Bodrum Bu Müzayede Farklı - Son Dakika
Güncel

Bodrum Bu Müzayede Farklı

Bodrum Bu Müzayede Farklı

Muğla Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Derneği'nin ev sahipliğinde yapılan müzayede, cins tavuk ve horozlar görücüye çıktı.

18.04.2016 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Derneği'nin ev sahipliğinde yapılan müzayede, cins tavuk ve horozlar görücüye çıktı. Müzayedede yapılan açıklamada ise Denizli Horozu'nun dünya literatürüne girmesi için çalışma yürütüldüğü duyuruldu.

Türkiye'den farklı illerinden süs tavuğu meraklıları, Bodrum'da düzenlenen 'Süs Tavuğu Bahar Müzayedesi'nde bir araya geldi. Muğla Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Derneği'nin ev sahipliğindeki müzayedeye, 21 farklı kentten dernek başkanı katıldı. Muğla Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Derneği Başkanı Mevlüt Gökhan Tap, dünyada tescilli 159 tavuk ırkı olduğunu, ırkların kendi içindeki çeşitleriyle birlikte bu rakamın 2 bin 400'ü bulduğunu kaydetti. Denizli horozunun dünya literatürüne girmesi için ırk çalışması yaptıklarına değinen Tap, "Denizli horozunu biz bir ırk olarak biliyoruz ama dünya bilmiyor. Bu tabi bizim eksikliğimiz" dedi.

SADECE OSMANLI SULTAN TAVUĞU KABUL EDİLDİ

Yönetiminin oluşturulmasına rağmen resmi olarak kurulum işlemleri süren Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Yetiştiricileri Federasyonu'nun kurucu başkanı Ömer Kılıçoğlu ise Türkiye'de Denizli Horozu, Osmanlı Sultan Tavuğu ve Gerze Hacıkadın Tavuğu ırkının bulunduğunu belirtti. Kılıçoğlu, "Elimizde olan bu ırkların kaybolmaması, geliştirilmesi ve tanıtılması için çalışmalarımız sürüyor. Bunlardan sadece Osmanlı Sultan Tavuğu, dünya literatüründe kabul edildi. Bizler öncelikle Denizli horozunun dünya literatürüne girmesi için çalışma başlattık. Konuyla ilgili akademisyenlerin de desteği ile bir komisyon oluşturuyoruz. Ülkemize ait bazı değerlere daha öncede olduğu gibi Denizli horozuna da bir başka ülke sahip çıkmadan bu işi tamamlamak istiyoruz" diye konuştu.

3 BİN YILLIK GEÇMİŞİ VAR

Denizli Horozu'nun Türkiye'de tescillenmiş olduğunu kaydeden Denizli Horozu Yetiştiricileri Derneği Başkanı Hasan Sağlam ise, "Denizli horozu biliniyor. Şu anda 2 varyetesi Türkiye'de tescillenmiş durumda. Diğer varyetelerde tescillenmesi için çalışma devam ediyor. Bir federasyon kurduk. Dünya çapında tanınması için federasyonumuz nezdinde çalışmalar yapıp, bu değerimizin dünya literatüründe yer almasını sağlayacağız. Denizli'de 3 bin yıllık geçmişi kanıtlanmış olmasına rağmen bugüne kadar yeterli bir çalışma yapılmamış. Bu konunun üzerine özellikle eğileceğiz. Ülkemizde biri Denizli horozu olmak üzere üç yerel ırk var. Bunlara iyi sahip çıkmamız gerekiyor. Biz sahip çıkmazsak illaki sahip çıkan birileri olacaktır. Başkaları Denizli horozunun kendilerine ait bir ırk olduğunu söylüyor" dedi.

Bodrum'daki müzayede için fiyatları 100 liradan başlayıp, 5 bin liraya yaklaşan 25 farklı ırktan süs tavuğunun getirildiği belirtildi. Açık artırmaya çıkarılan tavuk ve horoza, sahibi tarafından belirlenen fiyatla talep olmazsa, serbest fiyat vermek isteyenler soruldu. Açık artırmada belirlenen fiyata ve serbest fiyatta talep olmadığı durumlarda tavuk ve horoz açık artırmadan çıkarıldı. Ayrıca müzayedede yapılan mini bir çekilişle yumurta, kuluçka makinesi, suluk hediye edildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bodrum Bu Müzayede Farklı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement