Boğaziçi Yüzücülerine Öneri: Yavaş Başlayın - Son Dakika
Spor

Boğaziçi Yüzücülerine Öneri: Yavaş Başlayın

Boğaziçi Yüzücülerine Öneri: Yavaş Başlayın

Olimpiyatlar'da 5 altın madalya kazanan, 13 kez dünya rekoru kıran Ian Thorpe, 25.Boğaziçi Kıtalararası Yarışları için İstanbul'a geldi.

05.07.2013 17:23  Güncelleme: 17:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Olimpiyatlar'da 5 altın madalya kazanan, 11 kez Dünya Şampiyonu olan ve 13 kez dünya rekoru kıran Ian Thorpe, 25. Boğaziçi Kıtalararası Yarışları için İstanbul'a geldi. "Torpido" ve "Dev Ayak" lakaplı Avustralyalı yüzücü Ian Thorpe, pazar günü Asya Kıtası'ndan Avrupa Kıtası'na kulaç atacak olan sporculara "Yavaş başlayın. Tekniğiniz güçlü olsun. Sona doğru da kendinizi zorlayın. Yarışın yüzde 90'ını bildiğiniz gibi yüzün. Son yüzde 10'unda mücadele edin" dedi. Yarış saatlerinde İstanbul Boğazı trafiğe kapatılacak.

YARIN BOĞAZ'DA YÜZECEK

Yarışmayı düzenleyen Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) Başkan Yardımcısı Türker Arslan ile Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Usta, Ian Thorpe ile tanışmak ve etkinlik hakkında bilgi vermek için, bugün, Ataköy'deki Olimpiyatevi'nde basın toplantısı düzenledi. Ana sponsor Samsun Temsilcisi Can Emci'nin de katıldığı toplantıda konuşmasına Türkçe teşekkür ederek başlayan Ian Thorpe, "omzundaki küçük bir problem" yüzünden istediği halde yarışmada yüzemeyeceğini söyledi. Ian Thorpe, "İyi bir yılımda katılmayı arzuluyorum" dedi. Ian Thorpe, yarın saat 14.00'te İstanbul Boğazı'nın Kurçeşme sahilinde gösteri amacıyla yüzecek.

"OLİMPİYATLARI YAPABİLECEĞİMİZİ İSPATLAMAK İSTİYORUZ"

"Herkes İçin Spor" sloganı ile düzenlenen yarışlar hakkında bilgi veren TMOK Başkan Yardımcısı Türker Arslan, "Bu yarışlar 2 kıtanın kucaklaşmasıdır. Asya ve Avrupa bu yarışla İstanbul Boğazı'nda birleşiyor. İstanbul'da 2020 Olimpiyatları'nı yapabileceğimizi ispatlamak istiyoruz. Bu yarış herkes için büyük bir buluşmadır. Bu yarışta ya doğaya karşı ya da doğayla birlikte mücadele edeceksiniz. Parkur çok zor. Akıntılar ve tuzaklar var. Esas olan güvenlik. Bu yüzden katılama sınırlama getiriyoruz. Güvenlik nedeniyle Pazar günü Boğaz 3 saat trafiğe kapalı tutulacak" dedi.

TMOK Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Usta da "Bu yıl 47 ülkeden 1532 yüzücü katılıyor. Yüzücülerin 355'i kadın 1177'si erkek. Yabancı ülkeler arasında en fazla katılım 174 yüzücü ile Rusya'dan oldu. Bunu 91 yüzücü ile İtalya izledi. 875 yüzücü Türkiye'den. Bunların 712'si erkek, 163'ü kadın. Yabancıların sayısı 465. Bunların 192'i kadın. Güvenlik nedeniyle elemeler ile katılıma sınırlama getirdik. Katılımı açık bıraksaydık sayı 3 bin 500'ü bulurdu" diye konuştu.

(BB)

//// KUTU 1////

CAN GÜVENLİĞİ İÇİN İKİ HELİKOPTER

TMOK Yönetim Kurulu Üyesi Gürsel Şen, Boğaziçi Kıtalararası Yarışları hakkında şu bilgileri verdi:

Yaklaşık 50 gönüllü ile karada ve denizde olmak üzere 400 personel görev yapacak.

Boğaziçi Kıtalararası Yarışları'na 14 yaşından büyük teknik ve fiziksel durumu bu yarışı bitirmeye yeterli herkes katılabiliyor.

Sporcular, yarış esnasında numaralı bone ve isimleriyle ilişkilendirilmiş radyo frekanslı cipli bileklikler takacak. Bileklikler bu yıl ayaklara takılacak.

Saat 12.00'dan itibaren yüzme yarışının süresi dolmuş olacaktır. Bu saatten itibaren yarışı tamamlayamayan yüzücüler bulundukları yer neresi olursa olsun sudan toplanacaklar ve şişme botlara alınarak Cemil Topuzlu Parkı'na getirilecekler.

Komodorun talimatını uygulayan görevlilerin sudan çıkın ikazına uymayan sporcular yarışlardan diskalifiye edilecektir.

Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Komutanlığı tarafından sporcuların can güvenliği için iki helikopter tahsis edecek.

60'a yakın tekne ve bot kullanılacak. Bunlar kamu kurum ve kuruluşlarından geldiği gibi bazı sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri ve gönüllülerden karşılanıyor.

Genellikle yarışı isteyerek veya istemeyerek bırakmak zorunda kalan sporculara denizden almak, gerekirse en yakın sağlık birimine ulaştırmak için 4 veya daha fazla kişi taşıyabilecek türden motorlu şişme botlara gereksinim oluyor.

1989 yılında 64 erkek, 4 kadın sporcuyla başlayan bu etkinlikte şimdiye kadar 8.000'e yakın sporcu yüzdü. 2005 yılına kadar 250;300 civarında olan sporcu sayısı özellikle 2008 yılından sonra neredeyse geometrik olarak artarak bugün 1.500'leri geçmektedir.

//// KUTU 2////

SU YOLUNDA DÜNYANIN İLK VE TEK KITALARARASI YÜZME YARIŞI

Yarışmanın resmi internet sitesinde şu bilgilere yer verildi:

Yüzücüler Pazar günü saat 10.00'da Kanlıca Vapur İskelesi'nden İstanbul Boğazı'na atlayacak. Baltalimanı Koyu, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü altı, Rumeli Hisarı Feneri, Küçüksu Koyu, Bebek Koyu, Kandilli Burnu, Arnavutköy İskelesi, Vaniköy, Çengelköy, Galatasaray Adası, Kuleli Askeri Lisesi, Kuruçeşme Feneri'nden geçerek bitişin bulunduğu Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı'na varacak.

Zorlu parkur yaklaşık 6 bin 500 metre.

İstanbul, Avrupa ve Asya kıtaları üzerine kurulmuş olması, içinden su yolu geçmesi özelliği ile bu yüzme yarışını toplum sporu olarak yaptırmaya doğal bir ortam oluşturuyor.

Su yolunda dünyanın ilk ve tek kıtalararası yüzme yarışı.

Asya'dan Avrupa'ya iki kıta arasını topluca yüzerek geçmek katılımcılara ayrı heyecan veriyor.

Başlangıç ve bitiş noktaları arası yüzme süresi ortalama 50 dakika kabul ediliyor.

Sporculara özgün ve eşsiz bir deneyim sunuyor. Yüzücüler yıl boyunca yarışı heyecanla bekliyor.

Spor ve eğlence bir arada yer aldığı kitlesel bir etkinlik.

Temmuz ayında İstanbul Boğazı'ndaki yüzey su sıcaklığı da 20° C ; 24°C arası oluyor. Sabahları hafif meltem rüzgarları hakim. Öğle saatlerine doğru ısınan havanın yükselmesiyle rüzgarın yön değiştirerek biraz daha kuvvetli estiği görülüyor.

//// KUTU 3///

AKINTIYA DİKKAT

Yarış Komodoru Kaptan Levent Karataş'ın yüzücülere tavsiyeleri:

"Karadeniz'den gelen az tuzlu sular Marmara Denizi'ne doğru bir yüzey akıntısı meydana getiriyor. Bu akıntının hızı mevsime, hava ve rüzgar şartlarına, Boğaz kıyılarının coğrafi yapısına göre değişiklik gösterir. Genellikle yüzücülere destek sağlayan bu akıntı, bazı bölgelerde yön değiştirmekte ve ters yönden gelmektedir. Anadoluhisarı, Küçüksu, Bebek, Arnavutköy koyları ters akıntıların yaşandığı bölgelerdir. Yarışmacılar bu değişken akıntı durumlarına karşı dikkatli olmalı. Boğaz'ın orta hattını kullanarak yüzmeli. Su Ada'yı geçtikten sonra varış noktasına doğru yön değiştirmeli.

//// KUTU 4////

YÜZÜCÜLERE ÖNERİLER

Yarışmaların resmi internet sitesi www.bogazici.cc'de yarışmacılara şu önerilerde bulunuldu:

Yüzücüler başlama saatinden en az 2 saat önce aşırıya kaçmamak şartı ile bal ve reçel ile kuvvetli bir kahvaltı yapmalı. Başlama saatinden 15-20 dakika önce toz glikozlu çay içmeli. Böylece kandaki şeker oranını takviye edip zindelik kazanılır.

İhtiyacı olanlar ense, omuz başları, sırt, böbrek ve karın bölgeleri ile koltuk altına ince tabaka kalıcı krem sürmeli. Su çekişini sağlayan avuç içi kolların iç yüzeylerin bacak ve ayaklara yağ sürmemeye dikkat etmeli.

Vakit kaybetmemek ve üşümemek için devamlı yüzmek gerekir. Sık sık kafayı sudan dışarı çıkarmamalı. Kramp girmesine sebebiyet verecek sert hamlelerden kaçınmalı. Kramp yavaş, yumuşak ve tempolu sakin hareketlerle giderilmeli.

Nefes darlığı, yorgunluk önlenemeyen üşüme ve titreme halinde ya da dayanılmayan kramp ağrıları hissedildiğinde hemen refakat teknelerinden yardım istemeli.

Limitler zorlanmaması ve soğukkanlı olunmalı. İhtiyaç halinde yardım istemeden çekinmeyin, el kaldırmak ve boneyi baştan çıkarmak yardım işareti sayılır. Panik olmayın.

Açık deniz ya da uzun mesafede ayak vuruşu kalçaların düşmesini önler. Böylece su direnci azaltılır. Bu hipotermiden korunmayı ya da sınırlandırmayı da sağlar. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Spor Boğaziçi Yüzücülerine Öneri: Yavaş Başlayın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement