Bomba Kurbanı Öğrenciler Anıldı - Son Dakika
Güncel

Bomba Kurbanı Öğrenciler Anıldı

Bomba Kurbanı Öğrenciler Anıldı

Diyarbakır'da 5 yıl önce PKK bombası sonucu yaşamını yitiren öğrenciler gözyaşları arasında anıldı.

03.01.2013 15:36  Güncelleme: 08:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da 5 yıl önce bir dershanenin önüne yerleştirilen bomba yüklü aracın PKK'lı teröristler tarafından patlatılması sonucu yaşamını yitiren 6'sı öğrenci 7 kişi, iki ayrı törenle gözyaşları arasında anıldı. Saldırıda oğlu Eren Şahin'i kaybeden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, "Bu bomba orada çocukların olduğu görüle, görüle, seyredile, seyredile patlatılan bir bombadır" dedi.

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir İlçesi'nde 3 Ocak 2008 günü kentin en kalabalık yerlerinden biri olan Selahattin Yazıcıoğlu Caddesi'nde bir dershanenin önüne park edilen bomba yüklü araç, askeri servis otobüsünün geçişi sırasında PKK'lı terörist Erdal Polat tarafından uzaktan kumandayla patlatıldı. Patlamada dershane öğrencileri Eren Şahin, Rıdvan Süer, Ferhat Mutlu, Engin Taşkın, Salih Ekinci, Melek İpek ve Diyarbakır adliyesinde çalışan Cengiz Kaya yaşamını yitirirken, 30'u asker 67 kişi yaralandı.

İLK TÖREN OLAY YERİNDE

Patlamada yaşamını yitirenler, saldırının 5'inci yıldönümünde iki ayrı törenle anıldı. Olay yerinde yapılan anmaya, saldırıda oğlu Eren Şahin'i kaybeden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Emniyet Müdürü Recep Güven, hayatını kaybeden Rıdvan Süer'in babası Şemsettin Süer, diğer ölenlerin yakınları ile öğrenciler katıldı. Törende patlamanın meydana geldiği yerde ölenlerin fotoğrafı taşınırken, saygı duruşunda bulunup, karanfiller bırakıldı.

GÖZYAŞLARI YİNE SEL OLDU

Olay yerindeki törenin ardından ölenlerin anısına Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu'nda '3 Ocak eğitim şehitlerini anma günü' adıyla bir tören daha yapıldı. Buradaki törene de patlamada hayatını kaybeden Eren Şahin'in annesi Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Vali Mustafa Toprak, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Seyfullah Sadık, Emniyet Müdürü Recep Güven, kurum müdürleri, hayatını kaybedenlerin yakınları ve öğrenciler katıldı.

Yaşamını yitirenlerin hayatlarının yer aldığı slayt gösterisi ile başlayan törende gözyaşları yine sel olurken, Milletvekili Oya Eronat başta olmak üzere salondaki herkes duygulu anlar yaşadı. Şiirlerin okunmasıyla devam eden törende bir öğrencinin ölüm adlı şiiri salondakileri gözyaşlarına boğarken, Milletvekili Eronat şiiri okuyan öğrenciye sarılarak ağladı.

YARALI KURTULAN ÖĞRENCİ: KINIYORUM

Patlamadan yaralı olarak kurtulan şu an üniversiteye hazırlandığını belirten 20 yaşındaki Vedat Bora, yaptığı konuşmada olay günü yaşadığı korku dolu anları anlattı. Patlama anında arkadaşlarıyla aracın hemen yanında bulunduğunu boğazından yaralandığını belirten Bora, patlamada en yakın 2 arkadaşını kaybettiğini ifade etti. Bora, şöyle konuştu:

"Bütün terör eylemlerini kınıyorum, sivil vatandaşı hedef alan bütün eylemleri kınıyorum. Masum, hiçbir günahı olamayan vatandaşların sebepsiz yere bu tür olaylarda heba olması gerçekten çok üzüntü verici. Olayın faili tutuklandığında rahatladım ama o acının yerini hiçbir şey geçiremez. Tarifi mümkün olamayan büyük bir acıydı. O an zaten geleceği göremiyorsunuz, açıkçası yataktaydım çaresizdim ve yorgundum. Hani intikam alacak güçte bile değilsiniz o anda. O benim için çok zor bir durumdu. Erdal Polat'a şöyle söyleyeyim cahillik etti. Cahillik gerçekten çok kötü bir şey kukla ve alet oldu. Şu an kendisi hayatından memnun mudur sormak lazım. 7 vatandaşın katledilmesiyle mutlu oluyorsa mutlu olsunlar bakalım, başka bir şey söyleyemiyorum. Bizim halkımızı savunduklarını söylüyor, maalesef kendileri bunları yapmıyor. Bizlerden bekliyorlar, yani çocuklardan bekliyorlar. Toplumun en saf tabakasından bekliyorlar. Çocukların taş sopa atmalarını bekliyorlar. Kendileri arabalarına binip olay yerinden uzaklaşmalarını çok iyi biliyorlar. Kendi çocuklarını hepimizi çok iyi biliyoruz ki özel okullarda, yurt dışında okurken, Diyarbakır'ın masum çocukları da taş atsın cezaevlerinde sürünsün, anneleri görüşlerine giderken ağlasın bilmiyorum, ne kadar doğru sizler de düşünün lütfen."

ERONAT: ÇOCUKLARI GÖRE GÖRE PATLATTILAR

Patlamada oğlu Eren Şahin'i kaybeden Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, en kıymetli varlığını kaybedeyli 5 yıl olduğunu belirterek, ateşin düştüğü yeri yakmadığını adeta kavurduğunu söyledi. Eronat, terör örgütünün eylemleriyle insanları katlettiğini belirterek, şöyle dedi:

"Bu bomba böyle bilinen bombalardan değildi. Bir yere bırakılsın sonra patlasın, ne çıkarsa bahtına kim ölürse şansına, böyle bir bomba değil. Bu bomba orada çocukların olduğu görüle, görüle, seyredile, seyredile patlatılan bir bombadır. Biz bombayı patlatan katilin ifadelerinden öğreniyoruz ki. Bomba yüklü araca dayanan çocukları ve onun etrafındaki bizim çocuklarımızı görmüş, seyrederek patlatmış sonra da terör örgütünün kendisine verdiği paraları gidip evde ailesinin başına saçmış. Böyle bir zulüm, böyle zavallılık, böyle bir ilkellik. Benim başka bir acım daha var Diyarbakır. Ben Diyarbakır'ın terörle anılmasından büyük üzüntü duyuyorum, doğup büyüdüğüm Suriçi'nin her sokağını karış, karış bildiğim Diyarbakır'ın başka güzelliklerle anılmasını istiyorum. Bu şehir kadim bir şehir, ama maalesef güzelliklerle anılmıyor. Diyarbakır denilince ardından gelen kelimeler çocuklar taş, molotof attı. TOMA su sıktı, esnafa kepenk kapattırıldı. Ben buradan gençlere sesleniyorum, hepimiz vebal altındayız, hepiniz vebal altındasınız. Ünlü bir düşünür diyor ki, 'Bir şehirde eğer herkes aynı düşüncedeyse o şehirde hiç kimse bir şey düşünmüyor demektir.' Eğer aynı fikirdeyseniz orada demokrasiden bahsedemeyiz. Ama ben bunun böyla olmadığını biliyorum. Korkudan birçok insanın sustuğunu çok iyi biliyorum. Ama şunu da asla unutmayın, korkaklar her gün ölür, cesurlar bir gün ölür. Yüreğinizi elinize alacaksınız onların yaptığı gibi taş atıp, molotof atmayacaksınız. Ama söyleminiz var, düşünceniz var sürü psikolojisinden kurtulmanız gerekiyor."

