Bodrum'da Res Yapacak Şirketten Eleştirilere Yanıt - Son Dakika
Güncel

Bodrum'da Res Yapacak Şirketten Eleştirilere Yanıt

Bodrum\'da Res Yapacak Şirketten Eleştirilere Yanıt

Bodrum'da, Yalıkavak ve Akyarlar ahallelerinde kurulması planlanan iki rüzgar enerji santralinin (RES) arkeolojik ve doğal SİT alanı üzerinde olduğu öne sürüp iptal edilmesi isteyen çevrecilerin eleştirilerine, sistemi kurmayı amaçlayan Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi yöneticileri yanıt verdi.

23.03.2015 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bodrum'da, Yalıkavak ve Akyarlar ahallelerinde kurulması planlanan iki rüzgar enerji santralinin (RES) arkeolojik ve doğal SİT alanı üzerinde olduğu öne sürüp iptal edilmesi isteyen çevrecilerin eleştirilerine, sistemi kurmayı amaçlayan Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi yöneticileri yanıt verdi. Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kurularak 49 yıl işletilecek, 11.2 megavat gücünde yılda 48 milyon kWh elektrik üretmesi beklenen 13 rüzgar türbininin yer alacağı Yalıkavak Mahallesi'ndeki Geriş Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi ile Akyarlar Mahallesi'nde yapılması planlanan Akyar Rüzgar Enerji Santrali Projesi'ne tepkiler sürüyor. Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi, çevrecilerin endişelerini giderip eleştirilere cevap vermek ve proje hakkında bilgilendirmek amacıyla bugün basın toplantısı düzenledi. Şirketin Genel Müdürü Bertan Korkmaz, Proje Müdürü Levent Göçmenöz ile birlikte basın mensuplarının karşısına çıktı.

ELEŞTİRİLERİ YANITLADI

Sinevizyon gösterisi eşliğinde proje hakkında bilgi veren Korkmaz, eleştirileri yanıtladı. Üretilecek elektrik miktarını yeterli bulmayanlara seslenen Şirketin Genel Müdürü Korkmaz, "Bir de şu açıdan bakalım; biz bu elektriği rüzgardan üretmezsek fosil kaynaklardan üretilecek. Elektriğin yaratacağı kirliliği; karbon salınımını ancak 90 bin ağaç temizleyebilir. Yani biz her yıl Bodrum'a 90 bin ağaç dikmiş gibi olacağız. Birinci lisansımız Geriş Mevkiinde kurulacak 13 türbine sahip bir rüzgar elektrik santralini içeriyor. İkinci lisansımız Akyarlar Mevkiine ait ve burada da 12 türbinlik bir santral kuracağız. Bu santrallerimizin yerleşim merkezlerine uzaklığı, uluslararası kabuller düzeyindedir. Uluslararası uygulamalarda, yerleşim merkezlerine uzaklık konusunda kesinleşmiş rakamlar yoktur. 250- 300 metre genel kabullere göre uygun mesafededir. Dünya Sağlık örgütünün hiçbir araştırmasında, çok yakınında olunsa dahi rüzgar güllerinin insana zarar verdiğine dair hiçbir bulgu yer almamıştır. Bugüne kadar sadece bir makalede 'insan kulağının duymadığı frekans aralığında sesler' iddiası yer almıştır. Ancak bu makale diğer bilim adamları tarafından kabul görmemiş, herhangi bir bilimsel makalede yayınlanmamış, yapılış yöntemi nedeniyle eleştirilmiştir. Dünya Sağlık örgütü de bu raporun bilimselliğini reddetmiştir. Örneğin Paris Belediyesi caddelere, Eyfel Kulesi'ne rüzgar gülleri yerleştirmeye hazırlanıyor. Boğaziçi Üniversitesi elektriğini kampüs içine kurduğu rüzgar güllerinden üretecek. Sadece bu örnekler bile böyle bir yatırıma destek verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor" dedi. Temiz enerji yatırımları için kurulmuş bir şirket olduklarını vurgulayan Korkmaz, bölgeden elde edilecek elektriğin doğrudan Bodrum'a verileceğini ve ihtiyacın önemli bir bölümünü karşılayacağını söyledi.

'ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR' RAPORUNU HATIRLATTI

RES'ler için 38 ayrı kurumdan 70 ayrı uygundur raporu verildiğini söyleyen Korkmaz "Projemizle ilgili ekolojik, jeolojik, arkeolojik olarak tüm açılardan defalarca inceleme yapıldı, olumlu görüş bildirildi. ve bu süreç tüm rüzgar enerjisi santralleri için uygulanıyor. 50 megavatın altındaki santraller için 'ÇED gerekli değildir' raporu veriliyor. Bu rapor, ÇED'e ihtiyaç olmadığının en önemli göstergesidir. Sadece bizim için değil tüm rüzgar enerjisi şirketleri için uygulanmaktadır. Bu bağlamda, Geriş Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi ile ilgili olarak Muğla Valiliğine sunulan dosya, Çevre Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. Maddesi doğrultusunda incelendi ve uygun bulundu. Projeye ilişkin ÇED sürecinin başlatıldığı Muğla Valiliği tarafından 29.04.2014 tarihinde kamuoyuna duyuruldu. 'ÇED gerekli değildir' kararı 06.05.2014 tarihinde alınarak 08.05.2014 tarihinde ilan edildi" dedi.

