BM'nin Gazze Raporu - Son Dakika
Güncel

BM'nin Gazze Raporu

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahson, İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği saldırıyla ilgili hazırlanan Birleşmiş Milletler (BM) raporunu eleştirdi.

22.06.2015 18:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahson, İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği saldırıyla ilgili hazırlanan Birleşmiş Milletler (BM) raporunu eleştirdi.

Nahson, bugün Cenevre'de açıklanan ve "İsrail'in savaş suçu işlemiş olabileceğinin" belirtildiği raporla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Bu raporun hazırlanmasına yol açan tüm sürecin siyasi amaçlı olduğu ve ahlaki açıdan kusurluluğu en başından beri çok iyi biliniyor" ifadesini kullandı.

Kaynağı ne olursa olsun, İsrail'in tüm şikayetleri dikkate aldığını iddia eden Nahson, BM'nin Gazze raporunu da ciddi şekilde inceleyeceklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Bu raporun yazarlarının, 'ilgili bilgilerin çoğundan yoksun oldukları' yönündeki ifadelerini not ettik. Bu raporun, İsrail'in Koruyucu Hat Operasyonu (Gazze saldırısı) sırasındaki ahlaki tutumuyla onun yüzleştiği terör örgütleri arasındaki önemli farkı tanıyamaması talihsiz bir durum. Rapor herkesin bildiği üzere taraflı bir kurum tarafından ısmarlanmış ve taraflı bir yönetime verilmiştir. Buna başkanlık eden William Schabas da fena halde taraflı birisidir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) İsrail'le ilgili bir takıntısı var. (BMGK) İsrail'e karşı Suriye ve Kuzey Kore'den hatta diğer tüm ülkelerin tamamından daha fazla karar geçirilmiştir."

Raporu hazırlayan heyetin, silahlı bir çatışmayla ilgili "profesyonel ve ciddi bir araştırma için gerekli araçlar ve uzmanlıktan yoksun" olduğunu savunan Nahson, raporu bu hususlar ışığında ele alacaklarını söyledi.

Nahson, İsrail'in geçen yaz Gazze'ye düzenlediği ve 2 binden fazla kişinin hayatına mal olan saldırıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"İsrail hukuka bağlı bir demokrasidir ve çifte savaş suçu işleyen Filistinli teröristlere karşı kendisini savunmak zorunda kalmıştır. Bunlar ayrım gözetmeksizin İsrailli sivilleri hedef almak ve Filistinli sivilleri insan kalkanı olarak kullanmaktır. Saldırılara karşı savunmada bulunan İsrail ordusu en yüksek uluslararası standartlara uygun hareket etmiştir. Bu durum İsrail ordusu ve yasal uzmanların kapsamlı incelemeleriyle de doğrulanmıştır."

Açıklamasında İsrail'in, "düşmanlarının acımasız taktiklerine rağmen çatışma hukukuna bağlılığını sürdüreceği"ni ileri süren Nahson, İsrail'in, "iddia edilen yanlışları" araştırmayı ve "tarafsız, adil ve profesyonel BM kurumlarıyla kordinasyonu sürdüreceğini" de kaydetti.

İsrail geçen yıl Gazze'ye düzenlediği ve 51 gün süren saldırılarda, 2 bin 140'tan fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binin üzerinde kişi yaralanmıştı. İsrail'in saldırılarda verdiği kayıp ise 66 asker ve 7 sivil olarak açıklanmıştı.

BM Gazze Bağımsız Araştırma Komisyonunun, 2014'teki çatışmalarda yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin yayımlanan raporunda, İsrail'in geçen yıl 6 binden fazla hava saldırısı ve yaklaşık 50 bin ağır silah saldırısı düzenlediği, Filistin'in ise 4 bin 881 roket ve havan topu saldırısıyla buna mukabele ettiği belirtilmişti.

İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'da işlediği insan hakları ihlallerinin cezasız kaldığına değinilen raporda, İsrail'in, hava saldırılarının sivilleri etkileyeceği aşikar olmasına rağmen gözden geçirmemesi, bunun, hükümetinin bir politikası olabileceği sorusunu akıllara getirdiği ayrıca "Gazze'de 2014'te yaşanan çatışmalarda hem İsrail'in hem de Filistin tarafının savaş suçu işlemiş olabileceği" ifadelerine yer verilmişti.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement