Bodrum'da "Sualtında Özgürlük Projesi" - Son Dakika
Yerel

Bodrum'da "Sualtında Özgürlük Projesi"

Bodrum ilçesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın destekleri, Omurilik Felçlileri Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (OFSKD) ile Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) iş birliğiyle "Sualtında Özgürlük" projesi gerçekleştirildi.

04.06.2015 20:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bodrum ilçesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın destekleri, Omurilik Felçlileri Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (OFSKD) ile Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) iş birliğiyle "Sualtında Özgürlük" projesi gerçekleştirildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2014 Yılı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında desteklediği proje, Bodrum- Bitez arasında hayata geçirildi.

Yalıkavak Flipper Oteli'nin ev sahipliği yaptığı projeye katılan 20 engelli sporcu, Bitez Limanı'ndan hareket eden dalış teknesiyle Kaçakçı, Paçoz, Kurt Burnu koylarında su altına dalmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşadı.

18-29 yaş arasında 20 ortopedik engelli gence su altı dalışı, su altı fotoğrafçılığı eğitimleri verilerek, bilgi, beceri, yaratıcılık ve girişimcilik kapasitelerinin geliştirilmesi sağlandı. İlçede 3 gün süren programın ardından dereceye girenlere sertifikaları verildi.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş, gazetecilere yaptığı açıklamada, dernek olarak yıllardır engellilerin yaşam kalitesini yükseltebilmek, özgürce yaşamın içinde daha saygın yerlerini alabilmek için mücadele verdiklerini söyledi.

Birçok ulusal ve uluslararası proje imza atıklarını belirten Baş, "En son projemizi de Bodrum'da yaptık. 20 engelli arkadaşımızın tamamen aştığı 'Sualtında Özgürlük' projemizle su altı dalışları yaptık" dedi.

"Balıklarla yüzüp, sevgiyi paylaştılar"

Baş, Şişli Spor Kulübü'nün profesyonel dalgıçlarının ve balık adamlarının da kendilerine destek olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarımız deniz altında balıklarla yüzüp, sevgiyi paylaştılar. Bugün 18 metreye daldılar ve sertifikalarını kazandılar. Biz dernek olarak bu projeyi çok önemli desteklerle yapabildik. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na teşekkür ediyorum. Gençlik projelerini destekleme programı, bizim projelerimizi başarıyla tamamlamamıza neden oldu. Onların desteğiyle bu yola çıktık."

Baş, engelli bireylerin bir bölümünün milli yüzücü olduğunu bildirerek, "Aralarında şampiyonlukları olanlar var. Bazıları evlerinden dışarıya hiç çıkmayanlar vardı. Biz istenildiğinde engel ortadan kaldırıldığında yaşamın özgürlükleri herkese eşit davranıyor. Ben tüm yerel yöneticilere ve milletvekillerine sesleniyorum, engelli standartlarına uygun olmayan projelere ruhsat vermeyin. Bizim önümüzden engel kalktığı sürece biz özgürüz" diye konuştu.

Bir süre önce denizde dalış yaptığı sırada vurgun yiyen ve felç geçiren Clup Flipper sahibi, iş adamı Ahmet Bayer ise engelliler için en büyük sorunun, doğanın ya da insanların onlara koyduğu engelleri aşamamak olduğunu söyledi.

Bu sorunun ortadan kalkması için devletin ve sivil toplum kuruluşlarının önemli çalışmalar yaptığına işaret eden Bayer, "Son 4-5 senedir bu çalışmaları görüyoruz. Bunlar çok sevindirici gelişmeler. Su altı dalış projeleri de bunlardan biri. Ben de elimden gelen desteği buna veririm" dedi.

"Deniz altında kendimizi özgür hissettik"

Bayer, kendisinin de bir dalgıç olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

"Ben de dalgıcım ve engelliyim. Engelli kardeşlerimin bu tür etkinlikleri yapabileceğini göstermek çok güzel bir duygu. Türkiye'de nüfusun yüzde 10'undan fazlasını oluşturan engellilerin de engeli olmayan insanlar gibi her türlü olanaklardan yararlanması, hayattan mutlu ve zevk alması gerekiyor. Hedefimiz budur."

Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı oyuncusu Ebru Bulgurcu da projeye katılan birçok yarışmacının çok farklı duygular yaşadığını dile getirdi.

Bu etkinlikte yaşadıkları deneyimle çok şey öğrendiklerini aktaran Bulgurcu, "20 kişilik ekibin hayatına küçük şeyler kattı. Gelecekte farklı şeyler geliştirilerek fazla kitlelere ulaştırılacak projeler. Bize destek olanlara teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Yüzde 80 bedensel engelli olan ve yarışmaya katılan Handan Sivri de denize dalmanın mükemmel bir duygu olduğuna işaret etti.

Sivri, "Orada rampa yok, kaldırım yok, çalışmayan asansörler yok, birbirine çarpan insanlar yok. Kendimizi özgür hissettik. Bu inanılmaz güzel bir duygu. Biz, doğru projelerle doğru çalışmalarla her alanda olabiliriz. Bize bu kadar güzel şartları düzenleyen Gençlik ve Spor Bakanlığı'na, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'ne teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bodrum'da 'Sualtında Özgürlük Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement