Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Sanat Ve Fikir Üretiminin Merkezi Oluyor - Son Dakika
Güncel

Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Sanat Ve Fikir Üretiminin Merkezi Oluyor

Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Sanat Ve Fikir Üretiminin Merkezi Oluyor

Boğaziçi Chronicles programı ile uluslararası yazar, sanatçı ve düşünürler İstanbul'un kaydını tutmak üzere 150. yılında Boğaziçi Üniversitesi'nin misafiri oluyor.

03.10.2013 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi 150. yıl kutlamaları kapsamında başlattığı "Boğaziçi Chronicles" programı ile tanınmış pek çok akademisyen, sanatçı, yazar, filozof ve tarihçiyi Boğaziçi Üniversitesi'nde misafir etmeye hazırlanıyor. İstanbul'un kültürel hayatının gelişimine katkı sağlamak amacıyla tasarlanan "Boğaziçi Chronicles" programı, 2013-2014 döneminde Susan Buck-Morss, Akram Zaatari, Juliana Hodkinson, Michael Hardt, Amitav Ghosh ve Alberto Manguel gibi önemli sanatçı, yazar ve düşünürleri İstanbul'a getirecek.

Boğaziçi Chronicles'in konukları öğrenci, akademisyen ve İstanbullularla buluşacak, Üniversite yaşantısının bir parçası haline gelecek, yaratıcılıklarını ve düşünsel birikimlerini İstanbul'un dinamik kültürel ortamında yeni üretimlere dönüştürerek, deneyimlerinin günlüğünü tutacaklar.

Program kapsamında davet edilen misafirler 2 ila 4 hafta süreyle Boğaziçi Üniversitesi Bebek Kampüsü içerisindeki Tubini evinde konaklarken, düzenlenecek sunum, konferans, gösterim, konser, performans gibi çeşitli etkinliklerde İstanbullularla bir araya gelecek. Öğrencilere yönelik seminer ve atölyelerde bilgi, deneyim ve üretimlerini paylaşarak kampüs yaşamına katılacaklar. Ayrıca kendi alanlarındaki yetkin meslektaşlarıyla buluşmalar ve kenti farklı açılardan tanımalarını sağlayacak geziler yoluyla İstanbul'un kültürel dokusunu yakından tanıma fırsatı bulacaklar. Programın en önemli çıktısı, konuk edilen yazar, sanatçı ve düşünürlerin bu sürecin sonunda üretecekleri Boğaziçi Chronicles serisi olacak. Kendi seçtikleri türde (yazın, fotoğraf, film, müzik…) oluşturacakları bu günlükler, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından yayımlanacak.

İlk Konuklar

Boğaziçi Chronicles kapsamında Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde ikamet ederek, üretim ve paylaşımda bulunacak konuklar arasında Susan Buck-Morss, Akram Zaatari, Juliana Hodkinson, Michael Hardt, Amitav Ghosh, Alberto Manguel bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi'nin düzenlediği programın Danışma Kurulu'nda Oya Başak, Selçuk Esenbel, John Freely, Evin İlyasoğlu ve Beral Madra bulunuyor. Boğaziçi Chronicles programının İcra Kurulu'nda ise Gülay Barbarosoğlu, Fikret Adaman, Murat Gülsoy, Yahya Madra ve Ayşe Mumcu yer alıyor. Program direktörlüğünü Deniz Erbaş'ın yaptığı Chronicles sayesinde Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim-öğretimin entelektüel ortamda zenginleşmesi hedefleniyor.

BOĞAZİÇİ CHRONICLES'IN KONUKLARI

Susan Buck-Morss

Susan Buck-Morss New York Şehir Üniversitesi, Lisansüstü Çalışmalar Merkezi'nde Seçkin Profesör unvanıyla siyaset felsefesi, edebiyat, sanat tarihi, mimarlık ve şehir çalışmaları alanlarında dersler vermektedir. Buck-Morss ayrıca geçmiş yıllarda dersler verdiği ve araştırmalar yürüttüğü Cornell Üniversitesi'nde de siyaset bilimi alanında Emeritus Profesör unvanına sahiptir. Alman Eleştirel Kuramı ve FrankfurtOkulu üzerinde uzmanlaşmış olan Buck-Morss, sanat tarihi, mimarlık, karşılaştırmalı edebiyat, kültürel çalışmalar, Alman araştırmaları, felsefe, tarih ve görsel kültür alanlarında disiplinlerarası çalışmalar yürütmektedir. Hegel, Benjamin ve Adorno üzerine kitapları birçok dile çevrilmiştir."Hegel, Haiti ve Evrensel Tarih" (2012), "Görmenin Diyalektiği: Walter Benjamin ve Pasajlar Projesi" (2010) ve "Rüya Alemi ve Felaket" (2004) adlı kitapları Metis Yayınları, "Küresel bir Karşı Kültür" (2007) adlı çalışması da Versus Yayınları tarafından yayınlanmıştır.

Susan Buck-Morss 26 Ekim-11 Kasım 2013 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi'nde konuk olacak.

Akram Zaatari

1966 Lübnan doğumlu Akram Zaatari, sinema, fotoğraf ve arşiv alanlarında çalışan, Ortadoğu'nun uluslararası üne sahip önemli görsel sanatçılarındandır. Beyrut'ta yaşayan sanatçı, ürettiği 30'un üzerindeki video ve filmleriyle, toprak üzerinden süre giden çatışma ve savaş ortamı, bunun medyaya yansımaları, ulusal ve dini temalarla cinsel kimlik tezahürleri üzerinden Lübnan'ın savaş sonrası koşullarını ele almaktadır. Arab Image Foundation'ın kurucularından olan Zaatari, uzun yıllardır Ortadoğu'nun fotografik dağarcığını ve tarihini derlemekte ve arşivlemektedir. Pompidou Çağdaş Sanat Müzesi gibi birçok kurum ve Documenta, Liverpool Bienali, İstanbul Bienali gibi uluslararası etkinliklerde yer almış olan Zaatari'nin yapıtları, Tate Modern gibi saygın koleksiyonlara girmiştir. 2013 yılı Venedik Bienali'nde Lübnan'ı temsil etmiştir.

Akram Zaatari 1-29 Mart 2014 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi'ne konuk olacak.

Juliana Hodkinson

1971 İngiltere doğumlu genç kuşak bestecilerden Hodkinson, kompozisyon eğitimi için gittiği Danimarka'da yaşamaktadır. Oda müziğinden sahne performanslarına, elektro-akustik müzikten orkestra bestelerine uzanan, çoğu zaman teatral ve görsel öğelerle beslenen geniş bir yelpazede üretimler yapmaktadır. Danimarkalı grup Scenatet (Ensemble 2000), Avustralyalı sanatçı grubu Aphids ve Berlin'den Kammerensemble Neue Musik gibi farklı grup ve kurumlarla ortak üretimleri de olan Hodkinson, 2013 Mayısı'nda gerçekleşen Çağdaş Müzik Festivali SPOR'un küratörlüğünü yapmıştır.

Juliana Hodkinson 7 Nisan- 3 Mayıs 2014 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi'ne konuk olacak.

Michael Hardt

1960 Washington DC doğumlu Michael Hardt, Antonio Negri ile birlikte kaleme aldığı ve "21. Yüzyılın Komünist Manifestosu" olarak tanımlanan "İmparatorluk" adlı kitabıyla tanınan bir edebiyat kuramcısı ve siyaset felsefesicisidir. Günümüzde sınıf baskısını, küreselleşmeyi ve hizmetlerin metalaşmasını (ya da arzuların üretimini) sağlayan güçlerin, önceli olmayan boyutlarda bir sosyal değişimi tetikleme potansiyeline sahip olduğunu ortaya koydukları "İmparatorluk" kitabında ileri sürdükleri düşünceleri Ağustos 2004'te yayınlanan "Çokluk: İmparatorluk Çağında Savaş ve Demokrasi" adlı çalışmalarında geliştiren Negri ve Hardt, üçlemenin son bölümü olan"Ortak Zenginlik"i 2009 sonbaharında tamamlamıştır. Hardt ve Negri 2012 Mayısında, 2011-2012 işgal ve kamp hareketlerinin yeni bir demokrasi önerisi içerdiğini savunan "Declaration (Bildiri)" isimli elektronik bir kitapçık da yayınlamıştır.

Duke Üniversitesi'nde edebiyat ve İtalyanca, Saas-Fee EGS'de ise felsefe ve siyaset profesörü olan Hardt'ın adı geçen kitapları Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlanmıştır.

Michael Hardt 12-28 Mayıs 2014 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi'ne konuk olacak.

Amitav Ghosh

1956 Hindistan doğumlu Ghosh, İngiliz edebiyatının önemli temsilcilerindendir. New York'ta yaşamakta olan yazar, 1999 yılından bu yana Queens College, City University of New York'ta ders vermekte, 2005'ten bu yana ise Harvard Üniversitesi Edebiyat bölümünde konuk profesör olarak seminerler düzenlemektedir. The Circle of Reason (1986), The Shadow Lines (1988), The Calcutta Chromosome (1995), The Glass Palace (2000), The Hungry Tide (2004), and Sea of Poppies (2008) gibi romanlarıyla tanınan yazar, Prix Medicis, Sahita Akademi Award, Dan David Prize ve C. Clarke Award gibi uluslararası birçok ödül kazanmıştır. "Kalküta Kromozonu" (2007) Vatan Yayınları, "Sırça Saray" (2003) ise Bilge Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır.

Amitav Ghosh 2-15 Haziran 2014 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi'ne konuk olacak.

Alberto Manguel

1948 Buenos-Aires doğumlu yazar, çevirmen ve editör Alberto Manguel, roman dışında biyografi, deneme, araştırma gibi değişik türlerde çalışmalarıyla uluslararası saygınlığa erişmiştir. Kanada vatandaşı olan yazar Kanada'nın süreli yayın ve gazetelerinin yanı sıra New York Times ve The Village Voice gibi yayınlara düzenli olarak katkıda bulunmuştur. McKitterick Prize, Guggenheim Fellowship de dâhil birçok ödüle layık görülmüş olan Manguel, Belçika'dan Liege ile İngiltere'den Cambridge Üniversitelerinde fahri doktora unvanına sahiptir. Büyük bölümünü İngilizce yazdığı kitaplarının birçoğu Türkçe'de yayımlanmıştır: Yapı Kredi Yayınları tarafından basılanlar: "Bütün İnsanlar Yalancıdır" (2012), "İlyada ve Odysseia-Homeros" (2010), "Kelimeler Şehri" (2009), "Geceleyin Kütüphane" (2008), "Okuma Günlüğü" (2007), "Hayali Yerler Sözlüğü" (2005), "Palmiyelerin altında Stevenson" (2004), "Borges'in Evinde" (2002), "Okumanın Tarihi" (2001). Versus Yayınları tarafından basılan: "İlyada ve Odysseia-Homeros" (2009).

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Sanat Ve Fikir Üretiminin Merkezi Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement