Boğaziçi Üniversitesi'nden İstanbul'a Armağan: - Son Dakika
Güncel

Boğaziçi Üniversitesi'nden İstanbul'a Armağan:

Bizans Çalışmaları Araştırma Merkezi kapılarını araştırmacılara açtı.

27.11.2015 08:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi Bizans Çalışmaları Araştırma Merkezi, Bizans tarihi ve araştırmaları alanında Türkiye ve dünya ölçeğinde önemli akademik merkezlerden biri olma hedefiyle çalışmalarına başladı. Merkez, Bizans tarihi, kültürü, sanatı ve arkeolojisine dair çalışmalar sayesinde, Ortaçağ İstanbul, Anadolu ve Balkanlar ile birlikte Osmanlı tarihi ve kültürüne de ışık tutacak.

Türkiye'de ilk kez bir devlet üniversitesi bünyesinde, Bizans uygarlığıyla ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurulan Boğaziçi Üniversitesi Bizans Çalışmaları Araştırma Merkezi, 24 Kasım 2015'te Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen bir tören ile çalışmalarına başladı.

Patrik I. Bartholomeos ve ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. (Chuck) Hunter'ın katıldığı açılış töreninde, dünyaca ünlü Bizans uzmanları arasında yer alan Harvard Üniversitesi Bizans Tarihi Profesörü Dimiter Angelov ''The Holy Land, My Mother Anatolia: Theodore Laskaris and the Mediterranean World in the 13th Century'' başlıklı, California Üniversitesi-Berkeley Tarih Profesörü Maria Mavroudi ise ''Byzantine Philosopyh and Science at the Court of Mehmed Conqueror'' başlıklı birer konuşma sundular.

Boğaziçi Üniversitesi Bizans Çalışmaları Araştırma Merkezi'nin açılış törenine ev sahipliği yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Bizans döneminden günümüze bir dünya kenti olma özelliğini taşıyan İstanbul'da Bizans tarihi ve kültürel mirasını taşıyan ve araştıran bir merkezin 2015 yılına dek var olmadığını vurgulayarak, "Bu boşluğu doldurmak ve bu merkezi açmak Boğaziçi Üniversitesi'nin baştan beri en önemli motivasyonu olmuştur. Merkez, Bizans çalışmaları konusunda Türkiye'nin ve dünyanın yeni bir çekim, yaratıcılık ve araştırma noktası olacaktır. Bizans Çalışmaları Araştırma Merkezi'nin temelleri bir bakımdan 1999 yılında, Boğaziçi Üniversitesi'nin o yıl ev sahipliği yaptığı ve 1955'ten bu yana Türkiye'de düzenlenen ilk büyük çaplı Bizans çalışmaları konferansı olma özelliğini taşıyan uluslararası "Bizans İstanbul'u: Anıtlar, Topografya ve Gündelik Yaşam" konferansı ile atıldı. Bu sahadaki çalışmalarımızı artık Merkez üzerinden artırarak devam ettireceğiz'' diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Bizans Çalışmaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevra Necipoğlu da şunları söyledi: "Bizans İmparatorluğu modern öncesi dünyanın gerçek anlamdaki küresel medeniyeti olarak algılanmalıdır. Onbir yüzyıl boyunca geniş bir coğrafyada varlığını sürdürmüş ve etkisini kendi sınırlarının ötesine taşımış olan Bizans'ın, siyasi, hukuki, dini, kültürel, sanatsal ve mimari zenginliğinin yankıları 1453 yılında son bulmamış, günümüze dek devam etmiştir. Türkiye coğrafi, tarihsel ve kültürel anlamda Bizans'ın mirasçısı olduğu halde, Bizans uygarlığı üzerine akademik çalışmaların yapılması Türkiye'de uzunca bir süre ihmal edilmiş, Bizans'a önyargılı yaklaşan bir zihniyetin etkisiyle Bizans kültür mirası reddedilmiştir''.

Bizans Çalışmaları Araştırma Merkezi gibi bir merkezin eksikliğinin yıllardır hissedildiğini belirten Prof. Dr. Necipoğlu, ''Boğaziçi Üniversitesi'nin Bizans çalışmaları sahasındaki kesintisiz çabaları ve kararlı adımları arasında 1999 yılında üniversitemizde düzenlenen uluslararası Bizans İstanbul'u Konferansı, Türkiye'de bu sahanın büyük ölçüde önünü açan bir dönüm noktası oluşturmuştur. Bugün, 25 yıldır süregelen çabaların sonucu açılışını gerçekleştirdiğimiz Merkez, Türkiye'den ve yurtdışından Bizans uzmanlarının, bu alanda akademik çalışma yapan lisansüstü öğrencilerin ve doktora sonrası akademisyenlerin buluşma noktası olacak. Genç araştırmacılara kapılarını açık tutacak, akademik değişim programları yürütecek. Ayrıca sadece doğrudan Bizans üzerine değil, Ortaçağ İslam, Selçuklu ve erken dönem Osmanlı tarihi ve sanatı gibi ilgili alanlarda çalışan uzmanlarla yürütülecek ortak araştırmalar sayesinde, Merkez Bizans sahasına çok katmanlı yeni bakış açıları getirilmesini sağlayacak ve bu da bizi dünyadaki diğer Bizans çalışmaları merkezlerinden farklı kılacak. Amacımız İstanbul'un dünyada Bizans çalışmaları sahasında faaliyet gösteren belli başlı kentler arasında yer almasına katkıda bulunmak.'' diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi'nden Bizans Çalışmaları üzerine akademik işbirliği

Prof. Dr. Necipoğlu, Merkez'in öncelikli hedefleri arasında, Boğaziçi Üniversitesi ile Columbia Üniversitesi işbirliği kapsamında 2013'ten beri Bizans ve Osmanlı İstanbul'u üzerine yürütülen Yaz Okulu ve benzeri faaliyetlerin, Bizans çalışmaları sahasına yönelik yeni programlar ve yeni akademik işbirlikleriyle genişletilmesinin yer aldığını söyledi. Ayrıca 18-19 Mart 2016'da Merkez tarafından "Türkiye'de Bizans Çalışmaları: Yeni Araştırmalar, Farklı Eğilimler" adı altında ulusal bir konferans düzenleneceğini belirtti.

Merkez, Bizans tarihi, kültürü, sanat ve mimarlık tarihi, arkeolojisi konularında Boğaziçi Üniversitesi'nde verilen eğitimin geliştirilmesini desteklemek ve teşvik etmenin yanı sıra; yurtiçi ve yurtdışındaki diğer üniversitelerle bu konularda ortak çalışma ve araştırmaları geliştirmek; Bizantoloji alanında uzmanlığın altyapısını teşkil eden ve halen Boğaziçi Üniversitesi'nde verilen Latince, Eskiçağ ve Ortaçağ Yunancası eğitiminin geliştirilmesini desteklemek; gelecekte bu dillerin yanı sıra Bizans dönemi paleografya, nümizmatik, sigilografya, kodikoloji gibi konularda eğitim seminerleri düzenlemek konularına eğilecek. Amaçları doğrultusunda Kültür Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve Tarih Vakfı başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve diğer kurumsal birimlerle işbirlikleri yapacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Boğaziçi Üniversitesi'nden İstanbul'a Armağan: - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eskişehir'de Alkollü Engelli Sürücü Kaza Yaptı, Ambulansa Binmek İstemeyince Zorla Bindirildi
    16:49 Eskişehir'de Alkollü Engelli Sürücü Kaza Yaptı, Ambulansa Binmek İstemeyince Zorla Bindirildi

    Eskişehir'de trafikte seyir halindeyken başka bir aracın engelli aracına çarpıp kaçması sonucu meydana geldiği iddia edilen kazada, alkollü engelli sürücü kafasını kaldırıma vurarak yaralandı. Olay yerine gelen ambulansa binmek istemeyen sürücü, çevredeki vatandaşların yardımıyla zorla ambulansa bindirildi.

  • Kadim Dostlar Platformu, Murat Kurum'a destek verecek
    16:48 Kadim Dostlar Platformu, Murat Kurum'a destek verecek

    Kadim Dostlar Platformu Başkanı Yakup Sucuoğlu, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum'a destek vereceklerini duyurdu.

  • Hatay Valiliği, seçim için gelen vatandaşların yol masraflarını karşılayacak
    16:47 Hatay Valiliği, seçim için gelen vatandaşların yol masraflarını karşılayacak

    Hatay Valiliği, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için kente gelecek vatandaşların yol masraflarının ödenebilmesi için ulaşım evraklarını kentteki AFAD müracaat noktalarına ibraz etmeleri gerektiğini bildirdi. Valilik, vatandaşların başvurabileceği 21 müracaat noktasını da paylaştı.

  • Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi
    16:44 Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi

    Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tepebaşı İlçesi'nde bulunan bir süt çiftliğine 'Avrupa Birliği Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası'nı teslim etti. İşletme, AB standartlarında süt ürettiği belirlenerek Tepebaşı ilçesinde ilk AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası alan işletme oldu. Çiftlikte ayrıca hastalık taramaları ve süt kalite kontrolü yapılmaktadır. 2024 yılı için destekleme miktarının artırılması beklenmektedir.

  • İzmir'de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Kişi Tutuklandı
    16:43 İzmir'de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Kişi Tutuklandı

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Narkotik Suçlarla Mücadele ve İstihbarat şube ekipleri tarafından yakalanan 4 kişi cezaevine gönderildi. Yapılan aramalarda 26 kilo 150 gram esrar ile 2 kilo 65 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi. Şüpheliler, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı.


Advertisement