BM'nin Afrika'daki Radyoları "Barışın Sesi" - Son Dakika
Güncel

BM'nin Afrika'daki Radyoları "Barışın Sesi"

Birleşmiş Milletler (BM), Afrika'daki çatışma bölgelerindeki 5 radyosuyla kıtada barışa ve istikrara katkıda bulunmayı amaçlıyor.

22.04.2015 13:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM), Afrika'daki çatışma bölgelerindeki 5 radyosuyla kıtada barışa ve istikrara katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Guira, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Okapi, Fildişi Sahili'ndeki Onuci, Sudan'daki Miraya ve Mali'deki Mikado FM radyoları, programlarıyla Afrika'daki barış misyonlarına destek veriyor.

Mikado FM'in proje sorumlusu Helene Papper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mali'de ocak ayında yayına başlayan Mikado FM aracılığıyla hükümet ve ülkenin kuzeyindeki Tuareg toplumu arasında yıllardır süren anlaşmazlıkların sona ermesini ve uzlaşmanın sağlanmasını hedefliyoruz" dedi.

Uluslararası toplum ve yerel halk arasında diyalog kurulmasını sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Papper, bu sayede uluslararası toplumun halkın sorunlarına kulak verebileceğini belirtti. Radyonun bir diğer amacının da Malililer arasındaki iletişimi güçlendirmek olduğunu kaydeden Papper, sorunların konuşarak çözüldüğünü ifade etti.

Papper, ülkedeki BM Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'na (MINUSMA) bağlı Mikado FM'in, insan haklarını koruma, halkın güvenliğini sağlama ve silahsızlanma gibi hedefler de güttüğünü açıkladı.

Henüz ülkenin kuzeyindeki Gao, Timbuktu ve Mopti bölgelerinde yayın yapan radyonun yeni açıldığına ve yavaş yavaş gelişme kaydettiğine dikkati çeken Papper, "Şimdilik sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez haber bülteni sunuyoruz ancak radyoda çocuklar için eğitim ve kadınlar için magazin programları da yayınlıyoruz" dedi.

Helene Papper, radyonun etik, özgür, güvenilir ve kimsenin etkisi altında kalmayan bir kaynak olarak gazetecilere örnek teşkil ettiğini de vurguladı.

Papper, Mali gibi Sudan'ın da 2005 yılında kuzey ve güney ayrımı konusunda bir krizden geçtiğini anımsatarak, orada kurulan ve en çok dinlenen Miraya radyosunun silahsızlanmaya ve barışın sağlanmasına yönelik mesajlar yayınladığını aktardı.

Öte yandan Miraya radyosunun Sudan hükümeti tarafından kapatılma riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten Papper, bu radyoların kalıcı olabilmesi için yetkililerin daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM'nin Afrika'daki Radyoları 'Barışın Sesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement