Bölge Çiftçisinden Sitem : Devlet Sanki Dedaş'ı Koruyor Gibi - Son Dakika
Güncel

Bölge Çiftçisinden Sitem : Devlet Sanki Dedaş'ı Koruyor Gibi

Bölge Çiftçisinden Sitem : Devlet Sanki Dedaş\'ı Koruyor Gibi

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde elektrik kesintileri nedeniyle DEDAŞ görevlileriyle yaşadıkları olaylarla gündeme gelen bölge çiftçileri, konunun kamuoyuna farklı aktardığını ileri sürdü.

08.07.2014 19:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde elektrik kesintileri nedeniyle DEDAŞ görevlileriyle yaşadıkları olaylarla gündeme gelen bölge çiftçileri, konunun kamuoyuna farklı aktardığını ileri sürdü. Pamuk ve mısır sulamasına en ihtiyaç duyulan bu günlerde her gün 4 ila 8 saat arasında elektrik kesildiğini belirten Bismil'deki çiftçi temsilcisi Hasan Vural, "DEDAŞ, 2014 sulama bedelini ÇKS (Çiftçi Kayıt sistemi) sistemiyle zaten almış durumda. Devlet DEDAŞ'ı koruyor gibi, şirketin tahsildarıymış gibi sanki" dedi.

Yol kesme ve araç yakmalara varan eylemlere neden olan elektrik kesintilerinin olduğu Bismil'de çiftçiler, DEDAŞ yetkililerini dürüst davranmamakla suçladı. Bismil'deki çiftçi temsilcisi Hasan Vural, bölge çiftçisinin kullandığı elektrik parasını ödemeyi istediğini, ancak şirketin fahiş fiyatları kendilerine dayattığını iddia etti. Bakanlar Kurulu'nun çıkardığı yasayla da DEDAŞ'a borçlu olan çiftçinin destekleme primine bloke konulduğunu ifade eden Vural, devletin şirketi koruduğunu ve sanki tahsildarıymış gibi hareket ettiğini savundu. Elektrik dağıtım işlerini devletin yürüttüğü dönemde, böyle sıkıntılar yaşamadıklarını ifade eden Vural, o dönem sorunların en geç 2 saat içerisinde çözüldüğünü, şimdilerde ise basit bir arızanın bile 12 saatte ancak çözülebildiğini anlattı.

GÜNEYDOĞU'NUN ÇUKUROVASI'NDA 4 BİN 500 KİŞİ ÇİFTÇİLİK YAPIYOR

Güneydoğu'nun Çukurovası olarak kabul edilen Bismil'de 800 bin dönüm arazide ekim yapıldığını belirten Vural, her gün, elektriklerin 4 ila 8 saat arasında kesildiğini söyledi. Vural, "Ben de çiftçilik yapıyorum. Ama bir günde, 4 ila 8 arasında kesinti yaşınıyor. Üreticinin, pamuk ve mısırı susuzluk yüzünden kuruyor. GAP sulama sistemi devreye girmediği için çiftçi kendi imkanlarıyla enerji hattı çekmiş, sulama sistemi kurmuş, pompaj sistemi kurmuş. 200 ila 400 bin lira masrafla tarlasını sulanabilir hale getirmiş. DEDAŞ elektrikleri günde en az 6 saat kesiyor. Bu yüzden de mahsul kuruyor, ürün verimliliği düşüyor" diye konuştu.

"ÇİFTÇİ KAÇAK ELEKTRİK KULLANMAK İSTEMİYOR"

Bölgedeki çiftçinin kaçak elektrik kullanmak istemediğini, ancak şirketin çiftçilere fahiş bir fiyat dayattığını kaydeden Vural, "Çiftçi kaçak elektrik kullanmak istemiyor. Ama dönüm başına dayatılan rakam çok yüksek. Şirket, bir dönüm pamuk sulamak için 280 ila 380 lira para ödememizi istiyor. Yani 100 dönüm için çiftçi 28 ila 38 bin lira para ödemesi gerekiyor sezon boyunca. Aslında bu rakam çok yüksek rakamlar, şişirilmiş rakamlar. Bunun tespitini yapabiliyoruz. Maliyet hesabını yaptık. Bugün için devletin yüzde 59 bir indirimi var. Onu da hesaba kattığımız zaman bir çiftçi 100 dönüm pamuk için 3 bin 600 ila 4 bin 800 lira para ödemesi gerekirken, şirket 9 bin lira para istiyor. Çiftçinin bunu ödemesi mümkün değil."

Bölgedeki 5 kentin ziraat odaları başkanları ile oluşturdukları 35 kişilik çiftçi grubuyla Ankara'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker başta olmak üzere bölge milletvekilleriyle birebir görüştüklerine değinen Vural, buna rağmen bir çözümün ortaya çıkmadığını anlattı.

"ÖLEN ANAMIZA, BABAMIZA BORÇ ÇIKARILMIŞ"

Bölge çiftçisi olarak elektriği kaçak kullanmaktan yana olmadıklarını belirten Hasan Vural, şirketin çıkardığı rakamın astronomik olduğunu savunarak, "Biz elektrik parasını ödememeyiz demiyoruz, kaçak kullanmaktan yana değiliz. Sezon başında şirkete gidip 3-4 teklif sunduk. Ama şirketin çıkardığı fiyat astronomik bir rakam. Yaptığımız hesaba göre bunun 1/4'ünü ancak ödeyebiliriz. Şirket, çıkardığı fiyatı da bize dayatıyor. Yeni çıkan yasanın iptalini, uygulama tebliğinin değişmesini istiyoruz. Çünkü bütün maddeleri çiftçinin aleyhine. Devlet şirketi sanki koruyormuş gibi, şirketin sanki bir yerde tahsildarıymış gibi, o konuma düşüyor. Bu tebliğden dolayı şirket sulama yapan, yapmayan, ne kadar ÇKS sahibi varsa hepsine borç çıkarmış. Dere suyuyla, kanal, taşıma suyuyla, ayak suyu ile kanalizasyon veya atık su ile sulama yapan çiftçiye de borç çıkarmış. Ölen anamıza, babamıza da borç çıkarmış. ÇKS sahibi olan her çiftçi elektrikle sulama yapmıyor ki. Bölgedeki herkes sanki elektrikle sulama yapmış gibi herkese borç çıkarıyor" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bölge Çiftçisinden Sitem : Devlet Sanki Dedaş'ı Koruyor Gibi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gümrük kaçağı elektronik eşyalar ele geçirildi
    12:01 Edirne'de gümrük kaçağı elektronik eşyalar ele geçirildi

    Edirne'de yapılan bir aramada, gümrük kaçağı 17 oyun konsolu ve 2 robot süpürge ele geçirildi. Sürücü hakkında adli tahkikat başlatıldı. Ayrıca, çalınan motosiklet polis uygulamasında yakalandı. Keşan'da ise ziynet eşyası çalınan kişi polise başvurdu ve uyuşturucu hap ele geçirildi.

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

  • Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor
    11:59 Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor

    Elazığ'da bulunan kız meslek lisesi öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Beslenme Desteği Projesi kapsamında 1400 anaokulu öğrencisine günlük kahvaltı ve yemek hizmeti sunuyor. Öğrenciler, alan şefi ve usta öğreticilerin eşliğinde, hijyenik ortamda hazırlanan yemekleri okullara ulaştırarak mesleki becerilerini geliştiriyor. Proje sayesinde öğrenciler, hem eğitim harçlıklarını çıkarıyor hem de mesleki açıdan daha donanımlı hale geliyor. Ayrıca, projenin hijyen açısından gerekli tüm kontrolleri yapılarak sağlıklı besinlerin sunulduğu belirtiliyor.

  • Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık
    11:58 Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık

    Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen 'Yerel Kalkınmada Belediyelerin ve Esnafın Rolü' programına katılan Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, gerçekçi olduklarını ve milleti aldatmadıklarını söyledi. Toplantıda yapılan çalışmalar ve yapılacak projeler hakkında bilgi veren Bilgin, Ankara temasları hakkındaki eleştirilere de cevap verdi.

  • İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı
    11:57 İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Doğançay'da hayata geçirilen Kovankayası Yaşayan Parkı'nı ziyaret etti. Başkan Tunç Soyer, İzmir'de 7'inci Yaşayan Parkın kullanıma açıldığını belirterek, 'Her biri bulunduğu bölgede yaşayan insanların doğada keyifle bir araya gelebileceği mekanlar oluyor. İzmirlilere hayırlı olmasını diliyorum. Geldiklerinde cennetle karşılaşacaklar' dedi.


Advertisement