Yanıtla
  • cabbar: asıl kullanma şimdi başlıyor. işid bahanesiyle binlerce müslümanın kanına girecekler CENAB-I ALLAH (CC) bunlara fırsat verenin belasını versin 1 2 Yanıtla
  • selim kar: Gebersin şerefsiz pisliklerde, ne şerbeti içirse içsinler. 3 0 Yanıtla
  • neron: ANLAŞILAN KENDİLERİNE HİZMET ETMEYEN TERÖR ÖRGÜTÜ. 1 1 Yanıtla
  • Edirne'de Emniyet Müdürlüğü Ekiplerince Denetim Yapıldı
    14:09 Edirne'de Emniyet Müdürlüğü Ekiplerince Denetim Yapıldı

    Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kent merkezi ve 8 ilçede 19 ekip ve 56 personelin katılımıyla denetim uygulaması gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda 665 kişi ve 210 araç kontrol edildi, 7 araç trafikten men edildi ve 42 araç sürücüsüne 93 bin 17 lira idari para cezası kesildi. Ayrıca, denetimlerde 2 kişinin yoklama kaçağı olduğu tespit edildi ve bu kişilere yasal işlem başlatıldı. Kasksız motosiklet sürücülerine ise kasklarını tedarik etmeden trafiğe çıkmalarına izin verilmedi. Denetim noktalarını Edirne Emniyet Müdürü Onur Karaburun ziyaret ederek bilgi aldı.

  • Şekip Mosturoğlu, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkan adayı olarak açıklamalarda bulundu
    14:09 Şekip Mosturoğlu, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkan adayı olarak açıklamalarda bulundu

    Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Başkan adayı Şekip Mosturoğlu, basın mensupları ve üyelerle bir araya gelerek konuşma yaptı. Mosturoğlu, kulüp iletişiminin zayıfladığını ve divan kurulunun potansiyelinin değerlendirilemediğini belirtti. Ayrıca, Fenerbahçe'nin başarılarından ve yöneticilik döneminden bahsederek, Türk sporuna önderlik edeceklerine inandıklarını vurguladı.

  • Konya'da bir kişi anneannesini bıçaklayarak ağır yaraladı
    14:08 Konya'da bir kişi anneannesini bıçaklayarak ağır yaraladı

    Konya'nın Selçuklu ilçesinde bir kişi, tartıştığı anneannesini bıçaklayarak ağır yaraladı. Zanlı torun ise polis ekiplerince olay yerinde gözaltına alındı. Olayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Ankara'da bir apartmanın çatısında çıkan yangın kontrol altına alındı
    14:08 Ankara'da bir apartmanın çatısında çıkan yangın kontrol altına alındı

    Ankara'nın Mamak ilçesinde bulunan 4 katlı bir apartmanın çatısında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Yangının, çatıdaki baz istasyonu arızası sebebiyle çıktığı iddia ediliyor. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık ve polis ekibi sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucunda yangın kontrol altına alınırken, çevrede panik yaşandı ve apartmanın çatısında hasar meydana geldi.

  • Söke Belediye Başkanı Dr. Mustafa İberya Arıkan Aydın Valisi'ni ziyaret etti
    14:07 Söke Belediye Başkanı Dr. Mustafa İberya Arıkan Aydın Valisi'ni ziyaret etti

    Söke Belediye Başkanı Dr. Mustafa İberya Arıkan, Aydın Valisi Yakup Canbolat'ı makamında ziyaret etti. Başkan Arıkan, yapılan çalışmalar ve hedefleri hakkında bilgi verdi.

  • Van Bilimsel-Mimari Gezi Programı Çalıştayı Düzenlendi
    14:06 Van Bilimsel-Mimari Gezi Programı Çalıştayı Düzenlendi

    Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Bölümü ve TraMod Academy iş birliğiyle düzenlenen 'Van Bilimsel-Mimari Gezi Programı' çalıştayı gerçekleştirildi. Programda, ülkede yaşanan toplumsal değişim ve dönüşümün geleneksel kalıpları farklılaştırdığı vurgulandı. Van'ın ekonomik ve kültürel açıdan büyük birikim ve zenginliğe sahip olduğu belirtilerek, bu zenginliğin korunması ve geliştirilmesinin önemi vurgulandı. Çalıştayda, Van'ın mimari oluşumu, milli mimari rönesansı, çağdaş mimaride geleneksel mimarinin etkileri ve geleneklerden ders almanın önemi gibi konular ele alındı.

  • Uşak Belediye Başkanı Ayakkabıcılar Çarşısı esnafıyla bir araya geldi
    14:06 Uşak Belediye Başkanı Ayakkabıcılar Çarşısı esnafıyla bir araya geldi

    Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, Ayakkabıcılar Çarşısı esnafıyla bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu ve vatandaşlarla sohbet etti.

  • Aydın'da 11. Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı Açıldı
    14:05 Aydın'da 11. Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı Açıldı

    Aydın'da bu yıl 11'ncisi düzenlenen 550 markanın katıldığı Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı açılış töreni ile kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuar, tarım, gıda ve hayvancılık sektörlerindeki ulusal ve uluslararası firmaları bir araya getiriyor. Aydın Ticaret Borsası Başkanı, fuarın ziyaretçi hedefinin 500 binin üzerinde olduğunu belirtti.


Advertisement