ERKEK ÇOCUKLARINA EYLEMLERDE ETEK GİYDİRİLİYOR

Milletvekili Eronat, örgütün son günlerde eylemlerde çocuklara etek giydirdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bundan 3 hafta önce bir bayan milletvekilini televizyonda izliyorum diyor ki, 'Hafta sonu çocuklarımı görmek için İstanbul'a gidiyorum' diyor. Hanımefendi bir Doğu milletvekili ama çocukları İstanbul'da özel bir okulda, garibanın çocuğu dağa, ondan sonra da kara toprağa. 12-13 yaşındaki çocukları kandırılıp dağa götürülüyor, biz bunu sorgulamayalım mı? Efendim kendi iradeleriyle gitti diyorlar. Arkadaşlar 18 yaşından küçük herkes çocuksa, 12-13 yaşındaki çocuğun iradesinden bahsedemezsiniz. Bunun adı olsa olsa çocuk istismarcılığı olur. Benim ölümlerden daha büyük acı duyduğum başka bir acı var. Güneydoğu'da eylemler yaptırmak için erkek çocuklarımıza etek giydiriliyor. Büyük bir utanç, erkek çocuklarımıza eşarp bağlatılıyor. Bizim çocuklarımızın onurları çalınıyor. Peki biz bunu eleştirmeyelim mi? Bizler bunu sorgulamayalım mı? Sizler bunu sorgulamayacak mısınız? Bu onursuzluğa nasıl tahammül edeceğiz."

PKK, YILLIK 10 KATRİLYONA HÜKMEDEN UYUŞTURUCU HOLDİNGİ

Konuşarak bütün sorunların üstesinden gelinebileceğini sözlerine ekleyen Eronat, "Şu anda yıllık 10 katrilyona hükmeden bir uyuşturucu holdingiyle karşı karşıyayız. Yok efendim biz Kürt halkının haklarını arıyormuşuz. Vallahi külahımı buraya koyuyorum, bu külaha anlatsınlar. Bu masallara artık herkesin karnı doydu. Dağa kaçırılıp veya dağa giden 12-13 yaşındaki çocuğumuzda dershaneye giden çocuklarımızda lüften artık ölmesin, annelerimiz de artık ağlamasın" dedi.

Törende ölenlerin fotoğraflarının bulunduğu köşeye karanfiller bırakıldı. Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, karafil bıraktıktan sonra ölenlere saygı duruşunda bulundu.

'SALDIRININ SORUMLUSUNUN ÖLDÜRÜLMESİNE ÜZÜLDÜM DİYEMEYECEĞİM'

Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, oğlununda hayatını kaybettiği saldırı emrini veren terör örgütü PKK'nın sözde Amed sorumlusu Ertem Karabulut'un, güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda öldürülmesiyle ilgili gazetecilerin sorusu üzerine şunları söyledi:

"Bu saldırı dışında Gaziantep bombasının da emrini verdiğini öğrendim. Başka karakolların saldırılarını organize ettiğini öğrendim. Ben ölüm üzerinden siyaset yapmayı sevmiyorum. Her zaman bunu söyledim. Hiçbir ölüm için de hakikatten iyi ki oldu gibi bir şey içimden geçmiyor, ama bu kadar can yaktıktan sonrada böyle bir teröristin ortadan kaldırılmış olmasına da çok üzüldüm diyemeyeceğim açıkçası. Çok masum kanı döktüler. PKK'nın durmadan çocuk kanı döktüğü zaten ortada görülüyor. Yani Kürtlerin haklarını koruyoruz diyorlar ama aslında çocukların yaşam haklarını ellerinden alıyorlar. Yani hak arama buysa, bir sorsunlar bakalım o çocuklar yaşamak mı ister, yoksa böyle kendilerince onların dediği gibi hak ne hakkıysa onu da bilemiyorum. Ama ben bunun uyuşturucu hakkı, parası olduğunu biliyoruz. 46 ton uyuşturucu yakalandı 1 yıl içinde daha bundan 3-4 ay önce 1.8 katrilyonluk kök bitki imha edildi. Habire yakalanıyor yani bir holding var karşımızda ben artık bunlara terör örgütü demeyi uygun bulmuyorum. Eskiden terör örgütü diyordum ama şu anda uyuştururcu holdingi diyorum. Nasıl ki Latin Amerika'da uyuşturucu için yakıyorlar, yıkıyorlar, öldürüyor insanları bunu o para için yapıyorlar. Şu anda PKK'da aynı görevi üstlenmiş durumdadır.Tamamen uyuşturucu parasıyla cebini kesesini dolduruyor. Tabi bu işten çok fazla finans sağlayan kesimlerde var. Artık kimin eli kimin cebinde onlar daha iyi biliyorlar. Ama artık bu masallara da kimsenin inanacağını zannetmiyorum. Yani Kürtlerin haklarını falan aradıkları yok. Kürtleri öldürmesinler de lazım değil gerisi."

CA,SS(GG/AAA) - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bomba Kurbanı Öğrenciler Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement