BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres Pakistan'da - Son Dakika
Güncel

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres Pakistan'da

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, "Uluslararası toplum, Afgan mültecilerin ülkelerine geri dönüşlerinin bölgenin güvenliği ve istikrarı için kritik olduğunu kabul etti" dedi.

24.06.2015 20:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, "Uluslararası toplum, Afgan mültecilerin ülkelerine geri dönüşlerinin bölgenin güvenliği ve istikrarı için kritik olduğunu kabul etti" dedi.

Guterres, üç günlük Pakistan ziyaretinin sonunda başkent İslamabad'da bir otelde basın toplantısı düzenledi.

Ziyaret süresince Başbakan Navaz Şerif tarafından kabul edildiğini ve Afganistan sınırı yakınlarındaki Peşaver kentinde Afgan mülteciler ile bir araya geldiğini ifade eden Guterres, uluslararası toplumun, tarihin gördüğü en büyük mülteci krizi ile karşı karşıya olduğunu anımsattı.

Yüz binlerce Afgan mülteciye ev sahipliği yaptığı için Pakistan'a teşekkür eden Guterres, şunları dile getirdi:

"Afgan Mültecileri Çözüm Stratejisi taslağı 2015 yılında hız kazandı. Bu momentum ile bir gönüllü geri dönüş ve entegrasyon sürecinin önümüzdeki dönemde daha sağlıklı işletileceğini ümit ediyorum. Tabi bu kadar insanın geri dönüşünün sağlıklı olabilmesi için de halihazırda Afganistan'daki birlik hükümetinin güçlü bir şekilde yaşaması gerekiyor. Bu süreçte yaratıcı ve inovatif çözüm yöntemleri ile mobilizasyonu sağlamak gerekiyor. Bu noktada Pakistan ve Afganistan arasındaki bakanlar düzeyinde süren uyumlu çalışmaları takdirle karşılıyoruz. Uluslararası toplum da, Afgan mültecilerin ülkelerine geri dönüşlerinin bölgenin güvenliği ve istikrarı için kritik olduğunu kabul etmiş durumda. Bu bölgenin huzur içinde yaşaması için artık çok önemli hale geldi."

Pakistan'da geçtiğimiz aralık ayında Peşaver kentinde Pakistan Talibanı militanları tarafından bir okula düzenlenen baskın sonucunda 130'dan fazla öğrenci öldürülmüştü. Saldırının ardından ülkede yeni güvenlik politikaları gündeme gelirken, kayıt dışı yaşayan Afgan mültecilere karşı geniş çaplı operasyonlar yapılmıştı.

Mart ayında başkent İslamabad'da Pakistan Sınır Bölgesi Bakanı Abdulkadir Beluç, Afganistan Geri Dönüş Bakanı Said Hüseyin Alimi Balkhi ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkililerin katılımı ile yapılan toplantıda Pakistan'da kayıtlı 1,6 milyon Afgan mültecinin yıl sonuna kadar geri gönderilmesi kararı alınmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres Pakistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement