BMGK, Güney Sudan'daki Şiddet İçin Toplandı - Son Dakika
Güncel

BMGK, Güney Sudan'daki Şiddet İçin Toplandı

BMGK, Güney Sudan\'daki Şiddet İçin Toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri, Güney Sudan'daki insan hakları ihlallerinin sorumlulularına ilişkin yaptırım uygulanmasını görüştü.

24.04.2014 08:57  Güncelleme: 08:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Sudan'daki gelişmeleri görüşmek üzere akşam saatlarinde bir araya gelen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri, Güney Sudan'daki insan hakları ihlallerinin sorumlulularına ilişkin yaptırım uygulanmasını görüştü.

BM Güney Sudan Misyonu'nun (UNMISS) sağladığı detaylı raporlar ve çeşitli medya organlarında yer alan Bentiu ve Bor'daki şiddete ilişkin haberlerin ardından BMGK, Güney Sudan'daki gelişmelerle ilgili acil bir toplantı gerçekleştirdi.

15 ülkeden oluşan BMGK üyelerinin, Nijerya'nın BM Daimi Temsilcisi Joy Ogwu başkanlığında bir araya geldiği toplantıda, BM'nin Barışgücü operasyonlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Herve Ladsous ve BM'nin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İvan Simonoviç brifing verdi.

Güney Sudan'daki son durumla ilgili istişarelerde bulunulan ve sivillere yönelik saldırılara yoğunlaşılan toplantıda BMGK üyeleri, Güney Sudan'daki şiddet olaylarının görüntülerini izleyerek, yaptırım konusunu ele aldılar.

Toplantı sırasında twitter üzerinden görüşlerini ifade eden Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, "sığınmacılar için güvenli bir yer yok" ifadesini içeren mesaj atarken, toplantıda brifing veren Herve Ladsous da "şiddetin döngüsü derhal durdurulmalı" diyerek, eğer durdurulamazsa insani felaketin daha da kesinlik kazanmış olacağını ifade etti.

Fransız Büyükelçi Araud, gazetecilere yaptığı açıklamada ise "Belki de artık Güney Sudan'da hükümetle işbirliği yapamayacağımız gerçeğiyle yüzleşmek zorunluluğumuz var" dedi.

BM yetkilileri, aylarca süren savaş nedeniyle 1 milyona yakın kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve ülkenin ciddi bir kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyorlar. Yine BM kaynaklarına göre, Bentiu'daki BM üssünde, 22 bin civarında sivilin sığınaklarda yaşadığı belirtiliyor.

Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü, BMGK'ya yaptığı çağrıda Bentiu'daki cinayetlerin araştırılmasını istedi.

-ABD'den tasarı hazırlığı

Öte yandan, ABD'nin insan hakları ihlallerinin faillerine yaptırım uygulanmasını öngören bir tasarı hazırlığında olduğu belirtilirken, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samanta Power da toplantının ardından twitter üzerinden verdiği mesajda, "siyasi yağmacılar ve sivilleri hedef alanlara yönelik yaptırım" çağrısında bulundu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da Güney Sudan'da sivillerin katliamını kınandığı ve insanların liderlerinin ihanetine uğradığı ifade edildi.

BMGK'da perşembe yapacağı toplantıda ise Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ladsous ve BM-Afrika Birliği Ortak Özel Temsilcisi ve Başarabulucu Muhammed İbn Chambas BMGK üyelerine Sudan'ın başkenti Darfur'daki güvenlik ve insani durumla ilgili bir brifing verecek. - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BMGK, Güney Sudan'daki Şiddet İçin Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.


Advertisement