BM ile Fas Arasındaki Batı Sahra Anlaşmazlığı - Son Dakika
Güncel

BM ile Fas Arasındaki Batı Sahra Anlaşmazlığı

Fas hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Batı Sahra ile ilgili raporunda yer alan "tutum ve verileri" kınayarak, "Batı Sahra'daki varlığının meşruiyetine dokunacak manevraları" kabul etmediğini açıkladı.

28.04.2016 22:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fas hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Batı Sahra ile ilgili raporunda yer alan "tutum ve verileri" kınayarak, "Batı Sahra'daki varlığının meşruiyetine dokunacak manevraları" kabul etmediğini açıkladı.

Başkent Rabat'ta basın toplantısı düzenleyen Hükümet Sözcüsü Mustafa el-Halfi, "Hükümet, BM Genel Sekreteri Ban'ın raporundaki veriler ve tutumları kınadığını ifade etti." dedi.

Tutum ve verilere ilişkin ayrıntılı bilgi vermeyen Halfi, en uygun vakitte raporun içeriğine ilişkin çeşitli tutum ve yorumlarını ileteceklerini söyledi.

Fas hükümetinin, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunulan ve hala üzerinde çalışılan karar tasarısını değerlendirdiğini, karar resmi olarak açıklandığında Fas'ın nihai pozisyonu alacağını belirten Halfi, "Fas'ın Batı Sahra'daki varlığının meşruiyetine dokunacak manevraları" kabul etmediklerini kaydetti.

Halfi, Fas'ın "Batı Sahra'daki hukuki ve tarihi meşruiyetinin, pazarlık konusu olamayacağını ve hedef alınamayacağını" vurgulayarak, ülkedeki iç cephenin de bu konuda Kral 6. Muhammed'in arkasında olduğunu aktardı.

BM Genel Sekreteri Ban, raporunda BMGK'yı, BM Batı Sahra'da Referandum Misyonu'na (MINURSO) destek verme ve BM'nin tarafsızlık ile barışı koruma kriterlerini güçlendirme çağrısında bulunmuştu.

Bölgedeki BM misyonunun ayrılmak zorunda kalması ya da görevini yapamayacak hale gelmesi durumunda ateşkese zarar verecek ve düşmanca eylemleri yeniden başlatacak tehlikelerin artacağını belirten Ban, insan haklarının korunması dosyasıyla ilgili tüm eksikliklerin tamamlanması gerektiğini kaydetmişti.

BM Batı Sahrada Referandum Misyonu (MINURSO), BM Güvenlik Konseyi'nin 690 sayılı kararı uyarınca, Fas ile Cezayir'in desteklediği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasında yaşanan sorunların çözümü için Nisan 1991'de görevlendirilmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, geçen ay başında Cezayir'in güneybatısında yer alan Tinduf bölgesindeki Batı Sahralı mültecileri ziyaret etmiş ve "İşgal altında bulunan topraklardaki Batı Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkı için referandum düzenlenmesine çalıştığını" ifade etmişti. Söz konusu açıklamanın ardından başkent Rabat'ta geniş katılımlı protestolar düzenlenmiş, Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Ban'ın sözlerinin, Fas Kralı 6. Muhammed ile varılan anlaşmanın ihlali olarak değerlendirilmişti.

Ban Ki-mun'un Batı Sahra ziyaretinde kullandığı "işgal" sözü ile başlayan gerginlik sonrası Fas, bölgedeki BM misyonunun çalışmasını daha da kısıtlamaya yönelik adımlar atıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM ile Fas Arasındaki Batı Sahra Anlaşmazlığı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement