Bodrum - Roth'tan Göçmen Kampına Dönen Bodrum Pazaryeri'ne Ziyaret -1 - Son Dakika
Güncel

Bodrum - Roth'tan Göçmen Kampına Dönen Bodrum Pazaryeri'ne Ziyaret -1

Bodrum - Roth\'tan Göçmen Kampına Dönen Bodrum Pazaryeri\'ne Ziyaret -1

Roth'tan göçmen kampına dönen Bodrum Pazaryeri'ne ziyaret Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, sayıları her geçen gün artan çeşitli milletlerden kaçakların ve sığınmacıların göçmen kampına çevirdiği Bodrum Pazaryeri'ni ziyaret etti.

09.08.2015 17:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Roth'tan göçmen kampına dönen Bodrum Pazaryeri'ne ziyaret

Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, sayıları her geçen gün artan çeşitli milletlerden kaçakların ve sığınmacıların göçmen kampına çevirdiği Bodrum Pazaryeri'ni ziyaret etti. Bebek ve çocukların anneleriyle birlikte sağlıksız koşullarda yerlerde yattıklarını, tuvalet ve su bulunmadığı öğrenen Roth, "Yarın İstanköy'de incelemelerde bulunacağım, ardından BM Yüksek Komiserliği'nin Türkiye hükümeti ile işbirliğine giderek buraya acil bir Göçmen Yardım Bürosu açmasını talep edeceğim. Bir insanın, bebeğin bu şartlarda yaşaması mümkün değil" dedi.

Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, Ege ve Akdeniz'de büyük bir insanlık dramı haline gelen kaçak trajedisinin sona erdirilmesi için bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Bodrum'da, sığınmacıların büyük bir bölümünün bulunduğu Bodrum Pazaryeri'ni ziyaret etti. Sabah erken saatlerde otobüslerle gelen Suriyelilerin yanı sıra Afganistan, Pakistan ve Myanmar'lılarla birlikte yaklaşık 1200'ü bulan göçmenlerin yaşadığı ortamı yerinde gören Roth, şok oldu. Yanında Bodrumlu mimar arkadaşı ve yardımcısı Jale Serdaroğlu ile birlikte pazaryerinde yaklaşık iki saat kalan Roth, Suriyeli kadın ve çocuklarla konuşarak sorunlarını dinledi.

İKİ ÜNİVERSİTELİ KIZKARDEŞ EĞİTİM YARDIMI İSTEDİ

Suriye'nin Şam kentinden kaçarak ailesiyle birlikte iki yıl önce Hatay'a ardından Bodrum'a geldiklerini belirten tıp öğrencisi Ulmiye Sannar ile kardeşi matematik öğretmenliği öğrencisi Halmani Sannar, Roth'a eğitimlerini sürdürmeye devam etmek istediklerini söyleyerek yardım istedi. Ulmiye Sannar, "Ben okuyup doktor olacaktım. Kardeşim ise öğretmen olmak istiyordu. Savaşın acı yüzünü gördük. Ailemizle birlikte çok sevdiğimiz ülkemizi terk ederek Türkiye'ye geldik. İki yıldır okula gidemiyoruz. Avrupa'ya giderek eğitimimizi sürdürmek istiyoruz. Türkiye'de okumak için yaptığımız başvurulara bugüne kadar yanıt alamadık" dedi.

BODRUMLU İŞLETMECİ SIĞINMACILARI ANLATTI

Uzun yıllar İngiltere'de kalan ve çok iyi derecede İngilizce ve Arapça konuşan restoran işletmecisi 35 yaşındaki Bayram İnan, "Göçmenlere elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum. Göçmenlerin durumlarını her gün Akyarlar'dan geçerken izliyoruz. Bir hafta önce Yunan botunun dalga yaparak 20 kişinin bulunduğu Suriyeli göçmen botunu batırması sonucu can yeleği olmayan 5 Suriyelinin öldüğünü diğerlerinin ise Türk Sahil Güvenliği tarafından kurtarıldığını, kurtulanların anlatmalarından öğrendik. Şok olduk. Bu bölgede büyük bir dram yaşanıyor. Büyük bir facia yaşanacak, ancak kimsenin önlem almaya niyeti yok. Facia yaşandıktan sonra niye facia oldu diye sormanın da anlamı yok. Bu dram sadece Türkiye ve Yunanistan'ın değil tüm Avrupa ülkelerinin katkısı ve işbirliğiyle çözülebilir. Sayın Roth'un burada olması bu nedenle çok önemli" dedi.

