Boncuk Tabancasıyla Kararan Hayatı, Kornea Nakliyle Aydınlandı - Son Dakika
Güncel

Boncuk Tabancasıyla Kararan Hayatı, Kornea Nakliyle Aydınlandı

Boncuk Tabancasıyla Kararan Hayatı, Kornea Nakliyle Aydınlandı

Bursa'da 13 sene önce oyuncak tabancadan çıkan boncukla tek göz kör olan 23 yaşındaki elektrik teknisyeni, seneler sonra yapılan kornea nakli ile yeniden görmeye başladı.
Şevket Yılmaz Araştırma Hastanesi bünyesinde 2 ay önce kurulan Göz...

04.12.2013 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da 13 sene önce oyuncak tabancadan çıkan boncukla tek göz kör olan 23 yaşındaki elektrik teknisyeni, seneler sonra yapılan kornea nakli ile yeniden görmeye başladı.

Şevket Yılmaz Araştırma Hastanesi bünyesinde 2 ay önce kurulan Göz Bankası, 6 hastaya ışık oldu. 2 ayda 6 hastanın kornea nakli ile yeniden görmesini sağlayan bankada bugüne kadar 46 kornea alındı. Bu kornealardan 6'sı aynı hastanede değişik hastalara takılırken, 40 kornea ise İstanbul, İzmir ve Ankara'daki kornea bankalarına gönderildi. Kornea nakilleri başarı ile tamamlanan 6 hasta, Şevket Yılmaz Hastanesi göz doktoru Neslihan Parmak tarafından kontrolden geçirildi. Türkiye'de 29 ayrı kornea bankasının bulunduğunu belirten Parmak,Türkiye çapında 4 bin 911, Bursa'da ise 85 hastanın kornea beklediğini söyledi.

Organ bağışında ülke olarak Avrupa ortalamasının çok altında kalındığını anlatan Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yavuz Baştuğ ise Kornea Bankası'nı 400 bin liralık bütçe ile oluşturduklarını ifade ederek, "Göz hekimlerimiz sayesinde 2 ayda 6 başarılı nakil operasyonu gerçekleştirdik. Onlar karanlıktan aydınlığa ulaşmanın heyecanını yaşadıkça biz de onlarla birlikte mutlu oluyoruz" diye konuştu.

Hastane yöneticisi Prof Dr. Rüstem Aşkın ise yapılan bağışların can kurtardığını hatırlatarak, "Diyanet işleri organ bağışı hakkında neredeyse her gün bir fetva veriyor ancak buna rağmen vatandaşlarımızda yarım kalma korkusundan kaynaklanan bir ön yargı mevcut. Ölsek bile organımızın alınması maalesef bizi irkiltiyor. Hastanemizde yapılan kornea nakilleri ile sönmüş 6 fer ameliyat sonrası yeniden nura kavuştu. Bunu görmek bizleri çok mutlu etti" diye konuştu.

BONCUK TABANCASIYLA KÖR OLDU

10 yaşındayken oyuncak tabancadan çıkan boncuğun gözüne gelmesi sonrası kör olan 23 yaşındaki elektrik teknisyeni Serkan Çevirici, 13 sene sonra yapılan kornea nakli ile yeniden görmeye başladı. Genç teknisyene 14 yaşındaki bir gençten alınan korneanın takıldığı belirtildi.

2000 yılında bir bayram sabahı biriktirdiği bayram harçlıkları ile boncuk tabancası aldığını ve arkadaşları ile birlikte boncuk savaşı yaparken tabancadan çıkan boncuğun isabet etmesiyle sağ gözünü kaybettiğini anlatan Serkan Çevirici, "13 senedir ışık var ama görüntü yok, gözüme boncuk isabet ettiğinde ilk ameliyatımı İstanbul'da oldum. Gözüm hasar görmüştü. Renkli yapay lens takıldı ama başarılı olmadı. Senelerdir göremiyorum. Burayı annem sayesinde buldum. Bir gazetede yaşlı bir teyzenin kornea nakli ile yeniden görmeye başladığını okuduk ve başvurduk. Şu an görüyorum ve çok mutluyum. Allah bağış yapan herkesten razı olsun" diye konuştu.

"SENELERCE YANLIŞ OTOBÜSE BİNDİM"

Kornea nakli ile yeniden sağlığına kavuşan iki çocuk, bir torun sahibi 56 yaşındaki Pakize Ulu ise görme bozukluğu yüzünden senelerce yanlış otobüslere bindiğini anlattı. Kornea nakli ile yeniden hayat bulduğunu anlatan Pakize Ulu, "Ameliyat olmadan önce hiç göremiyordum. Kapıma gelen misafirleri bile tanıyamaz hale gelmiştim. Kızım Beşevler Mahallesi'nde oturuyor. Çoğu kez oraya giden otobüs yerine yanlış otobüse bindim. Son durağa geldiğimde bindiğim otobüslerin yanlış olduğunu şoförlerden öğrenirdim. Ev işlerini yapamaz hale gelmiştim. Birkaç kez de merdivenden düştüm. Nakil yapıldıktan sonra yeniden ışığa kavuştum. Organ bağışlayan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

KARDEŞİNİ KAYBETTİ, BİR GÜN SONRA KÖR OLDU

Geçen yıl kardeşini kaybettiği gecenin sabahında aşırı tansiyon yüzünden gözünde görme kaybı başladığını anlatan 57 yaşındaki Gürbüz Sefa Aras ise, "Nakil ameliyatım çok başarılı geçti. Araba kullanamazdım, kontrole kendi arabamla geldim. Hiç kimsenin ölmesini istemeyiz ama ne olur kornealar boşa gitmesin. Organ bağışı yapılsın" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Boncuk Tabancasıyla Kararan Hayatı, Kornea Nakliyle Aydınlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement