Bodrum'a Res Kuracak Şirket İddiaları Yanıtladı - Son Dakika
Güncel

Bodrum'a Res Kuracak Şirket İddiaları Yanıtladı

Bodrum\'a Res Kuracak Şirket İddiaları Yanıtladı

Bodrum'da kurulması planlanan Akyar Rüzgar Enerji Santrali ile Geriş Rüzgar Enerji Santrali'nin doğal ve arkeolojik SİT alanlarına zarar vereceğine yönelik tepkiler sürüyor.

19.12.2014 17:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bodrum'da kurulması planlanan Akyar Rüzgar Enerji Santrali ile Geriş Rüzgar Enerji Santrali'nin doğal ve arkeolojik SİT alanlarına zarar vereceğine yönelik tepkiler sürüyor. Sivil toplum kuruluşlarının öne çıkardığı sorulara cevap veren santrali kuracak Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Bertan Korkmaz, bölgede ağaç kıyımının yapılmayacağını, kamulaştırılan alanın sadece 28 dönüm olduğunu, RES'lerin çıkardığı sesin insan sağlığına herhangi bir olumsuz etkisinin bulunmadığını ve projenin kuşların göç yollarına engel oluşturmayacağını söyledi.

Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Bertan Korkmaz; çevrecilerin, santrallerin kurulması halinde yaşanacağını iddia ettiği olumsuzluklara karşı yanıt verdi. Dünyanın önde gelen ülkelerinden Almanya, İngiltere ve İspanya'nın enerjinin yüzde 20'sini RES'lerden temin ettiğini dile getiren Korkmaz, "Türkiye RES'ten yararlanan Avrupa'daki 12'nci ülke konumunda. Ülkemizde halen 87 rüzgar santrali çalışırken, 39 santral de inşa halindedir. Türkiye olarak enerjimizin sadece yüzde beşini rüzgar santrallerinden sağlayabiliyoruz. Bu nedenle ülke ekonomisine büyük katkıda olacak bu projelerin hızla hayata geçmesinden yanayız" dedi.

AĞAÇ KIYIMI YAPILMAYACAKMIŞ

Geriş RES projesinin inşa edileceği bölgede doğal hayata ve çevreye hiçbir zarar verilmeyeceğini ileri süren Korkmaz, "Ağaç Kıyımı yapılmayacağı gibi ilerleyen zaman içinde Bodrum'un daha fazla ağaçlandırılmasına katkı sağlayacağımızı da ifade etmek istiyorum. Ayrıca; proje, Türkiye ve Bodrum ekolojisine karbon salınımı açısından 90 bin ağacın sağlayacağı faydaya eşdeğer bir fayda sağlayacaktır. Projeler, hiçbir doğal ve kültürel varlığa zarar vermeyecektir. Proje izinlerinin alınması aşamasında bölgede bulunan arkeolojik ve doğal sit alanları, uzmanlar tarafından dikkat ve titizlikle incelenmiş, türbinlere özelikle bu bölgelerde yer verilmemiştir" dedi.

'KAMULAŞTIRILAN ALAN SADECE 28 DÖNÜM'

Santral için 14 milyon 380 bin metrekarelik alanın kamulaştırıldığı iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Korkmaz, şöyle konuştu:

"Bu ifadeler kamuoyunu yanlış bilgilendirmiş ve yanıltıcı olmuştur. Tahsis ve kamulaştırma alanı toplamı; Geriş Projesi için 318 dönümdür. Bu alanın 200 dönümü hiçbir inşaatın yapılmayacağı alanlar olmakla birlikte türbin güvenlik mesafesi olarak adlandırdığımız santral adına tahsis edilen alan olarak ayrılmıştır. Kalan 118 dönümün çoğunluğu ise türbin noktalarına ulaşmayı sağlayan, mevcutta yol olarak kullanılan ve yeni açılacak yol alanlarıdır. Santral sahasında özel şahıs arazileri üzerinde yapılan kamulaştırma alanı sadece 28 dönüm olup bu da tahsis edilen toplam alanın yüzde dokuzuna denk gelmektedir. Santral inşaatı tamamlandığında 13 türbin için toplam kullanılacak alan ise yalnızca altı dönümdür. Yani sadece altı yazlık villanın kapladığı alan kullanılarak; Termik ve nükleer santrallere olan ihtiyacı azaltan temiz, sürdürülebilir ve ülkenin bağımsızlığını sağlayan bir enerji kaynağına sahip olunacaktır. Santral inşası sırasında yapılacak yollar sebebiyle doğanın katlolacağı söylenmektedir. Geriş projesi için yapılacak yolun 2 bin 500 metrelik kısmı hali hazırda kullanılan ve planlarda da gösterilen arazideki mevcut yoldur" dedi.

SESİN İNSAN SAĞLIĞINA OLUMSUZ ETKİSİ YOKMUŞ

Dünya Sağlık Örgütü'ne ve çeşitli bilimsel çalışmalara göre; rüzgar türbinlerinin toplumun sağlık ve psikolojisi üzerinde herhangi bir negatif etkisinin bulunmadığının belirlendiğini söyleyen Korkmaz, "Türbinden 300 metre uzaklıkta ses ölçüm değeri 43 desibeldir. Alçak konuşma sesinin çıkardığı ses ise 40-50 desibel arasındadır. Türbinler rüzgarla birlikte devreye girmektedir. Normal çalışma şartlarında çıkan rüzgar sesi, türbin gürültüsünü perdelemekte ve 100 metreden dahi herhangi bir ses duyulmamaktadır. İddia edildiği gibi firmamız tarafından bir hesap hatası yapılmamıştır. Gürültü ve ses konusunda şüphesi olan kişileri, işletmede olan herhangi bir santrale götürebiliriz. Herhangi bir RES santralini ziyaret edenlerin gürültü konusunda yanıltıcı açıklamalara inanmayacakları düşüncesindeyiz" diye konuştu.