RES için kullanılacak alan hakkındaki eleştirilere de yanıt veren Korkmaz, "Örneğin Geriş santralinin tümü 318 dönümdür. Geriş Projesinde kamulaştırılan şahıs arazisi 28 dönümdür. Rüzgar santralleri kurulum tamamlandıktan sonra kullanılacak olan türbin alanları ise her iki projede sadece ve sadece toplam 10 dönümdür. İddialarda yer alan 14 milyon metrekare; yönetmeliklerce, bölgedeki rüzgar rejiminin ölçüldüğü santral sahası olarak adlandırılan genel alandır. Kullanılan alan ile bir ilgisi yoktur. Tüm kamulaştırılan alana yüzlerce rüzgar gülün dikileceği konusundaki iddialar da tamamen asılsızdır. Çünkü hem topoğrafya hem de rüzgar rejimi açısından uygun değildir. Rüzgar güllerinin sayısı hiçbir şekilde artmayacaktır. Yol alanları toplamı ise şu anda kullanılan mevcut yol alanları dahil olmak üzere Geriş projesi için 118, Akyar Projesi için 145 dönümdür. 49 yıllığına alınan lisanslar çerçevesinde, kuracağımız rüzgar güllerinin ekonomik ömrü 25 yıldır. 25 yıl sonra ömrü dolan mekanik parçalar, yenilenecektir. Proje alanlarında yollar doğal haliyle korunacak ve arazi halka açık olacaktır. Santral sahaları, kuş göç rotası üzerinde değildir ve oldukça uzağında kalmaktadır. Bu tespit, tarafımızca değil uzman ornitologlar tarafından yapılmıştır ve saha halen izlenmektedir. Uluslararası Doğa Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) sınıflandırmasına göre kuşlar gözlemlenmiş ve soyu tehlikede olan herhangi bir kuş türüne rastlanmamıştır" dedi.

PROJE YAPILAŞMAYI ENGELLEDİ AÇIKLAMASI

Projenin temiz enerji projesi olduğu kadar çevre koruma projesi de olduğunu söyleyen Korkmaz, "Her iki santral sahası içindeki arazilerinin imara açılması ve yapılaşması 49 yıl boyunca engellenmiştir. Bu yatırımlarımızla ilgili proje sahalarında yer alan maden ruhsatları iptal ettirilmiştir ve saha herhangi bir maden başvurusuna kapatılmıştır. Ne yol ne türbin alanlarında 1. derece arkeolojik SİT alanı yoktur. Bodrum yarımadasının neredeyse tümünün olduğu gibi bizim arazimizde de bir kısım 3. Derece arkeolojik sit alanı vardır. Yatırımımız başladıktan sonra da çevreci anlayışımız sürecek ve arazinin tüm elverişli bölümlerine ağaç dikerek, yatırımımızı taçlandıracağız. Bu bölgelere seyir terasları yapacağız. Ayrıca eskiden un üreterek, su çıkararak, çok ciddi bir ekonomik değer yaratan Bodrum'un ünlü rüzgar değirmenlerini, restore ederek, turizme kazandırmayı planlıyoruz. Bu sayede rüzgar güllerimiz, bu topraklarda tarihin yeniden yaşatılmasına da aracılık etmiş olacak" diye konuştu.

'AÇILAN DAVALAR PROJEYİ ENGELLEMEZ'

Şu ana kadar STK'lar ve kişiler tarafından açılan davalar olduğunu hatırlatan Korkmaz, "Acil kamulaştırma ve projenin iptali ve zarar vereceği nedeniyle açılan davalar var. Ancak bu davalar şu anda projenin başlamasına ve devam etmesine engel değil. Kısa sürede inşaata başlayıp bu yılın sonunda elektrik üretmeye başlayacağız" dedi

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bodrum'da Res Yapacak Şirketten Eleştirilere Yanıt - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.

  • Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı
    01:27 Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde bir iş yerinden çalınan 150 bin TL değerindeki ikinci el malzemelerin şüphelilerini yakaladı. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

  • Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
    01:27 Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 23 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla aranan şahıs, Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. H.E.D. isimli şahıs, hırsızlık suçundan aranıyordu ve gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

  • İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı
    01:26 İskenderun'da Ev ve Motosiklet Hırsızlığı Şüphelileri Yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen evden hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı olaylarının şüphelileri, emniyet güçleri tarafından yakalandı. İskenderun'da yaşanan 3 ayrı evden hırsızlık olayının şüphelisi A.S.Ç. tutuklanırken, bir motosiklet hırsızlığı olayının şüphelisi İ.T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Olayda yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.


Advertisement