ROTH: "TÜM ÜLKELER BİRLİKTE HAREKET ETMELİ"

Yaklaşık iki saat pazaryerinde incelemelerde bulunduktan sonra DHA muhabirine açıklama yapan Roth; Suriye, Filistin, Lübnan, Irak, Türkiye ve Sicilya'da birçok mülteci kampını ziyaret ederek incelemelerde bulunduğunu belirtti. Yaklaşık on yıldır Bodrum'da yaz tatilini geçirdiğinden bahseden Roth, "Dünyanın gözde turizm merkezinde göçmen sorununun bu boyutlarda olabileceğini tahmin edemiyordum. Burada su, tuvalet, yiyecek, içecek hiçbir şey yok. Bebek ve anneler hastalığın pençesinde, umuda yolculuk için organizatörlerin insafını bekliyorlar. 500-1000 Euro karşılığında yine sağlıksız koşullarda ölümüne denize açılıyorlar. Bunların önlenmesi ve Ege ve Akdeniz'de ülkeler arası büyük bir sorun haline gelen göçmenlerin yaşamı için tüm ülkeler birlikte hareket etmeli" dedi.

GÖÇMEN YARDIM BÜROSU KURULMASI İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Önümüzdeki pazartesi ve salı günü Yunanistan'a ait İstanköy adasında incelemelerde bulunarak yetkililerle görüşeceğini söyleyen Roth, "Ancak Bodrum'a çok acil olarak Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği tarafından bir göçmen yardım bürosu kurulması için elimden geleni yapacağım. Bodrum ve İstanköy incelemelerinin ardından konuyu Almanya Parlamentosu ve AB'nin gündeme getirerek ülkelerin ortak çözüm olmaları için daha hızlı adımlar atmalarını sağlamak istiyorum. Aksi takdirde daha birçok göçmen trajedisi ile karşı karşıya kalabiliriz bunu engellemek mümkün" dedi.

Roth, daha sonra pazaryerinden ayrıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bodrum - Roth'tan Göçmen Kampına Dönen Bodrum Pazaryeri'ne Ziyaret -1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor
    11:59 Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor

    Elazığ'da bulunan kız meslek lisesi öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Beslenme Desteği Projesi kapsamında 1400 anaokulu öğrencisine günlük kahvaltı ve yemek hizmeti sunuyor. Öğrenciler, alan şefi ve usta öğreticilerin eşliğinde, hijyenik ortamda hazırlanan yemekleri okullara ulaştırarak mesleki becerilerini geliştiriyor. Proje sayesinde öğrenciler, hem eğitim harçlıklarını çıkarıyor hem de mesleki açıdan daha donanımlı hale geliyor. Ayrıca, projenin hijyen açısından gerekli tüm kontrolleri yapılarak sağlıklı besinlerin sunulduğu belirtiliyor.

  • Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık
    11:58 Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık

    Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen 'Yerel Kalkınmada Belediyelerin ve Esnafın Rolü' programına katılan Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, gerçekçi olduklarını ve milleti aldatmadıklarını söyledi. Toplantıda yapılan çalışmalar ve yapılacak projeler hakkında bilgi veren Bilgin, Ankara temasları hakkındaki eleştirilere de cevap verdi.

  • İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı
    11:57 İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Doğançay'da hayata geçirilen Kovankayası Yaşayan Parkı'nı ziyaret etti. Başkan Tunç Soyer, İzmir'de 7'inci Yaşayan Parkın kullanıma açıldığını belirterek, 'Her biri bulunduğu bölgede yaşayan insanların doğada keyifle bir araya gelebileceği mekanlar oluyor. İzmirlilere hayırlı olmasını diliyorum. Geldiklerinde cennetle karşılaşacaklar' dedi.

  • Bilecikli sporcular Kocaeli'den madalyalarla döndü
    11:55 Bilecikli sporcular Kocaeli'den madalyalarla döndü

    Kocaeli Uluslararası Judo Turnuvası'nda mücadele eden Bilecikli sporcular, Süper Minikler kategorisinde başarılı performans sergileyerek madalyalar kazandı. Aybars Ali Akpınar gümüş, Rüzgar Su ise bronz madalya elde etti. Gençlik ve Spor İl Müdürü Yasin Özdemir, sporcuları ve antrenörü tebrik ederek başarılarının devamını diledi.


Advertisement