KUŞ GÖÇ YOLLARI ÜZERİNDE DEĞİL AÇIKLAMASI

Geriş santrallerinin kuş göç yolları üzerinde olmadığını, bunun bilimsel raporlarla açıklandığını söyleyen Korkmaz, "İddia edildiği gibi, Geriş Rüzgar Elektrik Santrali'nin Bodrum Turizmine zarar değil aksine fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Asos, Bozcaada, Alaçatı gibi Ege Bölgesi'nin birçok yerinde kurulmuş rüzgar santralleri ziyaretleri tur programları içine dahil edilmiştir. Santral sayesinde kamu arazilerinin yapılaşmaya açılması da engellenirken, doğaya hiçbir şekilde zarar vermeyen santral sahası bundan 40 yıl sonra dahi mevcut haliyle kalabilecektir. Rüzgar enerjisi bakımından verimli bir bölge olan Muğla'nın Bodrum Yarımadası bu gücünü kullandığı takdirde; Bodrum kendi elektriğini üretmiş olacak. Elektrik kesintileri, kurulacak rüzgar santrali sayesinde azalacaktır" dedi. Korkmaz, aynı şekilde Akyar santrallerinin de doğaya dost olduğunu herhangi bir olumsuzluk yaratmayacağını söyledi.

İlçenin en önemli sembollerinden eski yel değirmenlerinin atıl vaziyette kalanlarını restore ederek hayata geçirmeyi planladıklarını dile getiren Korkmaz, STK'ların Bölge İdare Mahkemeleri'ne yaptıkları müracaatlar ile ilgili kendilerine herhangi bir yasal bildirimde bulunulmadığını söyledi. Korkmaz, 2015 yılının başlarında santrallerin inşaatına başlanılarak yıl sonunda tamamlanarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaya başlanacağını söyledi.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bodrum'a Res Kuracak Şirket İddiaları Yanıtladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sıfır atıktan kedi evi yaptı, Isparta birincisi oldu
    20:00 Sıfır atıktan kedi evi yaptı, Isparta birincisi oldu

    Isparta'nın Eğirdir ilçesindeki 7. sınıf öğrencisi Harun Aydemir, sıfır atıktan yaptığı kedi evi ile Atıktan Sanata İleri Dönüşüm yarışmasında Isparta birincisi oldu. Aydemir, projenin amacının atık üretimini azaltmak, geri dönüşümü teşvik etmek ve çevreye duyarlılık konularında farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti.

  • Geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın
    19:58 Geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın

    Tekirdağ Çorlu'da bulunan bir geri dönüşüm tesisinde çıkan yangın, Ergene ilçesinden de görüldü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına almaya çalışıyor.

  • Aydın'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı
    19:57 Aydın'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı

    Aydın'ın Germencik ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 4 kişiden 3'ü çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 3 mahallede düzenlediği operasyonda uyuşturucu madde ve para ele geçirdi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi ve 3 kişi tutuklandı, 1 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Akkuyu NGS'de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı
    19:55 Akkuyu NGS'de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı

    Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. İşçiler bugün de iş bırakma eylemlerine devam etti ve firma yetkililerinin de olduğu bazı araçları taşladı.

  • VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yendi
    19:54 VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yendi

    Voleybolda Vodafone Sultanlar Ligi 18. hafta erteleme maçında VakıfBank, deplasmanda Nilüfer Belediyespor'u 3-2 yenerek galibiyet elde etti. Maçın setleri 17-25, 25-21, 31-29, 14-25 ve 5-15 şeklinde sonuçlandı.

  • TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak
    19:51 TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak

    Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mide ilaçlarına ilişkin kararıyla ilgili, 'Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamalar, eşdeğer ilaç uygulamasını, dolayısıyla da eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamalardır' dedi.

  • CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, İzmir Esnaf Buluşması'na katıldı
    19:49 CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, İzmir Esnaf Buluşması'na katıldı

    CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) tarafından düzenlenen 'Esnaf Buluşması'na katıldı. Tugay, İzmir'in su ihtiyacı ile ilgili projelerini anlattı ve musluktan rahatça içilebilecek, tadı güzel suyun akacağını söyledi.

  • TTSO Mart Ayı Meclis Toplantısında Trabzon'un Gelişimi Konuşuldu
    19:47 TTSO Mart Ayı Meclis Toplantısında Trabzon'un Gelişimi Konuşuldu

    Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) mart ayı Meclis Toplantısı'nda, Trabzon'un gelişimi için talepler ve beklentiler dile getirildi. TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, istihdamı artırıcı projelerin desteklenmesi, turizme yeni destinasyonlar kazandırılması, gastronomi turizmine katkı sunulması gibi konuların önemine vurgu yaptı. TTSO Başkanı Erkut Çelebi ise seçim kampanyası süresince belediye başkan adaylarıyla görüşerek taleplerini ilettiklerini ve bu vaatlerin takipçisi olacaklarını belirtti.


Advertisement